Bartek1977 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Czasami zdarza mi się, że program nie chce policzyć pola kreskowania - podaje wartość "0". Na podanym przykładzie narysowałem kreskowanie poprzez wskaż punkty i w oknie właściwości pole=0, z ciekawości obrysowałem jeszcze raz obszar polilinią, następnie wypełniłem go kreskowaniem i wynik pola powierzchni już był ok. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak się dzieje? pole_kreskowania.dwg Edytowane 3 Marca 2018 przez Bartek1977 Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2018 Obecnie jeśli na obwiedni kreskowania znajdują się nakładające obiekty, przecięcia to pole kreskowania jest = 0. Proszę użyć funkcji _overkill do usunięcia tych obiektów i zakreskować. Cytuj
Bartek1977 Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2018 Dziękuję za odpowiedź, już wszystko jasne. Temat można zamknąć. Cytuj
Bartek1977 Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 Niestety muszę wrócić do tematu. Jeżeli w kreskowaniu są wyspy, to pole powierzchni nie jest liczone. Robiłem już reset profilu, ale to nie pomaga. garaz.dwg Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 Faktycznie, u mnie też tak jest. Dla wersji pro można spróbować utworzyć obwiednie (polecenie boundary i różnicę obszarów - działa tylko w wersji pro) Ewentualnie można użyć polecenia areasum (dla obu wersji), ale trzeba wyliczyć dwa obszary i odjąć pola powierzchni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi