metiu Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Witam serdecznie Może ktoś z forumowiczów będzie potrafił mi pomóc. Architekci, z którymi współpracuję, działają na najnowszej wersji ArchiCADa. Przesyłają mi podkłady, w których część elementów (np. schody, ściany czy elewacje) są obłożone obiektami typu zasłona. Co gorsze elementów tych nawet nie widać na modelu, więc ciężko na pierwszy rzut oka określić gdzie jest zasłona, a gdzie nie (zdjęcia poniżej - jedno z modelu, drugie z podglądu wydruku). Nie jestem w stanie ich szybko odfiltrować, bo kolorów piór/warstw jest tyle, że z pół dnia bym szukał odpowiedniej. Czy istnieje jakaś zmienna czy jakikolwiek inny trik, który pozwoli mi szybko wyłączyć wszystkie zasłony w pliku? pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Sposobem wyświetlania obramowań zasłon steruje zmienna WIPEOUTFRAME Zasłony możemy zaznaczyć na rysunku za pomocą narzędzia "Szybki wybór" _qselect Wtedy wszystkie zasłony można przenieść na osobną warstwę i ukryć tę warstwę. Adam Klaczek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Klaczek Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Dzień dobry, Na szybko - zaznaczył bym je przez szybki wybór i przeniósł na warstwę, którą bym wyłączył: dmatusz3 i metiu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metiu Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Nie wpadłem na zmianę operatora w szybkim wyborze. Dziękuję serdecznie! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi