Chris Posted February 22, 2018 Report Share Posted February 22, 2018 (edited) Witam, zauważyłem, że ZWCAD 2018 (SP1 i SP2-beta) VERNUM = "2018.02.11(28325)_x64" (wszystkie wersje) mają problem z blokowaniem rysunków. Otrzymuję od architektów pliki, które wstawiam do mojego pliku dwg jako bloki. W oryginalnym pliku tworzę blok i kopiuję go do mojego pliku dwg. Problem pojawia się, gdy muszę zblokować duże podkłady złożone z kilkuset lub kilku tysięcy elementów. Program wiesza się i czas oczekiwania na utworzenie bloku może trwać od kilku do kilkunastu minut. Pliki złożone głównie z takich elementów jak linie, polilinie, bloki, wymiary, bloki z atrybutami, kreskowania. Pliki dwg tworzone są w Archicadzie, Revicie lub SketchUpie. Nie ma w sumie znaczenia, bo każdy z plików blokuje się bardzo długo. Partie rysunków są blokami, dlatego czasami rozbijam je na proste elementy, ale wtedy jest jeszcze gorzej.... Program potrafi przetwarzać plik przez 5-10minut i dłużej. Finalnie blokuje element, ale proces zbyt długo trwa. Te same pliki poddane dokładnie takiej samej procedurze w AC lub Bricscadzie zajmują ułamki sekund. Czasami może trwa to 1-2 sekundy ale rzadko, zazwyczaj procedura przebiega błyskawicznie (ułamki sekund). Mogę podesłać w wiadomości prywatnej kilka przykładowych plików i opisać problem. Niestety nie mogę udostępnić plików na forum. Uzupełnienie: Stworzyłem w pustym pliku w ZWCADZIE 2018 vernum = "2018.02.11(28325)_x64 rysunek, w którym znajdowało się 5776 obiektów (linie, polilinie, bloki złożone z linii i polilinii) i poddałem procedurze blokowania. Blokowanie wszystkich elementów trwało 2-3 minuty... Im więcej elementów do zblokowania tym dłużej trwa procedura.... Edited February 22, 2018 by Chris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted February 22, 2018 Report Share Posted February 22, 2018 Bardzo proszę o podesłanie przykładowego pliku. Nie do końca rozumiem jednak sposób blokowania bloków. Jakie to polecenie? Blok generalnie w rysunku stanowi jeden obiekt, jaki jest cel zablokowania takiego bloku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted February 22, 2018 Author Report Share Posted February 22, 2018 Proszę stworzyć rysunek, w którym jest kilka tysięcy elementów (np. ponad 5000 różnych elementów - linie, polilinie, bloki, bloki z atrybutami itd.). Następnie wybrać wszystko i spróbować zblokować za pomocą komendy BLOK (block). U mnie cała procedura komendy trwa od kilkunastu sekund do kilku/kilkunastu minut (zależnie od ilości blokowanych elementów). Proszę spróbować choćby z załączonym przeze mnie plikiem (proszę zaznaczyć wszystko, wpisać BLOK ew. _block, podać nazwę, wybrać punkt wstawienia bloku i zatwierdzić komendę). U mnie program zaczyna mielić i zawiesza się i wisi, póki nie przetworzy komendy. Drawing - block.dwg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted February 22, 2018 Report Share Posted February 22, 2018 Ok, teraz rozumiem blokowanie czyli tworzenie bloku z elementów na rysunku. Sprawdziłem na szybko Pana plik i u mnie wygląda to tak Ale sprawdzimy to jutro na różnych komputerach, systemach, wersjach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted February 22, 2018 Author Report Share Posted February 22, 2018 (edited) Proszę wykonać procedurę blokowanie zgodnie z moją instrukcją: 1. Wybrać elementy rysunku 2. Wywołać komendę BLOK 3. Określić punkt wstawienia bloku i nadać nazwę 4. Zatwierdzić komendę (OK). Edited February 22, 2018 by Chris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted February 22, 2018 Author Report Share Posted February 22, 2018 Nie ma potrzeby, wykonałem procedurę zgodnie z tym co przedstawił Pan na swoim GIFie i blok generowany jest błyskawicznie. Procedura przeprowadzona zgodnie z moją instrukcją powoduje znaczne wydłużenie generowania bloku. dmatusz3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted February 22, 2018 Report Share Posted February 22, 2018 A ja sprawdziłem Pana sposób i faktycznie czas jest znacznie dłuższy. Dziękuję za informacje, jutro skonsultujemy to z supportem ZWSOFTu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted February 22, 2018 Author Report Share Posted February 22, 2018 (edited) Jest jeszcze inny problem z blokami (dużymi, mam na myśli złożonymi z dużej ilości elementów). Program przestaje wyświetlać/łapać punkty charakterystyczne... Załączam wideo obrazujące problem i przesyłam w PM przykładowy plik, w którym można sprawdzić problem. Blok utworzony w ZWCADZIE 2018, ale sam rysunek powstał w innym programie (najprawdopodobniej SketchUP lub Archicad). Nagrywaj_2018_02_22_22_31_13_392.mp4 Procedura: 1. Wywołuję komendę DIST (distance). 2. Wybieram pierwszy punk pomiaru (np. bliski) 3. Wybieram drugi punkt pomiaru (po przeciwległej stronie) np. bliski lub prostopadły Program ma problemy ze znalezieniem punktów charakterystycznych i przyciągnięciem znacznika do konkretnych punktów (np. prostopadły lub bliski). Muszę poruszać znacznikiem lub chwilę czekać aż program coś znajdzie. Czasami jednak nic nie może odnaleźć pomimo tego, że punkty są. W AC działa OK. Edited February 22, 2018 by Chris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts