Jarek Posted November 29, 2017 Report Share Posted November 29, 2017 Testuję nowy monitor prawie 4k (2540x1440) i zauważyłem przy otwieraniu niektórych okien ich niepełne wyświetlanie jak na załączonym obrazku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted November 29, 2017 Report Share Posted November 29, 2017 Również wykorzystuję w trakcie pracy na ZWCAD 2018 monitor o rozdzielczości WQHD (2560x1440) - jako dodatkowy podpięty do laptopa. Przekątna ekranu wynosi 27 cali. Nie zaobserwowałem takich problemów. Mam natomiast problem z wielkością okien dialogowych i tekstów, które wg mnie są zbyt małe. Pracując po 8-12h dziennie oczy strasznie męczą się od wpatrywania się w małe teksty... Podejrzewam, że w przypadku monitorów 4K będzie jeszcze gorzej. Przydałaby się funkcja (np. w ustawieniach programu/opcjach), która pozwala na przeskalowanie okien dialogowych i ich tekstów. Ma Pan może zmienione skalowanie czcionek w systemie WINDOWS? Funkcja: Zmień wielkość tekstów i innych elementów. Ja mam ustawioną wartość inną niż standardowa i zauważyłem, że niektóre programy nie radzą sobie z niestandardowymi ustawieniami wyświetlania w Windowsie. Objawia się to właśnie błędnym wyświetlaniem okien poszczególnych programów (np. teksty lub ikony nie mieszczą się w oknie programu i są ukryte lub ucięte). W ZWCADZIE 2018 nie zaobserwowałem tego problemu. alf 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek Posted November 29, 2017 Author Report Share Posted November 29, 2017 Również włączyłem niestandardową wielkość czcionek w windows. Sprawdzę czy to może być przyczyną. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek Posted November 29, 2017 Author Report Share Posted November 29, 2017 Po ustawieniu wielkości czcionek na 100% w WINDOWS okna w zwcad wyświetlają się prawidłowo. Temat zamknięty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chris Posted November 29, 2017 Report Share Posted November 29, 2017 Wg mnie ZWCAD 2018 w przypadku okna komendy HATCH nieprawidłowo skaluje to okno. Testowałem różne ustawienia wielkości/skalowania czcionek w Windows i przy 115% okno komendy HATCH wyświetlane jest przez program prawidłowo, ale już przy 120% (i większej wartości) jest problem jak na przedstawionym przez Pana screenie. Co dziwne inne duże okno (np. od komendy FIND) wyświetlane i skalowane jest prawidłowo niezależnie od ustawień wielkości czcionek w Windowsie (przynajmniej w tych wartościach, które testowałem 100; 115; 125 i 150%). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts