e_CAD Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 6 godzin temu, montek napisał: Mam e-cada niestety nie da się rysować w metrach bo się gubi, a ja od lat rysuję w metrach... ... można lub nie rysować linię osi między fragmentami W e-CAD można rysować w metrach, wystarczy w oknie Konfiguracja na zakładce Ogólne ustawić ilość miejsc po przecinku równą 3 (okno i przykład poniżej). W e-CAD można również dorysować bez problemu linię pomiędzy symbolami przekrojów (2 dodatkowe kliknięcia myszą), ponadto można dowolnie zdefiniować swój własny wygląd symbolu przekroju, gdyż jest on zdefiniowany w zewnętrznym pliku DWG, który każdy użytkownik może zmodyfikować według własnych preferencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Hmm, typowe i szablony działają . A jak jest coś nietypowego to niestety tylko w mm Niestety w metrach giną opisy prętów - tak sobie sprawdzam - jak się pojawi nowa wersja Pańskich nakładek - na razie test :( Oznaczenie przekroju z całym szacunkiem 53 minuty temu, e_CAD napisał: (2 dodatkowe kliknięcia myszą), to o 2 za dużo a jak w E-CADzie narysować oznaczenie przekroju linią łamaną zgodnie z normą ? "Przybornikiem" nie ma problemu , dlatego moim zdaniem rozwiązanie jest wygodniejsze niż propozycja E-CADa. Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez montek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_CAD Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) 5 godzin temu, montek napisał: Niestety w metrach giną opisy prętów - tak sobie sprawdzam - jak się pojawi nowa wersja Pańskich nakładek - na razie test :( Nic nie ginie w e-CAD, Pan po prostu ustawił w oknie Konfiguracja za małą skalę! Proszę ustawić 1:25 [metry] tak jak pokazałem w oknie powyżej i opisy będą odpowiedniej wielkości. W e-CAD skala i jednostka odnosi się do proporcji rysowania wszystkich elementów i tak zostały dobrane, żeby wszystkie elementy były dobrze widoczne na wydruku. A skalę wydruku ustawia Pan w oknie ZWCADa przy samym wydruku. Zatem w e-CAD manipulując tylko JEDNOSTKĄ e-CAD otrzymujemy elementy np: dla [cm] 10 razy mniejsze niż dla [mm], a dla [m] 1000 razy mniejsze niż dla [mm]. SKALA e-CAD natomiast służy do manipulowania tylko wielkościami opisów, tekstów (takimi które mogłyby przysłonić elementy właściwe) i jeżeli chce Pan rysować w metrach, to proszę nie zmieniać SKALI e-CAD tylko jednostkę na metry, a skalę wydruku ustawić na końcu w oknie wydruku ZWCAD. W takim przypadku będzie miał Pan rysowane wszystkie elementy e-CAD 1000 razy mniejsze [metry] a i opisy będą 1000 razy mniejsze (przy niezmienionej skali 1:25) i będą one widoczne (tak jak na moim przykładzie stopy fundamentowej pwyżej 1:25 metry). Jak widać tam nic nie zginęło... Co do wstawiania przekrojów to w e-CAD można narysować polilinię (dowolną, przykład poniżej) i wstawić opisy na jednym z jej końców poprzez 1 kliknięcie myszą dla każdego z końców. Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez e_CAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_CAD Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Poniżej jeszcze dla uzupełnienia wklejam opis z materiałów e-CAD dotyczących idei SKALI i JEDNOSTKI e-CAD w celu jeszcze lepszego zrozumienia. Skala e-CAD ma wpływ na skalowanie głownie elementów które zawierają tekst (elementy tekstowe, opisy, wymiary) i służy do tego aby były one prawidłowo widoczne. Jednostka e-CAD odpowiada za wielkość WSZYSTKICH rysowanych elementów, a więc również elementów tekstowych, opisów i wymiarów. Przykładowo: - dla jednostki e-CAD ustawionej jako centymetr, program będzie rysował każdy element 100 razy większy (bo 1 metr to 100 centymetrów) - dla jednostki e-CAD ustawionej jako milimetr, program będzie rysował każdy element 1000 razy większy (bo 1 metr to 1000 milimetrów) Chcąc rysować w dowolnej Jednostce e-CAD (milimetr, centymetr, decymetr, metr) optymalnym ustawieniem Skali e-CAD pozostaje 1:25. Takie ustawienie Skali e-CAD zapewnia czytelność i optymalną wielkość elementów tekstowych, opisów i wymiarów bez względu na wybraną Jednostkę e-CAD. Należy również pamiętać, że Skala i Jednostka e-CAD dba o wielkości i proporcje tworzonych rysunków. Natomiast do wydruków można odrębnie i indywidualnie dobierać parametry, w oknach dialogowych konfigurowania wydruków programów CAD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 21 minut temu, e_CAD napisał: Co do wstawiania przekrojów to w e-CAD można narysować polilinię (dowolną, przykład poniżej) i wstawić opisy na jednym z jej końców poprzez 1 kliknięcie myszą dla każdego z końców. Taki sposób jest niezgodny z normą, w której napisano na każdym załamaniu ma być linia pogrubiona. Bardzo proszę administratora o przeniesienie postów dot. E-cad w odpowiednie miejsce. Moją intencją było podkreślenie rozwiązań "Przybornika" które bardziej mi odpowiadają, stąd porównanie do E-cad, który oferuje podobną funkcjonalność (np.oznaczanie przekroi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 2 godziny temu, e_CAD napisał: Chcąc rysować w dowolnej Jednostce e-CAD (milimetr, centymetr, decymetr, metr) optymalnym ustawieniem Skali e-CAD pozostaje 1:25. Takie ustawienie Skali e-CAD zapewnia czytelność i optymalną wielkość elementów tekstowych, opisów i wymiarów bez względu na wybraną Jednostkę e-CAD. Zgodnie z normą PN-ISO 5455:1998 Rysunek Techniczny - Podziałki , skala 1:25 może być przyjęta w wyjątkowych przypadkach pkt. 5.1 normy I pewnie dla kogoś kto drukuje z modelu, takie rozwiązanie jest OK Dla mnie było by wygodniejsze, aby wybór skali np. 1:25 w taki sposób dobierał wielkość opisów i wymiarów, że na layout po wybraniu skali 1:25 byłoby OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_CAD Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Tak podeszliśmy do tematu od samego początku tworzenia nakładek e-CAD i wydaje nam się że jest to intuicyjne i proste rozwiązanie, ponieważ można w jednym pliku DWG utworzyć wiele ramek a następnie drukować ich zawartość. Warto również zaznaczyć, że manipulując skalą i jednostką e-CAD w obrębie tego samego pliku, wszystkie style wymiarowania, szrafy linii, itd. pozostają nieruszone i a adekwatne do danej skali i jednostki e-CAD w której zostały utworzone, dzięki czemu można w jednym pliku DWG zawrzeć rysunki o różnych skalach i jednostkach e-CAD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 W wiekszości rysunków skala 1:25 zgodnie z uwagą w normie j.w. pozwala "zmieścić" w sposób czytelny rysunek szczegółowy na formatce A3 ..norma pozwala na to 1:25 to skala pośrednia ...... z 1:20 już tak nie wyjdzie czasem by zmiescic sie na A3, jesli taką ma sie max drukarke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, e_CAD napisał: dzięki czemu można w jednym pliku DWG zawrzeć rysunki o różnych skalach i jednostkach e-CAD. Ma Pan rację i jest to bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie działa po za drobnym wyjątkiem - nie działa dla skali 1:1 i wymiary w metrach 27 minut temu, Martin_S napisał: skala 1:25 zgodnie z uwagą w normie j.w. pozwala "zmieścić" Racja skala pośrednia 1:25 może być stosowana, ale wyjątkowych przypadkach. W programie jest to wartość domyślna. W sumie jest mało istotne ważniejsze to co jest na tej A3 I zamiast poprawiać skalę, fajnie by było móc importować dane np. z ABC płyty :( Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez montek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parikon Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) 2 godziny temu, e_CAD napisał: .... dzięki czemu można w jednym pliku DWG zawrzeć rysunki o różnych skalach i jednostkach e-CAD. To nie jest zasługą żadnej nakładki. To jest podstawą programu CAD. Nakładki mają nas wyręczać w odpowiednim ustawianiu pewnych zmiennych. I robi to e- CAD jak i PI. Przy czym PI za jednostkę przyjmuje metry lub milimetry lub centymetry. Są to jednostki długości układu SI. Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez Parikon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parikon Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Przygotowałem film, który powinien wyjaśniać jak w PI tworzyć w różnych jednostkach i skalach. Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez Parikon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Tylko taka mała uwaga techniczna, film z YT można wstawić wklejając tylko zawartość paska adresu z filmu do posta (bez użycia linkowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_CAD Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, montek napisał: - nie działa dla skali 1:1 i wymiary w metrach Skalowanie obiektów w e-CAD działa dla każdej skali, również dla 1:1 w metrach. Poniżej jeszcze raz przedstawiam wycinek pomocy z nakładek e-CAD, objaśniające jak to jest u nas rozwiązane. Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez e_CAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_CAD Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Godzinę temu, Parikon napisał: To nie jest zasługą żadnej nakładki. To jest podstawą programu CAD. Dzięki zastosowaniu odpowiednich zabiegów w nakładkach e-CAD szrafy linii pozostają niezmienione i zawsze są proporcjonalne w stosunku do parametrów przy których zostały narysowane (ma na to wpływ skala i jednostka e-CAD). Można używać oczywiście zmiennej globalnej LTSCALE i ona oddziałuje na szrafy linii, ale skaluje je nadal proporcjonalnie w stosunku do tego jak zostały narysowane pierwotnie. A to jest zaleta dzięki której łatwo możemy w jednym i tym samym DWG wykonać wiele rysunków w różnych skalach i jednostkach e-CAD, nie martwiąc że np.: któraś z linii nagle przestanie być widoczna bo jej wzór stanie się zbyt gęsty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Hmm, chcę 1:1 i w metrach Tak rysuje w skali 1:1 i w metrach A tak 1:25 i w metrach i tutaj jest OK Powiększyłem miejsce z opisem pręta, gdyż praktycznie pokrywa się z linią. Być może jest to drobiazg i będzie ok Być może coś źle robię, w takim razie proszę poprawić załączony dwg, tak aby była skala 1:1 i w metrach E_CAD_TEST_1_1.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parikon Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 W PI zmienna LTSCALE i PSLTSCALE są ustawione zawsze na 1. Linie same się skalują w oknach widokowych po wywołaniu komendy REA - REGENALL. Linie kreskowane na papierze zawsze będą identyczne niezależnie od skali okna widokowego, chyba że mają lokalnie przypisaną inną skalę linii. Dobrym rozwiązanie będzie jeszcze większe uproszczenie sprawy i dodanie do modułu RZUTNIA komendy REGENALL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Już wyjasniam...tez uzywam e-cad W obszarze modelu rysujemy dane elementy w konkretnej skali w jakies wybranej jednostce .... efektem finalnym jest rysunek z ustaloną wysokością czcionek i stylem linii dostosowanych do skali ...rysujemy 1:1 ....ale pod wybraną skalę zaraz wrzucę prosty przykład ....ja preferuje standard ISO ,,,PN EN-ISO i wymiaruje w mm na przykład pierw ustawienia w m ...pod skalę 1:20 do formatki A3 ..akurat sie zmiesciło plik dwg e-cad-test.dwg pdf A3 e-cad-test-K-01.PDF p.s. e-cad używam od 2009r. w razie pytań w wolnej chwili odpowiem ..pozdrawiam Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 twoj plik w mm 1:50 płyta za dluga powinny byc zakłady ...to narzędzie do nieregularnych płyt z pretami do 12m służy. E_CAD_TEST_1_1.dwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) 36 minut temu, Martin_S napisał: płyta za dluga powinny byc zakłady .. Oczywiście to tylko test i akurat w tym przypadku długość nie ma żadnego znaczenia w rysowaniu przez E-cad Godzinę temu, montek napisał: Tak rysuje w skali 1:1 i w metrach A tak 1:25 i w metrach i tutaj jest OK Wyrażnie napisałem że w skali 1:25 jest OK teraz i w 1:20 również jest OK - myślę że problem jest tylko z 1:1 i moim zadaniem dotyczy tylko opisów i wielkości zakończeń linii - skalowania i/lub wielkości czcionki. @Martin_S Jaką skalę przyjąłeś w rzutni ? E_CAD_TEST_1_1_v2.dwg Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez montek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) tak jak jest to powiedziane wyraźnie w "helpie" ....rysujemy pod docelowa skalą wydruku bo wtedy pod tą skala np. czcionka podstawowa jest drukowana wys. 2mm posrednia 4mm ...tytułowa 8mm proporcja linii hidden i center2 jest także tak dopasowana by wydruk był "schludny" stąd wybieramy konkretną skalę i rysowanie 1:1 ....skala 1:1 jest uwazam bez sensu bo rysunku żelbetowego nie robisz z wydrukiem 1:1 tylko przewaznie 1:50 1:100 ...szczegóły 1:20 ...czasami do A3 dopuszczam 1:25 Po wykonaniu rysunków w obszarze modelu ..nastepnie w Layoutach tworzone sa ramki tabelki i wstawiane rzutnie z rysunkami w odpowiednich skalach..... na koniec powstaje np. 50 layoutów...polecenie publish umożliwia hurtowy wydruk do PDF w tle tych 50 layoutów ...tak to ja np. robie bo jest ergonomiczne i szybkie Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez Martin_S e_CAD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 @Martin_S tzn. u Ciebie rzutnia ma skalę 1:1 Ja w modelu wszystko rysuję 1:1 a w metrach bo budowla jest podpinana do mapy. Przy rysowaniu 1:1 nie muszę się zastanawiać w jakiej skali "wejdzie" na papier. Skalę wydruku ustalam na papierze, mam przygotowane style po każdą skalę - każdy rysuje jak mu pasuje . Niestety Zwcad nie oferuje skalowania opisów Natomiast uważam, że jeżeli program oferuje ustawienie skali 1:1 i rysowanie w metrach to powinien robić to dobrze albo wcale. @e-CAD i @Martin_S próbujecie mi wmówić że rysowanie w 1:1 jest złe i mam rysować od razu w skali 1:25 bo wówczas program działa OK. Natomiast moim zdaniem podstawową zasadą jest rysowanie w przestrzeni modelu w skali 1:1 w mm, cm, m czy jaka jednostka pasuje a odpowiednią skalę ustalić w przestrzeni papieru. W załączonym pliku ewidentnie widać, że to program sobie nie radzi z rysowaniem w tym szczególnym przypadku i takie są fakty. Program mam, używam ma sporo możliwości i generalnie jest OK, a z tym błędem, no cóż irytuje mnie, ale sobie radzę - poprawiam opisy i do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parikon Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) 8 godzin temu, Martin_S napisał: tak jak jest to powiedziane wyraźnie w "helpie" ....rysujemy pod docelowa skalą wydruku bo wtedy pod tą skala np. czcionka podstawowa jest drukowana wys. 2mm posrednia 4mm ...tytułowa 8mm proporcja linii hidden i center2 jest także tak dopasowana by wydruk był "schludny" stąd wybieramy konkretną skalę i rysowanie 1:1 ....skala 1:1 jest uwazam bez sensu bo rysunku żelbetowego nie robisz z wydrukiem 1:1 tylko przewaznie 1:50 1:100 ...szczegóły 1:20 ...czasami do A3 dopuszczam 1:25 Po wykonaniu rysunków w obszarze modelu ..nastepnie w Layoutach tworzone sa ramki tabelki i wstawiane rzutnie z rysunkami w odpowiednich skalach..... na koniec powstaje np. 50 layoutów...polecenie publish umożliwia hurtowy wydruk do PDF w tle tych 50 layoutów ...tak to ja np. robie bo jest ergonomiczne i szybkie Wydaje mi się, że wszystko w e-CAD działa ok. Nie używałem nigdy e -CAD ale z rysunku jaki zamieścił @montek jasno widać, że pole po prawej i pręt jest opisany tak aby potem w przestrzeni papieru można go było wstawić w skali 1:20. Pręt w polu po lewej jest opisany tak, aby można go było wstawić w przestrzeni papieru w skali 1:1. Logicznym jest, że w takim razie na modelu opis pręta po lewej będzie mniejszy od tego po prawej 20 razy. Natomiast tytuły i wymiary są dla obu rysunków identyczne co jest dziwne, chyba, że dodano je w przestrzeni modelu mając ustawioną skalę opisów i wymiarów 1:20. Model po prawej nie ma racji bytu, gdyż przy tych wymiarach nie zmieści się na A0 a co najwyżej na reklamie zawieszonej na ścianie budynku. Przy czym opis pręta z poziomu ulicy będzie nie zauważalny gdyż będzie miał 2 mm wysokości. ;) Będąc bardziej precyzyjnym to wstawiając profil w filmie powyżej zawsze go wstawiam na model jako obiekt wielkości takiej jaką ma mieć w rzeczywistości (realu). Jedynie co zmieniam, to zmieniam umowną jednostkę modelu. Następne opisuje i wymiaruje ten obiekt w skali jakiej chcę go "wyrzucić" na papier. Jeśli nie trafiłem z dopasowaniem to zmieniam skalę na mniejszą lub większą przy czym opisy najczęściej podmieniam a wymiary odświeżam (dimen.. update)w nowej skali. I co najważniejsze zmieniam także skalowanie rzutni. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Parikon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_CAD Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) Godzinę temu, montek napisał: @Martin_S tzn. u Ciebie rzutnia ma skalę 1:1 Ja w modelu wszystko rysuję 1:1 a w metrach bo budowla jest podpinana do mapy. Przy rysowaniu 1:1 nie muszę się zastanawiać w jakiej skali "wejdzie" na papier. Skalę wydruku ustalam na papierze, mam przygotowane style po każdą skalę - każdy rysuje jak mu pasuje . Niestety Zwcad nie oferuje skalowania opisów Natomiast uważam, że jeżeli program oferuje ustawienie skali 1:1 i rysowanie w metrach to powinien robić to dobrze albo wcale. @e-CAD i @Martin_S próbujecie mi wmówić że rysowanie w 1:1 jest złe i mam rysować od razu w skali 1:25 bo wówczas program działa OK. Natomiast moim zdaniem podstawową zasadą jest rysowanie w przestrzeni modelu w skali 1:1 w mm, cm, m czy jaka jednostka pasuje a odpowiednią skalę ustalić w przestrzeni papieru. W załączonym pliku ewidentnie widać, że to program sobie nie radzi z rysowaniem w tym szczególnym przypadku i takie są fakty. Program mam, używam ma sporo możliwości i generalnie jest OK, a z tym błędem, no cóż irytuje mnie, ale sobie radzę - poprawiam opisy i do przodu. W e-CAD zastosowaliśmy takie a nie inne podejście do tematu jeżeli chodzi o wydruk i sposób przygotowania rysunku w danej skali i jednostce. Naszym zdaniem jak najbardziej praktyczne. Nie można w jednym programie zawrzeć wszystkich możliwości, rozwiązań,... trzeba zdecydować się na coś. My zdecydowaliśmy od początku że z przyczyn czysto praktycznych będziemy to realizowali właśnie w taki a nie inny sposób. Zatem błędne jest Pana twierdzenie że coś działa źle. Program kreśli zgodnie z algorytmem i robi to dobrze, tylko przy Pańskim podejściu do tematu pewne konfiguracje np. rysowanie w 1:1 [metry] nie ma większego sensu. Wskazaliśmy zatem Panu powyżej jak rysować aby wykorzystać e-CAD optymalnie. Uważam, że żaden program nie zrealizuje i nie wyczerpie wszystkich możliwości jakie chcieliby uzyskać użytkownicy, jest to po prostu niemożliwe. Każdy z nas ma inne preferencje. Nie można zatem powiedzieć że czerwony samochód sąsiada jest nieładny, bo mi podoba się tylko niebieski... Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez e_CAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montek Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 10 minut temu, e_CAD napisał: tylko przy Pańskim podejściu do tematu pewne konfiguracje np. rysowanie w 1:1 [metry] nie ma większego sensu. Sens tu nie ma znaczenia, jeżeli program umożliwia takie ustawienia to powinno działać i już. 44 minuty temu, Parikon napisał: wstawiam na model jako obiekt wielkości takiej jaką ma mieć w rzeczywistości (realu). Jedynie co zmieniam, to zmieniam umowną jednostkę modelu. Następne opisuje i wymiaruje ten obiekt w skali jakiej chcę go "wyrzucić" na papier. i takie o podejście mi chodzi - rysuje 1:1 a wymiary i opisy (ich wielkość) dostosowuję do skali ustalanej na rzutni wydruku. Myślę że nie ma sensu ciągnąć tego tematu, każdy siedzi na swojej barykadzie są ciekawsze tematy. Proponuję zamknąć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parikon Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) 11 minut temu, montek napisał: Sens tu nie ma znaczenia, jeżeli program umożliwia takie ustawienia to powinno działać i już. i takie o podejście mi chodzi - rysuje 1:1 a wymiary i opisy (ich wielkość) dostosowuję do skali ustalanej na rzutni wydruku. Myślę że nie ma sensu ciągnąć tego tematu, każdy siedzi na swojej barykadzie są ciekawsze tematy. Proponuję zamknąć temat. Powinieneś napisać tak: Rysuje obiekty w metrach a nie w 1:1. Skaluje wymiary e-CADem lub PI wybierając odpowiednią skalę w jakiej chcę obiekt wyrzucić w przestrzeni papieru i te nakładki odpowiednio mi ustawiają zmienną dimscala i wysokość tekstów. lub Rysuje obiekty w centymetrach a nie w 1:100. Skaluje wymiary e-CADem lub PI wybierając odpowiednią skalę w jakiej chcę obiekt wyrzucić w przestrzeni papieru i te nakładki odpowiednio mi ustawiają zmienną dimscala i wysokość tekstów. lub Rysuje obiekty w milimetrach a nie w 1:1000. Skaluje wymiary e-CADem lub PI wybierając odpowiednią skalę w jakiej chcę obiekt wyrzucić w przestrzeni papieru i te nakładki odpowiednio mi ustawiają zmienną dimscala i wysokość tekstów. i najważniejsze Nie ma czegoś takiego jak jednostka e-CAD. Chyba, że mówimy o jednostce go tworzącej. ;) Osobiście uważam, że PI w zakresie jaki już w nim jest oprogramowany nie ustępuję zbytnio e-CAD, a być może całkowicie mu nie ustępuje. Natomiast e-CAD to nakładka w pełni funkcjonalna (z małymi niedociągnięciami) do czego PI dopiero dąży. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Parikon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi