jureko Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 witam, czy w zwcad moge zamienić powierzchnię (edgesurf utworzony z 4 splinów) na bryłę? Chodzi o pogrubienie ew. wyciągnięcie. Utknąłem z tym a bardzo mi zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 utworzoną powierzchnię można wyciągnąć i zrobić z niej bryłę poleceniem "extrude" na pasku narzędzi "solids editing" (czwarta ikona). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Obawiam się, że utworzenie bryły z niepłaskiej powierzchni będzie niemożliwe. Nie znam takiego sposobu w ZWCAD. Niemniej proszę spróbować pobrać nieco inny program KOMPAS-3D. Działa po instalacji 30 dni w pełnej wersji. Można w nim utworzyć bryłę z powierzchni na 3 sposoby: - poprzez wyciągnięcie szkicu do powierzchni (jak w załączonym filmie), - poprzez przycięcie bryły powierzchnią, - poprzez zszycie powierzchni --> powstaje wtedy bryła. Można przejść pomiędzy ZWCAD i KOMPAs-3D w obie strony (jak na filmie) za pomocą brył ACIS (polecenie ACISIN i ACISOUT). KOMPAS-3D można pobrać z tego adresu http://kompas-3d.pl/pobierz_program_kompas-3d.php Jeśli miałby Pan problem, to proszę o eksport powierzchni w formacie SAT i przesalanie do mnie, zrobię z tego bryłę. nadanie_grubosci.avi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruzin Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 Ja testowałem na płaskiej powierzchni. Płaską da się wyciągać. Z niepłaską nie kombinowałem, ale z ciekawości pokombinuję wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 wyciąganie można robić dla powierzchni należącej do 1 płaszczyzny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz_ Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Odkryłem, że wyciągając wokół osi kształt powstały z płaskich figur poprzycinanych tak, żeby między nimi nie było krawędzi (uzyskuję kształt jednolity jak narysowany jedną kreską) powstaje nie bryła ale wydmuszka... tzn wygląda to jak bryła, ale twór ma tylko powierzchnie. Czy to tak ma być? Odjęcie logiczne innej bryły od czegoś takiego powoduje tragedię... a uzyskany przekrój też zadziwia. BTW może mi ktoś wytłumaczyć różnicę pomiędzy poleceniem "płat" i "przekrój"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Jest to poprawne. Jeśli wyciągamy po ścieżce albo obracamy wokół osi obszar zamknięty. powstanie bryła wypełniona w środku. jeśli wyciągamy lub obracamy obszar nie zamknięty np łuk. powstaje bryła, ale nie jest ona wypełniona tylko powierzchnia. Różnica pomiędzy funkcjami płat i przekrój jest taka, że płat dzieli bryłę - powstają dwie niezależne bryły. W przypadku funkcji przekrój bryła pozostaje taka, jak była a dodatkowo jest tworzony obiekt typu region, będący przekrojem bryły przez powierzchnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz_ Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 dzięki, dzięki. Czyli nie można wyciągnąć w solidną bryłę bardziej skomplikowanego kształtu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 A jaki to kształt? Mógłby Pan udostępnić plik dwg z interesującym kształtem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Można, ale musi to być obszar zamknięty. Jeśli jest otwarty powstanie powierzchnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi