Bartek1977 Posted March 3, 2018 Report Posted March 3, 2018 (edited) Czasami zdarza mi się, że program nie chce policzyć pola kreskowania - podaje wartość "0". Na podanym przykładzie narysowałem kreskowanie poprzez wskaż punkty i w oknie właściwości pole=0, z ciekawości obrysowałem jeszcze raz obszar polilinią, następnie wypełniłem go kreskowaniem i wynik pola powierzchni już był ok. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak się dzieje? pole_kreskowania.dwg Edited March 3, 2018 by Bartek1977 Quote
dmatusz3 Posted March 4, 2018 Report Posted March 4, 2018 Obecnie jeśli na obwiedni kreskowania znajdują się nakładające obiekty, przecięcia to pole kreskowania jest = 0. Proszę użyć funkcji _overkill do usunięcia tych obiektów i zakreskować. Quote
Bartek1977 Posted March 4, 2018 Author Report Posted March 4, 2018 Dziękuję za odpowiedź, już wszystko jasne. Temat można zamknąć. Quote
Bartek1977 Posted March 17, 2018 Author Report Posted March 17, 2018 Niestety muszę wrócić do tematu. Jeżeli w kreskowaniu są wyspy, to pole powierzchni nie jest liczone. Robiłem już reset profilu, ale to nie pomaga. garaz.dwg Quote
dmatusz3 Posted March 17, 2018 Report Posted March 17, 2018 Faktycznie, u mnie też tak jest. Dla wersji pro można spróbować utworzyć obwiednie (polecenie boundary i różnicę obszarów - działa tylko w wersji pro) Ewentualnie można użyć polecenia areasum (dla obu wersji), ale trzeba wyliczyć dwa obszary i odjąć pola powierzchni. Quote
Recommended Posts