pop3k Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 Witam serdecznie, po moich pytaniach zostało mi wypomniany kod spaghetti. Chciałbym go poprawić. Prosiłbym o wsparcie przy napisaniu kodu, który będzie tworzył pręt zbrojeniowy. W kolejnych postach (po rozwiązaniu aktualnego problemu) będę dopytywać o kolejne operacje, jak opisywanie długości odcinków, zaokrąglanie. Przykład aktualnie użytego kodu: Private Sub cmdTest_Click() frm_test.Hide Dim NAROZNIK As Variant Dim p() As Double NAROZNIK = ThisDrawing.Utility.GetPoint(, "Podaj punkt początkowy:") ReDim p(7) As Double p(0) = NAROZNIK(0): p(1) = NAROZNIK(1) p(2) = NAROZNIK(0) + 50: p(3) = NAROZNIK(1) + 30 p(4) = NAROZNIK(0) + 100: p(5) = NAROZNIK(1) + 30 p(6) = NAROZNIK(0) + 100: p(7) = NAROZNIK(1) Set ZcadPolyline = ThisDrawing.ModelSpace.AddLightWeightPolyline(p) ZcadPolyline.ConstantWidth = 1 End Sub Coś tam czytałem o kolekcjach, chciałbym przerobić ten kod tworząc kolekcję, a punkty kolejne p(0), p(1)... dodawać kolejno jako kolekcja.Add, chodzi mi o coś takiego: Private Sub cmdTest_Click() frm_test.Hide Dim NAROZNIK As Variant Dim p(1) As Double NAROZNIK = ThisDrawing.Utility.GetPoint(, "Podaj punkt początkowy:") Stwórz nową kolekcję o nazwie pret p(0) = NAROZNIK(0): p(1) = NAROZNIK(1) pret.Add (p(0) i p(1)) //tutaj jakiś kod z obliczeniami kolejnych punktów oraz podmienieniem punktów p(0) i p(1) pret.Add (p(0) i p(1)) //tutaj kolejny kod z obliczeniami kolejnych punktów oraz podmienieniem punktów p(0) i p(1) pret.Add (p(0) i p(1)) //finalnie mam kolekcje punktów zapisany w pret(0), pret(1), pret(2) itd.. Set ZcadPolyline = ThisDrawing.ModelSpace.AddLightWeightPolyline(kolekcja pret) ZcadPolyline.ConstantWidth = 1 wyczyść kolekcję pret aby móc jej użyć ponownie dla innego pręta End Sub Zmiana tablic na kolekcję mam mi ułatwić dodawanie kolejnych punktów, a także operację na nich o czym napiszę w kolejnych postach. Przy operacjach na nich będę dokładał w środek kolekcji kolejne punkty (tak to sobie wymyśliłem, czy poprawnie, to się okaże) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 dążysz do czegoś takiego? ...screen z zwcad architecture 2015 "jak mi jeszcze chodził" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 25 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 Tak, poprzez tablice i spaghetti kod już to tworzę, jednak chciałem podnieść poprzeczkę, uporządkować kod i robić część rzeczy poprzez funkcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 25 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) Spróbowałem swoich sił na przykładzie kodu w Internecie. Najpierw dodałem Klasę w module o nazwie "Punkt" z kodem: Public X As Double Public Y As Double A swój kod zmodyfikowałem: Private Sub cmdTest_Click() frm_testmoj.Hide Dim NAROZNIK As Variant Dim p() As Double NAROZNIK = ThisDrawing.Utility.GetPoint(, "Podaj punkt początkowy:") Dim kolekcjaPunktow As Collection Set kolekcjaPunktow = New Collection Dim pretPunkt As Punkt Set pretPunkt = New Punkt pretPunkt.X = NAROZNIK(0) pretPunkt.Y = NAROZNIK(1) kolekcjaPunktow.Add pretPunkt Set pretPunkt = Nothing Set pretPunkt = New Punkt pretPunkt.X = NAROZNIK(0) + 50 pretPunkt.Y = NAROZNIK(1) + 30 kolekcjaPunktow.Add pretPunkt Set pretPunkt = Nothing Set pretPunkt = New Punkt pretPunkt.X = NAROZNIK(0) + 100 pretPunkt.Y = NAROZNIK(1) + 30 kolekcjaPunktow.Add pretPunkt Set pretPunkt = Nothing Set pretPunkt = New Punkt pretPunkt.X = NAROZNIK(0) + 100 pretPunkt.Y = NAROZNIK(1) kolekcjaPunktow.Add pretPunkt Set pretPunkt = Nothing Set ZcadPolyline = ThisDrawing.ModelSpace.AddLightWeightPolyline(KolekcjaDoTablicy(kolekcjaPunktow)) ZcadPolyline.ConstantWidth = 1 'Zwalniamy zmienną obiektową Set kolekcjaPunktow = Nothing End Sub w międzyczasie zauważyłem, że nie ma jak użyć kolekcji do rysowania polilinii, więc przygotowałem funkcję KolekcjaDoTablicy Function KolekcjaDoTablicy(Punkty As Collection) As Variant Dim i, j, ilosc As Integer Dim Tablica() As Double ilosc = Punkty.count * 2 ReDim Tablica(ilosc) j = 0 For i = 0 To Punkty.count - 1 Tablica(j) = Punkty(i + 1).X Tablica(j + 1) = Punkty(i + 1).Y j = j + 2 Next i KolekcjaDoTablicy = Tablica End Function Ale nie działa 😞 Run-time error '-2145320943 (80210011)'. przy kodzie: Set ZcadPolyline = ThisDrawing.ModelSpace.AddLightWeightPolyline(KolekcjaDoTablicy(kolekcjaPunktow)) Można jakąś podpowiedź? Edytowane 25 Października 2020 przez pop3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 tak na pierwszy rzut oka to raczej ZcadLWPolyline a nie ZcadPolyline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 A na drugi, to ten kod z tablicami dla mnie był bardziej czytelny niż z kolekcjami. Refaktoryzacja w celu usunięcia kodu spagetti przez wydzielenie funkcji to dobry plan. Ale zmiana typy danych z tablicy na kolekcję, to po żeby za chwilę zmieniać kolekcję na tablicę to ma skutek dokładnie odwrotny. Myślę, że lepszym planem byłoby oddzielenie operacji typu interakcja z użytkownikiem, przeliczenie punktów rysowanie. np tak Public Function ZapytajOPunkt(komunikat As String) ZapytajOPunkt = ThisDrawing.Utility.GetPoint(, komunikat) End Function Public Function przeliczPunkty(NAROZNIK As Variant) ReDim p(7) As Double p(0) = NAROZNIK(0): p(1) = NAROZNIK(1) p(2) = NAROZNIK(0) + 50: p(3) = NAROZNIK(1) + 30 p(4) = NAROZNIK(0) + 100: p(5) = NAROZNIK(1) + 30 p(6) = NAROZNIK(0) + 100: p(7) = NAROZNIK(1) przeliczPunkty = p End Function Public Function rysuj(p) Dim poly As ZcadLWPolyline Set poly = ThisDrawing.ModelSpace.AddLightWeightPolyline(p) poly.ConstantWidth = 1 End Function Private Sub Test() ' frm_test.Hide Dim NAROZNIK As Variant NAROZNIK = ZapytajOPunkt("Podaj punkt początkowy:") Dim p() As Double p = przeliczPunkty(NAROZNIK) rysuj (p) End Sub Dzięki temu pracujesz szybciej, bo jesteś niezależny od okna możesz w innej funkcji testującej wywołać np tylko rysuj(p) na danych sztucznie spreparowanych dzięki czemu masz pewność że ten obszar DZIAŁA. masz wszystkie operacje związane z reprezentacją grafiki w jednym miejscu. więc jeśli chcesz w innym miejscu aplikacji narysować podobną polilinię, to nie musisz pamiętać że masz jeszcze zmienić jej szerokość. Jeśli chcesz zmienić polilinię, np na szerszą, albo podmienić na inny typ elementu np blok, robisz to tylko w jednym miejscu, w funkcji rysuj, a nie musisz szukać w innych miejscach aplikacji gdzie to jeszcze i po pozmieniać. perlon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop3k Opublikowano 26 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) Funkcja przeliczPunkty(NAROZNIK As Variant) nie ma sensu, bo każdy pręt będzie miał swoje współrzędne. Ogólnie pomyślę o tym co napisałeś, dzięki za porady. Temat jeszcze nie jest zakończony, więc jeszcze się odezwę Jeżeli chodzi o moj przykład z kolekcją... zamiana ZcadPolyline na ZcadLWPolyline nie pomogła 😞 Edytowane 26 Października 2020 przez pop3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi