luckyluke88 Posted October 8, 2018 Report Share Posted October 8, 2018 vernum = "2018.07.26(35476)_x64 Cześć, mam kolejny problem. Chodzi o nadpisywanie uchwytów. Załóżmy, że chcę wstawić linię prostą. W ZWCAD 2015 już przy wyborze pierwszego punktu mogłem przycisnać PPM i wybrać z menu kontekstowego jaki typ uchwytu mnie interesuje. W ZWCAD 2019 wstawiam linię, ale wybierając punkt bazowy nie mogę otworzyć menu kontekstowego po przyciśnięciu PPM. Przyciskam nic się nie dzieje i w pasu poleceń mam komunikat "Brak lini lub łuku do kontynuacji". Co ciekawe, określając drugi punkt, przyciskam PPM i menu kontekstowe się pojawia w raz z możliwością wybrania uchwytu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted October 8, 2018 Report Share Posted October 8, 2018 Witam, nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Chciałbym Pan otworzyć rozwijane menu z punktami charakterystycznymi? Proszę użyć kombinacji SHIFT+PPM. Czy to menu ma Pan na myśli? Możliwe, że ma Pan inne ustawienia w OPCJACH (OPCJE/USER PREFERENCES/RIGHT CLICK CUSTOMIZATION) luckyluke88 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luckyluke88 Posted October 8, 2018 Author Report Share Posted October 8, 2018 Witam, chodzi właśnie o Shift+PPM Nie znałem wcześniej tej kombinacji ponieważ wystarczało gdy przyciskałem ppm i mogłem to wybrać z menu kontekstowego. Mam zaznaczoną opcję, która jest w czerwonym kwadracie a pomimo to, wstawiając linię, przenosząc czy kopiując obiekty, kiedy mam określić pierwszy punkt po naciśnięciu prawego przycisku nic się nie dzieje, lub obiekt jest przenoszony w dziwne miejsce. Skrót Shift+PPM rozwiązuje ten problem. Muszę się tylko do niego przyzwyczaić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted October 8, 2018 Report Share Posted October 8, 2018 (edited) Witam, proszę wejść w opcje RIGHT CLICK CUSTOMIZATION i zaznaczyć jedną z dwóch ostatnich opcji (oznaczone czerwonym kwadratem na załączonym screenie). Pojawia się rozwijane menu, a w nim opcje z nadpisywaniem punktów charakterystycznych. Tak wygląda menu po zaznaczeniu jednej z funkcji PPM. Jest SNAP OVERRIDES, które rozwija się po najechaniu kursorem. (screen poniżej) Kombinacja SHIFT+PPM pomija rozwijane menu i od razu uruchamia menu z nadpisywaniem punktów charakterystycznych. Edited October 8, 2018 by Chris luckyluke88 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luckyluke88 Posted October 8, 2018 Author Report Share Posted October 8, 2018 Teraz jest wszystko w porządku. Bardzo dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts