Wybierz podobne - bloki

Recommended Posts

Witam

vernum = "2018.07.26(35476)_x64" ZWCAD 2019

Proszę o sprawdzenie pewnej rzeczy związanej z blokami. Nie mogę użyć funkcji PPM-"Wybierz podobne" na blokach nazwanych przez ZWCADA "Z$W...". Np. w rysunku który przesłałem jest to np. czerwona lampa "Z$W@#46625C8F".

Bloki (bez dyn) za zmienioną przeze mnie nazwą NNAZWA są wybierane, np. "Oprawa proj"

Bloki (bez dyn) z nazwą typu "zw$C61" (brązowe ławki) są wybierane

Bloki (bez dyn) tworzone w AC "A$C75EA4419" są wybierane

Nowe bloki dynamiczne - nie są wybierane podobne jeżeli się kliknie i zmieni któryś z parametrów dynamicznych

Prosiłbym o sprawdzenie i ewentualne zgłoszenie producentowi. Funkcjonalność Wybierz podobne jest od bardzo dawna i jest chyba najczęściej używaną przeze mnie funkcją.

Pozdrawiam

bloki wybierz podobne.dwg

Edited by bobik_123

W przesłanym pliku nie widzę bloku 

2 godziny temu, bobik_123 napisał:

czerwona lampa "Z$W@#46625C8F"

Są tylko takie:

definicja-bloku.png

Ale generalnie problem sprowadza się do tego, że bloki dynamiczne o zmienionych wymiarach powinny być także dodane do zbioru wskazań podobnych obiektów.

Poniżej film jak jest. Rozumiem, że rozciągnięty blok powinien być również zaznaczony.

wybierz-podobne.gif

Witam

lampa jest w pliku który wysłałem w PW wczoraj 😉

bloki dynamiczne o zmienionych wymiarach powinny być także dodane do zbioru wskazań podobnych obiektów

Wydaje mi się, że tak powinno to działać. W sytuacji gdy mam zmieniony każdy blok, funkcja "Wybierz..." jest bezużyteczna, a szkoda.

Dziękuję i pozdrawiam

Dokładnie tak. Pozwoliłoby to na szybkie przyporządkowane bloków do odpowiadającym im warstw. Pytanie w jaki sposób komenda działa na zwykłych blokach - jakie jest kryterium wyboru podobnych obiektów.

Być może wynikło to z wprowadzenia nowości do bloków i jeszcze nie wszystko jest dopracowane. Komenda mogłaby w ogóle ignorować fakt, że blok ma takie a takie opisy.

Stworzyliśmy LISP. który zaznacza na rysunku bloki o takie samej nazwie jak wskazany.

Jedynym kryterium jest nazwa bloków. Działa zarówno na zwykłych blokach jak i dynamicznych.

Polecenie  SELDYNBLOCK

Plik za skryptem LISP do wyboru bloków po nazwie: seldynblock.lsp

Poniżej film, pierwsze zaznaczenie jest poprzez SelectSimilar, a następne poprzez skrypt.

wybierz_bloki_o_danej_nazwie.gif