bobik_123 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam vernum = "2018.07.26(35476)_x64" ZWCAD 2019 Proszę o sprawdzenie pewnej rzeczy związanej z blokami. Nie mogę użyć funkcji PPM-"Wybierz podobne" na blokach nazwanych przez ZWCADA "Z$W...". Np. w rysunku który przesłałem jest to np. czerwona lampa "Z$W@#46625C8F". Bloki (bez dyn) za zmienioną przeze mnie nazwą NNAZWA są wybierane, np. "Oprawa proj" Bloki (bez dyn) z nazwą typu "zw$C61" (brązowe ławki) są wybierane Bloki (bez dyn) tworzone w AC "A$C75EA4419" są wybierane Nowe bloki dynamiczne - nie są wybierane podobne jeżeli się kliknie i zmieni któryś z parametrów dynamicznych Prosiłbym o sprawdzenie i ewentualne zgłoszenie producentowi. Funkcjonalność Wybierz podobne jest od bardzo dawna i jest chyba najczęściej używaną przeze mnie funkcją. Pozdrawiam bloki wybierz podobne.dwg Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez bobik_123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 W przesłanym pliku nie widzę bloku 2 godziny temu, bobik_123 napisał: czerwona lampa "Z$W@#46625C8F" Są tylko takie: Ale generalnie problem sprowadza się do tego, że bloki dynamiczne o zmienionych wymiarach powinny być także dodane do zbioru wskazań podobnych obiektów. Poniżej film jak jest. Rozumiem, że rozciągnięty blok powinien być również zaznaczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik_123 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Witam lampa jest w pliku który wysłałem w PW wczoraj 😉 Cytuj bloki dynamiczne o zmienionych wymiarach powinny być także dodane do zbioru wskazań podobnych obiektów Wydaje mi się, że tak powinno to działać. W sytuacji gdy mam zmieniony każdy blok, funkcja "Wybierz..." jest bezużyteczna, a szkoda. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zastanawiam się nad stworzeniem funkcji , która po wywołaniu i wskazaniu jednego bloku zaznaczyłaby wszystkie bloki o takiej samej nazwie. Czy takie coś byłoby tymczasowo przydatne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik_123 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Dokładnie tak. Pozwoliłoby to na szybkie przyporządkowane bloków do odpowiadającym im warstw. Pytanie w jaki sposób komenda działa na zwykłych blokach - jakie jest kryterium wyboru podobnych obiektów. Być może wynikło to z wprowadzenia nowości do bloków i jeszcze nie wszystko jest dopracowane. Komenda mogłaby w ogóle ignorować fakt, że blok ma takie a takie opisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Stworzyliśmy LISP. który zaznacza na rysunku bloki o takie samej nazwie jak wskazany. Jedynym kryterium jest nazwa bloków. Działa zarówno na zwykłych blokach jak i dynamicznych. Polecenie SELDYNBLOCK Plik za skryptem LISP do wyboru bloków po nazwie: seldynblock.lsp Poniżej film, pierwsze zaznaczenie jest poprzez SelectSimilar, a następne poprzez skrypt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik_123 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Dziękuję, działa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Może dałoby się stuningować skrypt w taki sposób, żeby zaznaczał te same bloki w wyznaczonym obszarze (z opcjami _CP i _WP)? Czasami nie ma potrzeby, żeby zaznaczały się bloki w całym rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi