przeryba Posted May 29, 2020 Report Share Posted May 29, 2020 (edited) Witam, Nie wiem do końca jak nazwać opisaną niżej funkcjonalność, więc być może coś takiego już powstało. Czy natrafił ktoś z Państwa na lispa o następującej funkcjonalności: - chciałbym podmieniać automatycznie wiele różnych atrybutów w wielu blokach na zdefiniowane wartość atrybutów, - miałoby to działać jak funkcja: Szukaj i zamień, z tym, że zamieniam wg zdefiniowanej listy kilka atrybutów bloku, Przykład: Jest wiele bloków, które mają w następujący sposób zdefiniowane atrybuty: - atrybut1 o wartości np. A1 - atrybut2 o wartości np. A2 - atrybut3 o wartości np. A3 Chciałbym wyszukać i zamienić: A1-->B1, A2-->B2, A3-->B3. Można to zrobić przez Szukaj i Zamień, ale wtedy trzeba wpisywać każdą wartość atrybutu i na jaką ją zaminieć. Oczywiście wartości powyżej są tylko przykładowe, atrybut może być słowem zamienianym na inne słowo. Nie mają nic wspólnego z numerowaniem. Nie jestem pewien czy wystarczająco jasno to opisałem, prośba o pytania jeżeli coś jest niejasne. Pozdrawiam Edited May 29, 2020 by przeryba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted May 29, 2020 Report Share Posted May 29, 2020 Jakimś rozwiązaniem, (pewnie lepszym niż FIND) jest: - _ATTOUT (eksport atrybutów do pliku txt) - wczytanie pliku txt do Excela, edycja kolumny z wartościami atrybutu, zapisanie (jako tekstowy ms_dos) - _ATTIN (import atrybutów z pliku tekstowego) A jeżeli to ma być zamiana na takie same (co sugeruje Pana przykład), to najprościej zaznaczyć dany blok (np. _.QSELECT) i zmienić wartości atrybutów w oknie Właściwości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przeryba Posted May 29, 2020 Author Report Share Posted May 29, 2020 Witam, Dziękuję za odpowiedź, może będę stosował w innych przypadkach te funkcje.Chyba jeszcze nieprecyzyjnie opisałem co chcę osiągnąć. Nie jestem pewien czy przez "wartość atrybutu" rozumiemy to samo. Przez "wartość" atrybutu mam na myśli to co wpisuję w zaznaczonym polu na rysunku. Przykład: blok o nazwie np. blok1 ma atrybuty jw. np.: ADDITIONAL: PRODUCENT1 SYMBOL: F3 blok o nazwie np. blok2 ma atrybuty jw. np.: ADDITIONAL: PRODUCENT1 SYMBOL: F3 Występują jeszcze inne bloki o innych nazwach które również mogą mieć przypisane: PRODUCENT1 , F3. Przykładowo chcę zamienić wszystkie występujące na rysunku PRODUCENT1 --> DOWOLNY, a F3---> G3. Przy małej ilości robię to tak, że szukam PRODUCENT1 i robię zamień na DOWOLNY, analogicznie F3 na G3. Przy większej ilość atrybutów czynność trzeba powtarzać wielokrotnie. Jest to o tyle irytujące, że przy każdym projekcie zamieniam te same atrybuty na taką samą wartość. Gdybym korzystał z własnych bloków po prostu bym je zedytował, ale korzystam z nakładki jednego z producentów w CADprofi. Nakładka wstawia mi urządzenia producenta1 z jego typami, ale nie mogę w projekcie wstawiać nazwy producenta, ani konkretnego typu. Idealnie byłoby gdybym mógł ustawić listę np. PRODUCENT1--> DOWOLNY F3-->G3 itd. Wczytuję taką listę i wszystko zamienia się według zdefiniowanej listy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts