Monitor 4k - niepełne wyświetlanie okien

Jarek

Recommended Posts

Również wykorzystuję w trakcie pracy na ZWCAD 2018 monitor o rozdzielczości WQHD (2560x1440) - jako dodatkowy podpięty do laptopa. Przekątna ekranu wynosi 27 cali.
Nie zaobserwowałem takich problemów. Mam natomiast problem z wielkością okien dialogowych i tekstów, które wg mnie są zbyt małe. Pracując po 8-12h dziennie oczy strasznie męczą się od wpatrywania się w małe teksty...
Podejrzewam, że w przypadku monitorów 4K będzie jeszcze gorzej. Przydałaby się funkcja (np.  w ustawieniach programu/opcjach), która pozwala na przeskalowanie okien dialogowych i ich tekstów.

Ma Pan może zmienione skalowanie czcionek w systemie WINDOWS? Funkcja: Zmień wielkość tekstów i innych elementów.
Ja mam ustawioną wartość inną niż standardowa i zauważyłem, że niektóre programy nie radzą sobie z niestandardowymi ustawieniami wyświetlania w Windowsie. Objawia się to właśnie błędnym wyświetlaniem okien poszczególnych programów (np. teksty lub ikony nie mieszczą się w oknie programu i są ukryte lub ucięte). W ZWCADZIE 2018 nie zaobserwowałem tego problemu.

Wg mnie ZWCAD 2018 w przypadku okna komendy HATCH nieprawidłowo skaluje to okno. Testowałem różne ustawienia wielkości/skalowania czcionek w Windows i przy 115% okno komendy HATCH wyświetlane jest przez program prawidłowo, ale już przy 120% (i większej wartości) jest problem jak na przedstawionym przez Pana screenie. Co dziwne inne duże okno (np. od komendy FIND) wyświetlane i skalowane jest prawidłowo niezależnie od ustawień wielkości czcionek w Windowsie (przynajmniej w tych wartościach, które testowałem 100; 115; 125 i 150%).