Zwcad 2019 SP1 wblock

BKW

Recommended Posts

vernum = "2018.10.23(38586)_x64"

Po zrobieniu wblocka z przestrzeni papieru (w niektórych rysunkach), po otworzeniu pliku z wblockiem, otwiera się ze znakiem przerwanej rzutnirzutnia1.jpg.a445fed7ed6d9b991145b359d732e7dd.jpg

Przypuszczam, że zapisuje się widok na papierze w dużym powiększeniu. Po zrobieniu Zoom Extents, pojawia się poszarpany znak przestrzeni papierurzutnia2.jpg.3abf2530d41f789d7c6b13538c5c9cec.jpg

po dalszym kręceniu scrollem pojawiają się fragmenty znaku przestrzeni papieru

rzutnia3.jpg.1b7b1f10532c1e98f8abaf3ecce83000.jpg

aż w końcu uzyskujemy standardową ikonę

rzutnia4.jpg.3e8c198cbe4f3e66dff98b2976406acf.jpg

Żeby jednak ten stan zapamiętać, trzeba coś narysować i zapisać, wtedy przy zoomowaniu program zachowuje się normalnie

Edited by BKW

Może niedokładnie się wyraziłem - nie robię rzutni w bloku
Chodzi o to, że będąc w przestrzeni papieru robię wblocka z wybranych elementów (np. z tabelki, którą potem przystosowuję i wstawiam do swoich rysunków jako xref). W poprzednich wersjach Zwcada zwblockowany rysunek otwierał się modelu, w 2019 otwiera się w papierze (layoucie / arkuszu) i trzeba przełączyć się na model - dlatego zauważyłem dziwne zachowanie i to zgłosiłem. Przetestowałem kilka różnych rysunków i w nich po zrobieniu wblocka i otworzeniu go, znaczek rzutni wyświetla się poprawnie (mam widocznie jednego specyficznego artystę, tj. branżystę) 😉

Uważam jednak, że WBLOCK powinien być zapisany w modelu, żeby nie przełączać się niepotrzebnie