problem z czcionkami


angelixx
 Share

Recommended Posts

Mam problem z konwersją plików z autocada do zwcada. Chodzi o to,że w autocadzie czcionki cadowskie : simplex, romant, romans etc. zawierają polskie litery , po konwerscji do zwcada - te same czcionki lub ich zamienniki ( podobnie nazwane ) już nie !!!! :roll: . Nie da się coś z tym zrobić?

Przerabianie opisów na rysunkach nie bardzo mi się uśmecha. icon_exclaim.gif

Poza tym jak do tej pory nie mam większych zastrzeżeń.

Link to comment
Share on other sites

Proszę o informację, w jakiej wersji programu występują te problemy.

O tym jak odczytać numer wersji jest opisane tutaj:

http://www.zwcad.pl/pytanie.html

Problem z czcionkami występował w wersji 2008 wypuszczonej w grudniu.

Z tego linka można pobrać zestaw czcionek do wersji 2008 (rozmiar ~12MB):

http://www.zwcad.pl/ftp/Fonts.rar

Należy wejść do katalogu ZwCADa, i zmienić nazwę istniejącego katalogu Fonts na np. Fonts.old.

Pobrany plik z powyższego adresu należy rozpakować.

W wyniku tego utworzy się katalog Fonts zawierający poprawione czcionki.

Cały rozpakowany katalog należy przenieść do folderu instalacyjnego ZwCADa.

Pozdrawiam

Dariusz Matuszek

Link to comment
Share on other sites

Również mam problem z tekstem (poza tym jak na razie ,czyli od 2h prób, jest dobrze).

Poza problemem z polskimi znakami, który postaram się rozwiązać w wyżej opisany sposób, jest jeszcze jeden defekt.

Przy zmianie układu współrzędnych (UCS) teksty napisane czcionkami "grubymi" nie zmieniają położenia. Jeśli tekst był horyzontalny to taki pozostaje.

Jest na to jakiś sposób?

Link to comment
Share on other sites

Znalazłem rozwiązanie problemu ze zmianą układów współrzędnych i nie postępującą za nią zmianą ustawienia niektórych czcionek.

Jeżeli powtórzymy wybór nowego ucs'a czcionki postanawiają jednak pójść za nowym układem ;-)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share