TomaszR Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam Mam pytanie o funkcjonalność bloków dynamicznych w ZWCAD 2018 - vernum = "2017.12.05(24685)_x64" Mam zdefiniowany prosty blok dynamiczny w AutoCADzie. Podłużny element, którego długość możemy dostosować uchwytem. Zawarte są w nim proste atrybuty tekstowe oraz ... jeden atrybut odczytujący długość elementy po dostosowaniu długości. Atrybut "01" którego pozycja nie jest zablokowana (we właściwościach atrybuty) i możemy uchwytem go przesuwaća AutoCAD, w ZWCAD nie posiada takiego uchwytu i jest zablokowany. Screen poniżej: Widok a AutoCAD... Blok dynamiczny korzysta również z atrybutu z funkcją "Field" która szczytuje długość elementu po zmianie jego długości uchwytem. Z ZWCAD po zmianie długości elementu , jego długość nie jest akutalizowana. Tak jakby funkcja "Field" atrybutu nie działała. Poniżej screen z AutoCAD. Po zmianie długości elementu z 2000 na 1187, wartość ta jest aktualizowana. Screen z ZWCAD. Po zmianie długości elementu z 2000 na 1187, wartość nie zmienia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Może Pan dołączyć ten blok do sprawdzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszR Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Podpinam test zwcad blok dynam.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zmiana położenia elementów bloku dynamicznego (tak jak poniższy punkt) oraz fieldy w bloku dynamicznym z tego co się orientuję będą dostępne w aktualizacji SP2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Czy tak samo będą dostępne jak np. obwiednia kreskowania w SP1? ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszR Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Dziękuje za odpowiedź. Przynajmniej nie będę tracił czasu na rozległe testy. Pozostaje trzymać kciuki za ZWSOFT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszR Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Moje kolejne pytanie również dotyczy funkcjonalności. Przetrząsając forum chyba natknąłem się na podobny temat ale bez wyraźnego zakończenia. Zauważyłem, że zmieniając w tym przypadku długość elementu blok dynamiczny "GB_desc_01" ZWCAD przy wyciąganiu atrybutów widzi z inną nową nazwą U*xxxx. AutoCAD widzi tylko jedno wystąpienie bloku dynamicznego "GB_desc_01" na liście wyodrębnienia choć z innymi wartościami atrybutów. W przypadku wyciągania atrybutów z kilku rodzajów bloków dynamicznych namierzenie ich w liście jest mało efektywne. Poniżej screen gdzie użyłem "wyciągania atrybutów" z jednego rodzaju bloku "GB_desc_01" ale o różnym kształcie dopasowanym do potrzeb. Poniżej screen z wyodrębniania atrybutów z AutoCAD z tego samego pliku. Nie ma na to rady? Przy dużych projektach ciężko domyśleć się ilości zastosowanych bloków i odpowienio zaznaczyć je na liście gdy występują pod nazwą *Uxxx zamiast "GB_desc_01" Edytowane 10 Stycznia 2018 przez TomaszR uzupełnienie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Te bloki anonimowe są efektem braku edytora bloków dynamicznych. Z tego co mi wiadomo, to w SP2 obsługa takich bloków powinna ulec poprawie. Na tym etapie nie mamy możliwości obejścia tych nazw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszR Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi