Rozwinięcie komend - błędne oznaczenie skrótów

Recommended Posts

Witam,

zauważyłem w ZWCad 2017 błąd w oznaczeniu skrótów dla rozwinięcia komend np. MOVE czy COPY. Te komendy (i inne zresztą też) mają możliwość dodatkowych opcji po wywołaniu komendy i naciśnięciu odpowiedniego klawisza. Np. narysowałem polilinię, skopiowałem ją kilka razy. Przypomniałem sobie, że muszę skopiować ją raz jeszcze. Nie muszę wybierać jej na ekranie myszką, wystarczy, że wywołam komendę COPY, a następnie nacisnę klawisz P i zatwierdzę (enterem, spacją lub PPM). Powinien podświetlić się obiekt (lub grupa obiektów), który był ostatnio wybrany w komendzie COPY. Tutaj pojawia się problem. Po pierwsze ZWCad 2017 ma błędnie oznaczony skrót POPRZEDNI. Wg programu wystarczy wybrać O (pOprzedni), ale ono jest już przypisane do innego skrótu (Okno). Myślałem, że może to ma być 0 (zero), ale również nie działa. Skrót ten to PO (więc zapis w programie powinien wyglądać tak: POprzedni a jest  pOprzedni). Zastanawiam się dlaczego nie mogło pozostać P jak w poprzedniej wersji...

Druga sprawa dotyczy różnic w oznaczeniu skrótów między wersją 2017 i +2015. Dlaczego wprowadzono takie zmiany? Czy ktoś specjalnie utrudnia życie użytkownikom programu?
Czy jest ewentualnie możliwość modyfikacji tych ustawień przez użytkownika?

Poniżej załączam porównanie dla ZWCada 2017 i ZWCada +2015.

ZWCad 2017 i ZWCad+ 2015 - różnice w skrótach komend.png

• 1 month later...

Oznaczenie skrótu nie zostało poprawione.

Czy możliwe jest dopasowanie oznaczeń skrótów do wersji ZWCad+ 2015? Byłoby dużo łatwiej, gdyby skróty kolejnych wersji programu pokrywały się w tych samych funkcjach... Niestety jest kilka funkcji, których oznaczenia skrótów rozwinięć funkcji różnią się między wersją 2015 i 2017...