jacnightingale Opublikowano 6 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2017 Cześć! Czy istnieje coś takiego jak skalowanie linii w podpiętym XREF? Mam jeden rysunek, z poliliniami (linia przerywana) w odpowiedniej skali, fajne odstępy itp. Niestety, jak podpinam ten rysunek jako xref, to polilinie wyglądają już jak linie ciągłe. Jest na to jakiś sposób? Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 6 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2017 Dzień dobry, Czy zmiana wartości zmiennej LTSCALE coś daje? Pozdrawiam. Cytuj
jacnightingale Opublikowano 6 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2017 Zmienia skalę wszystkich linii, nie tylko tych podczytywanych z xrefa. Nie rozwiązuje to problemu, bo jeżeli podpinam kilka xrefów to nie jestem w stanie nad tym zapanować. Cytuj
Adam Klaczek Opublikowano 6 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2017 Dla pojedynczych linii w rysunku można ustawić osobne skale: Cytuj
gruzin Opublikowano 6 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2017 Problem znany jest od dawna i powstał przez "nadmiar" funkcji w cadzie. wszystko przez GWS (globalny współczynnik skali). Ja osobiście używam zawsze 1 ale niestety dostaje czasem pliki od architektów które maja ustawione np. 50 i dodatkowo niektóre linie maja narzucony swój własny współczynnik skali linii np.0.0001. Podczytując kilka różnych plików do swojego rysunku często żaden z nich nie wyświetla sie tak jak powinien. Problemem też są mapy do ceków projektowych: jeżeli chcemy rysować zagospodarowanie w "cm" a podczytujemy mapę w "m" to przeskalowujemy ja 100x, ale skala linii jest juz różna od oryginału i nie mamy linii przerywanych w swoim rysunku. Rozwiązaniem jest "naprawa" lub "poprawa" plików które podczytujemy. Ja to robię tak: - ustawiam GWS taki jak mam w swoim rysunku we wszystkich xrefach (u mnie zawsze 1) - zmieniam dla każdego elementu w xrefach współczynnik skali tak aby rysunek wyglądał tak jak przed zmianą GWS (robię to nakładką PROFILEK). Np jeżeli GWS był 50 to zmieniam go na 1 i wszystkim elementom zmieniam współczynnik skali mnożąc jego wartości przez 50 (również dla elementów w blokach). p.s. mam nadzieję że nie namieszałem za bardzo jacnightingale 1 Cytuj
jacnightingale Opublikowano 6 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2017 gruzin, świetnie, o to mi chodziło. Mam tylko pytanie - jak ustawia się GWS? Na tę chwilę nie mam jak wypróbować Twoich rad, ale jak to zrobię to dam znać czy problem mogę uznać za rozwiązany ;) Cytuj
gruzin Opublikowano 6 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2017 poleceniem "_LTS" lub "_ltscale" lub w okienku właściwości "typów linii" jacnightingale 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi