Michael Posted May 13, 2018 Report Share Posted May 13, 2018 Witam, Proszę o pomoc, jak można edytować ikony w paskach narzędzi ? Chciałbym żeby nowe ikony do nowych poleceń były zgodne z formatem ZWCAD2018 a mogę jedynie zaimportować stare z ZWCAD2015. W 2015 jest możliwość edycji poszczególnych ikon poprzez wbudowany edytor. Ponadto przy -> Dostosowanie interfejsu użytkownika - naciśnięcie przycisku 'Zastosuj' zeruje wszystkie paski ikon z pulpitu... ZWCAD2018 SP2 ver.2018.03.16(29562)_x64 Czy jest jakaś szybsza metoda wyboru poszczególnych pasków ikon na pulpit a nie ta z prawym klawiszem, który umożliwia jednorazowo otwarcie jednego paska... Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted May 14, 2018 Report Share Posted May 14, 2018 Witam Jest takie polecenie PASEKN (_toolbar) za pomocą, którego można włączyć lub wyłączyć kilka pasków narzędzi. Ikony można edytować lub tworzyć w dowolnym edytorze graficznym ogólnodostępnym np. Paint, Gimp etc. w rozmiarze 16x16, 32x32 px. Można także skorzystać z gotowych ikon dostępnych w oknie edycji polecenia w CUI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michael Posted May 14, 2018 Author Report Share Posted May 14, 2018 Dzięki, PASEKN (_toolbar) to jest to o co mi chodziło. Natomiast tworzenie nowych ikon w innym edytorze OK ale jest czasochłonne. A jakbym chciał np. zmienić tylko jakiś szczegół w istniejącej (dostępnej) ikonie to co mam zrobić ? Powiedzmy zmiana grotu strzałki w poleceniu _rotate w przeciwną stronę. Dla mnie zawsze ten grot wskazuje niezgodny kierunek z podanym dodatnim kątem obrotu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted May 15, 2018 Report Share Posted May 15, 2018 Dzień dobry, Najprościej byłoby chyba stworzyć nową ikonę (BMP, lub PNG / 16x16 lub 32x32 pixeli) choćby przez prtscr i obrót istniejącej, a następnie przez CUI powiązać z poleceniem: i mamy rezultat: Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michael Posted May 15, 2018 Author Report Share Posted May 15, 2018 Dzięki serdecze za radę, rzeczywiście przez prtscr jest to dużo prostsze i szybsze. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts