Znikające linie na vieportach [rozwiązany]


alf
 Share

Recommended Posts

kasuj12.dwg

w załączeniu plik ukazujący problem, który wystąpił od wersji  SP3.2 i nadal występuje w wersji SP3.3

polega on m.inn. na nie wyświetlaniu linii na sąsiednich viewportach. Oględnie rzecz biorąc jedna linia na jednym vp jest widoczna na drugim nie. Przy czym wyświetlanie jej czasem wysteępuje na pierwszym vp na drugim nie a po regeneracji lub przełączeniu się na model i z powrotem jest odwrotnie, wyświetla się na 2 a na 1 nie.. w każdym razie nie rządzi tym żadna wydaje się reguła a raczej jest to losowe.. 

co więcej po zaznaczeniu tych linii na vp na którym są one widoczne, na drugim wyświetlają się uchwyty (zrzut)

no i dodam że ponieważ linii tych nie widać również się one nie drukują.. 

I dodam że wystąpiło to na tym jednym rys, na innych nie wyłapałam tego dziwnego zjawiska, choć z doświadczenia wiem , że też może ono niestety wystąpić.. 

Ponad to losowo występuje w sp3.3 nie możność "przepedzelkowania" (matchprop) w tym pliku właściwości rodzaju linii (w tym wypadku kreskowej). Skopiowały się właściwości jakie jak kolor warstwa ale linia wyświetliła się jako ciągła, mimo że warstwa była linią kreskowaną.. ot takie właśnie dziwy.. 

 

Przechwytywanie.JPG

Edited by alf
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Z moich testów wynika, że problem na tym pliku został rozwiązany (vernum = "2017.09.18(21849)_x64").

Wyświetlają się wszystkie obiekty, na wszystkich rzutniach. Poniżej zrzut ekranu z wersji 2018 i 2015.

 

Proszę o potwierdzenie czy problem jest rozwiązany i mogę zamknąć temat.

znikajace_linie.png

Link to comment
Share on other sites

naprawiło się ale:

po otworzeniu wygląda to tak:

image.png.f5fd32a6ffe1edf0b05bf9e111c0c039.png

potem weszłam do  środka modelu poprzez i wykonałam wewnątrz kom regen. Linia się pojawiła. Wyszyłam z modelu z powrotem do layoutu i wykonałam kom regenall. Linia znikła.. czynność regen i regenall powtórzyłam kilkakrotnie. Dopiero po tym linia była widoczna i regenerowanie nie zmieniało jej widoczności. Taka ot ciekawostka

Plik otworzony powtórnie i wykonana kom regenall (wcześniej nie zawsze działała ta kom prawidłowo) powoduje sie pojawienie linii i dalsze manipulowanie, regenerowanie tego nie zmienia. Może to przejściowy efekt. Albo może problem nadal jest tylko pojawi się zrzadka. Jak coś zaobserwuję dam znać. A temat można zamknąć, najwyżej się go odświeży.. 

Link to comment
Share on other sites

Bogu dzięki, temat sprzedany, więc "wisi mi" już ten rys. :drinks: (jak wystąpił problem użyłam do druku niezawodnego do tej pory zw2012)

rys z rzutami jest oryginalny, zaśmiecony a ten co przesłałam Panu był wycinkiem tylko tych elementów które się nie wyświetlały, pozostałe niepotrzebne śmieci pokasowałam i wysłałam jako kasuj12.dwg. Dlatego pisałam, że temat wg mnie do zamknięcia. Jeśli Pan potrzebuje podążyć do imentu sprawę mogę przesłać na priv oryginał

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • dmatusz3 changed the title to Znikające linie na vieportach [rozwiązany]
  • dmatusz3 locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share