Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! 

Czy istnieje coś takiego jak skalowanie linii w podpiętym XREF?

Mam jeden rysunek, z poliliniami (linia przerywana) w odpowiedniej skali, fajne odstępy itp. Niestety, jak podpinam ten rysunek jako xref, to polilinie wyglądają już jak linie ciągłe. Jest na to jakiś sposób?

Opublikowano

Problem znany jest od dawna i powstał przez "nadmiar" funkcji w cadzie.

wszystko przez GWS (globalny współczynnik skali). Ja osobiście używam zawsze 1 ale niestety dostaje czasem pliki od architektów które maja ustawione np. 50 i dodatkowo niektóre linie maja narzucony swój własny współczynnik skali linii np.0.0001.

Podczytując kilka różnych plików  do swojego rysunku często żaden z nich nie wyświetla sie tak jak powinien.

Problemem też są mapy do ceków projektowych: jeżeli chcemy rysować zagospodarowanie w "cm" a podczytujemy mapę w "m" to przeskalowujemy ja 100x, ale skala linii jest juz różna od oryginału i nie mamy linii przerywanych w swoim rysunku.

Rozwiązaniem jest "naprawa" lub "poprawa" plików które podczytujemy.

Ja to robię tak:

- ustawiam GWS taki jak mam w swoim rysunku we wszystkich xrefach (u mnie zawsze 1)

- zmieniam dla każdego elementu w xrefach współczynnik skali tak aby rysunek wyglądał tak jak przed zmianą GWS (robię to nakładką PROFILEK). Np jeżeli GWS był 50 to zmieniam go na 1 i wszystkim elementom zmieniam współczynnik skali mnożąc jego wartości przez 50 (również dla elementów w blokach).

p.s. mam nadzieję że nie namieszałem za bardzo :-)