luckyluke88 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 vernum = "2018.07.26(35476)_x64 Cześć, mam kolejny problem. Chodzi o nadpisywanie uchwytów. Załóżmy, że chcę wstawić linię prostą. W ZWCAD 2015 już przy wyborze pierwszego punktu mogłem przycisnać PPM i wybrać z menu kontekstowego jaki typ uchwytu mnie interesuje. W ZWCAD 2019 wstawiam linię, ale wybierając punkt bazowy nie mogę otworzyć menu kontekstowego po przyciśnięciu PPM. Przyciskam nic się nie dzieje i w pasu poleceń mam komunikat "Brak lini lub łuku do kontynuacji". Co ciekawe, określając drugi punkt, przyciskam PPM i menu kontekstowe się pojawia w raz z możliwością wybrania uchwytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Witam, nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Chciałbym Pan otworzyć rozwijane menu z punktami charakterystycznymi? Proszę użyć kombinacji SHIFT+PPM. Czy to menu ma Pan na myśli? Możliwe, że ma Pan inne ustawienia w OPCJACH (OPCJE/USER PREFERENCES/RIGHT CLICK CUSTOMIZATION) luckyluke88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyluke88 Opublikowano 8 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Witam, chodzi właśnie o Shift+PPM Nie znałem wcześniej tej kombinacji ponieważ wystarczało gdy przyciskałem ppm i mogłem to wybrać z menu kontekstowego. Mam zaznaczoną opcję, która jest w czerwonym kwadracie a pomimo to, wstawiając linię, przenosząc czy kopiując obiekty, kiedy mam określić pierwszy punkt po naciśnięciu prawego przycisku nic się nie dzieje, lub obiekt jest przenoszony w dziwne miejsce. Skrót Shift+PPM rozwiązuje ten problem. Muszę się tylko do niego przyzwyczaić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Witam, proszę wejść w opcje RIGHT CLICK CUSTOMIZATION i zaznaczyć jedną z dwóch ostatnich opcji (oznaczone czerwonym kwadratem na załączonym screenie). Pojawia się rozwijane menu, a w nim opcje z nadpisywaniem punktów charakterystycznych. Tak wygląda menu po zaznaczeniu jednej z funkcji PPM. Jest SNAP OVERRIDES, które rozwija się po najechaniu kursorem. (screen poniżej) Kombinacja SHIFT+PPM pomija rozwijane menu i od razu uruchamia menu z nadpisywaniem punktów charakterystycznych. Edytowane 8 Października 2018 przez Chris luckyluke88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyluke88 Opublikowano 8 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Teraz jest wszystko w porządku. Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi