Tafla Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Czy można zrobić gwint w 3D (śrubę i nakrętkę) ale tak żeby dało się wydrukować na drukarce i nakręcić jedno na drugie? Nie widzę opcji do gwintu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Witam, W zakładce Operacje jest narzędzie do gwintów. Potrzebny jest tylko profil gwintu- przykład poniżej. Adam Klaczek i ibaron 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tafla Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 O coś takiego mi chodzi, ale u mnie nie działa. Błąd "profil P"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibaron Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Proszę wybrać profil, kliknąć okrąg, który tworzy wałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tafla Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zrobiło coś z naciskiem na "Coś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibaron Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Trzeba dostosować rozmiary gwintu do rozmiarów wałka. Proszę zwiększyć ilość obrotów lub odległość w zależności od tego jak gwint ma wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tafla Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zwiększyłem ale dalej nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibaron Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Trzeba dostosować rozmiary gwintu do rozmiarów wałka. Proszę zwiększyć ilość obrotów lub odległość w zależności od tego jak gwint ma wyglądać. Jeśli chce Pan mieć wypukły gwint, a nie zarys na modelu, to profil musi Pan sobie narysować na płaszczyźnie i zaznaczyć zamiast okręgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 W ZW3D Mini są dostępne dwa rodzaje gwintów: symboliczny - model zostaje oznaczony i oznaczenie gwintu widać na rysunku 2D. wykonany w modelu - trzeba narysować w dodatkowym szkicu profil, który ma być utworzony. Oba typy zamieszczam na filmach poniżej. Gwint symboliczny Gwint wycięty w modelu. Taki gwint najlepiej wykonać, jeśli potrzebujemy otrzymać realny model np. wydrukować go na drukarce 3D. Na tę funkcję można spojrzeć również jako przeciągnięcie profilu po spirali. Na filmie pokazałem przeciąganie nieco przypadkowego przekroju z przypadkowymi wymiarami. ibaron 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi