bobik_123 Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 (edited) Witam vernum = "2018.07.26(35476)_x64" ZWCAD 2019 Proszę o sprawdzenie pewnej rzeczy związanej z blokami. Nie mogę użyć funkcji PPM-"Wybierz podobne" na blokach nazwanych przez ZWCADA "Z$W...". Np. w rysunku który przesłałem jest to np. czerwona lampa "Z$W@#46625C8F". Bloki (bez dyn) za zmienioną przeze mnie nazwą NNAZWA są wybierane, np. "Oprawa proj" Bloki (bez dyn) z nazwą typu "zw$C61" (brązowe ławki) są wybierane Bloki (bez dyn) tworzone w AC "A$C75EA4419" są wybierane Nowe bloki dynamiczne - nie są wybierane podobne jeżeli się kliknie i zmieni któryś z parametrów dynamicznych Prosiłbym o sprawdzenie i ewentualne zgłoszenie producentowi. Funkcjonalność Wybierz podobne jest od bardzo dawna i jest chyba najczęściej używaną przeze mnie funkcją. Pozdrawiam bloki wybierz podobne.dwg Edited August 28, 2018 by bobik_123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 W przesłanym pliku nie widzę bloku 2 godziny temu, bobik_123 napisał: czerwona lampa "Z$W@#46625C8F" Są tylko takie: Ale generalnie problem sprowadza się do tego, że bloki dynamiczne o zmienionych wymiarach powinny być także dodane do zbioru wskazań podobnych obiektów. Poniżej film jak jest. Rozumiem, że rozciągnięty blok powinien być również zaznaczony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobik_123 Posted August 28, 2018 Author Report Share Posted August 28, 2018 Witam lampa jest w pliku który wysłałem w PW wczoraj 😉 Cytuj bloki dynamiczne o zmienionych wymiarach powinny być także dodane do zbioru wskazań podobnych obiektów Wydaje mi się, że tak powinno to działać. W sytuacji gdy mam zmieniony każdy blok, funkcja "Wybierz..." jest bezużyteczna, a szkoda. Dziękuję i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 Zastanawiam się nad stworzeniem funkcji , która po wywołaniu i wskazaniu jednego bloku zaznaczyłaby wszystkie bloki o takiej samej nazwie. Czy takie coś byłoby tymczasowo przydatne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobik_123 Posted August 28, 2018 Author Report Share Posted August 28, 2018 Dokładnie tak. Pozwoliłoby to na szybkie przyporządkowane bloków do odpowiadającym im warstw. Pytanie w jaki sposób komenda działa na zwykłych blokach - jakie jest kryterium wyboru podobnych obiektów. Być może wynikło to z wprowadzenia nowości do bloków i jeszcze nie wszystko jest dopracowane. Komenda mogłaby w ogóle ignorować fakt, że blok ma takie a takie opisy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted August 29, 2018 Report Share Posted August 29, 2018 Stworzyliśmy LISP. który zaznacza na rysunku bloki o takie samej nazwie jak wskazany. Jedynym kryterium jest nazwa bloków. Działa zarówno na zwykłych blokach jak i dynamicznych. Polecenie SELDYNBLOCK Plik za skryptem LISP do wyboru bloków po nazwie: seldynblock.lsp Poniżej film, pierwsze zaznaczenie jest poprzez SelectSimilar, a następne poprzez skrypt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobik_123 Posted August 30, 2018 Author Report Share Posted August 30, 2018 Dziękuję, działa Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek-M Posted August 30, 2018 Report Share Posted August 30, 2018 Może dałoby się stuningować skrypt w taki sposób, żeby zaznaczał te same bloki w wyznaczonym obszarze (z opcjami _CP i _WP)? Czasami nie ma potrzeby, żeby zaznaczały się bloki w całym rysunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts