e_CAD Posted March 17, 2020 Report Share Posted March 17, 2020 (edited) Dzień dobry, Chciałbym zgłosić problem związany z ZWCAD i kopiowaniem obiektów typu GRUPA. Mianowicie, przy próbie skopiowania obiektu typu GRUPA utworzonego z poziomu środowiska VBA (konkretny przykład w załączniku) do nowego rysunku, obiekt ten jest przez ZWCAD rozbijany, co nie powinno mieć miejsca. ZWCAD powinien przenieść cały i niezmieniony obiekt typu GRUPA do nowego rysunku, tak jak to robi przy kopiowaniu w obrębie jednego i tego samego rysunku. Proszę o zgłoszenie do Producenta ZWCAD tego przypadku. e-cad_przyklad.dwg Edited March 17, 2020 by e_CAD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted March 17, 2020 Report Share Posted March 17, 2020 Z tego co pamiętam (może się mylę) ale kopiowanie grup pomiędzy rysunkami nie było możliwe. Grupy były zawsze rozbijane. Również w Autocadzie. Jak tworzyliśmy nakładkę do zarządzania grupami https://www.zwcad.pl/ui-szansa/group-manager.html to utworzyliśmy funkcje do wklejenia obiektów ze schowka do nowego rysunku jako grupa. e_CAD 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted March 17, 2020 Report Share Posted March 17, 2020 Witam, z tego co pamiętam to chyba żaden program CAD nie kopiuje grup między rysunkami dwg bez rozbicia. Sprawdzałem całkiem niedawno na AC2018 i po skopiowaniu grupy były rozbijane. Chyba, że jest jakaś zmienna, która za to odpowiada, ale wątpię. Temat rozbijania grup w trakcie kopiowania między rysunkami był poruszany tutaj na forum kilka razy... Jest możliwe skopiowanie grupy bez rozbicia co udowodnił mi kiedyś @dmatusz3. Rysunek z grupą należy wczytać jako xref do docelowego DWGa, a następnie wczytany XREF zbindować. Taka operacja prowadzi to rozbicia/rozblokowania XREFA, ale o dziwo grupy pozostają 'zgrupowane'. Alternatywnie odsyłam do posta @dmatusz3 powyżej. dmatusz3 and e_CAD 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_CAD Posted March 18, 2020 Author Report Share Posted March 18, 2020 Panowie, dziękuję za podpowiedzi i pomoc. Jednak z XREF próbowałem już wcześniej i owszem, wstawia obiekt jako BLOK i po rozbiciu go otrzymujemy obiekt GRUPA, ale bez nazwy w wykazie grup. Niemniej jednak nie jest to przeszkodą dla nakładki e-CAD Dynamiczne Zbrojenie, która widzi ten obiekt i można dalej z nim pracować. Po pierwszej edycji przy użyciu nakładki e-CAD Dynamiczne Zbrojenie nazwa tego obiektu ponownie pojawi się w wykazie grup rysunku ZWCAD. Tutaj instrukcja dla użytkowników modułu e-CAD Dynamiczne Zbrojenie: http://www.e-cad.pl/_forum/viewtopic.php?f=54&t=435 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts