K.R Posted May 5, 2018 Report Share Posted May 5, 2018 Witam, Mam problem ze wstawianiem bloków z wieloliniowym atrybutem w ZWCADzie 2018. Próba wstawienia takiego bloku kończy się dziwnym zachowaniem programu. Polecenie INSERT zostaje natychmiast przerwane i blok nie zostaje wstawiony. Identycznie sytuacja wygląda jak robię to z programu w VBA. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i potrafi znaleźć rozwiązanie? Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobik_123 Posted May 7, 2018 Report Share Posted May 7, 2018 Witam Jaki _vernum? U mnie na szybko w wersji "2018.03.16(29562)_x64" nie widzę problemów. Utworzyłem blok we wspomnianej wersji programu, utworzyłem dwa atrybuty wieloliniowe, zapisałem jako plik. W nowym rysunku wczytałem blok poleceniem _INSERT i wszystko działa. Najlepiej wrzucić do posta ten plik z blokiem. O ile oczywiście to możliwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted May 7, 2018 Report Share Posted May 7, 2018 Dzień dobry, Nie widzę problemów z tworzeniem i wstawianiem bloków z atrybutami wieloliniowymi: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
K.R Posted May 8, 2018 Author Report Share Posted May 8, 2018 (edited) Miałem jakiś błąd w pliku. RECOVER poprawił błedy i ZWCAD już wstawia bloki, ale atrybuty wieloliniowe zamienia na jednoliniowe. Przykład w załączonym pliku: Bloki MCB, MCCB i RCD_MCB - atrybut DESCRIPTION3 Te, które są wstawione na rysunku zostały wstawione w Autocadzie LT 2010. ZWCad wersja "2018.03.16(29562)_x64" zamienia właściwości atrybutów. Autocad nie znajduje błędów w pliku, ZWCad znajduje. TEMPLATE2.dwg Edited May 8, 2018 by K.R Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobik_123 Posted May 9, 2018 Report Share Posted May 9, 2018 Witam dla ZWCAD 2018.03.16(29562)_x64: Potwierdzam, że po otwarciu pliku i edycji bloków żaden atrybut nie jest ustawiony na wieloliniowy. Jednak edycja atrybutu DESCRIPTION3 jest możliwa i zapisywalna w postaci wieloliniowej. dla wersji ZWCAD Std 2014+: po otwarciu pliku i edycji bloku atrybut DESCRIPTION3 jest ustawiony na wieloliniowy. Wygląda na niedopracowane atrybuty w blokach, wcześniej też zgłaszałem błąd w podobnej kwestii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Klaczek Posted May 9, 2018 Report Share Posted May 9, 2018 Dzień dobry, W edytorze bloków łatwo nadać temu atrybutowi odpowiednią flagę: Pozdrawiam. pawmal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
K.R Posted May 9, 2018 Author Report Share Posted May 9, 2018 Pewnie, że można. Ale jak mam skrypt, który mi generuje dwg z xls to muszę potem do każdego dwg wejść i przestawić atrybut w każdym bloku. W ZW Jak przestawię i zrobię ATTSYN to blok znika.... W AC LT jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts