Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

wersja 2017.04.06 (15637) 64-bit

Mam błąd z przesuwaniem obiektów. Zaznaczam obiekt (tutaj są to dwie czerwone linie), daję przesuń, wpisuję odległość przesunięcia, przesuwam myszką w dół i łapię odsuń równolegle do linii, enter... i zamiast przesunąć o zadaną wartość przesuwa w miejsce gdzie jest kursor.

Dzieje się to zawsze gdy kursor "złapie" opcję lokalizacji wg obiektu "równolegle". Gdy przesuwam a nie złapie równoległości tylko np prostopadłość to przesuwa prawidłowo - o zadaną wartość.

Jakiś pomysł?? Chodzi o to, że przy przesuwaniu obiektów o tak małym nachyleniu względem linii poziomej bardzo łatwo o odsunięcie prostopadłe czyli nie w to miejsce co trzeba.

odsun.jpg

Opublikowano

Zgadza się. Jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie jeśli nie chcę czegoś sknocić (i chyba zdecydowanie najszybsze). Przyzwyczaiłem się do tego, żeby jak najmniej klikać i zmieniać ustawienia :) Jednak jak robię przed czy po tym inne rzeczy, do których potrzebuję równoległość to takie częste zmiany są dosyć męczące i niepraktyczne.

Próbowałem również na nowym rysunku z szablonu zwcad i jest to samo.

Opublikowano

Nie skopiować tylko odsunąć. Zresztą działa tak samo.

Ja przesiadłem się z 2012+ a tam nie było takiego myka. Skoro jest od wersji 2015 to widocznie jest na stałe. Trzeba uważać i się przyzwyczaić :) 

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

• 5 miesięcy temu...
  • pawmal zmienił(a) tytuł na Przesuwanie równolegle do obiektu
  • dmatusz3 zmienił(a) tytuł na Przesuwanie równolegle do obiektu [rozwiązany]
  • dmatusz3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.