bobik_123 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Dzień dobry wersja 2017.04.06 (15637) 64-bit Mam błąd z przesuwaniem obiektów. Zaznaczam obiekt (tutaj są to dwie czerwone linie), daję przesuń, wpisuję odległość przesunięcia, przesuwam myszką w dół i łapię odsuń równolegle do linii, enter... i zamiast przesunąć o zadaną wartość przesuwa w miejsce gdzie jest kursor. Dzieje się to zawsze gdy kursor "złapie" opcję lokalizacji wg obiektu "równolegle". Gdy przesuwam a nie złapie równoległości tylko np prostopadłość to przesuwa prawidłowo - o zadaną wartość. Jakiś pomysł?? Chodzi o to, że przy przesuwaniu obiektów o tak małym nachyleniu względem linii poziomej bardzo łatwo o odsunięcie prostopadłe czyli nie w to miejsce co trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 jesli przeuniecie poziome o konkretną wartosc ...właczyłbym tryb ortho i wyłaczył OSNAP, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik_123 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgadza się. Jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie jeśli nie chcę czegoś sknocić (i chyba zdecydowanie najszybsze). Przyzwyczaiłem się do tego, żeby jak najmniej klikać i zmieniać ustawienia Jednak jak robię przed czy po tym inne rzeczy, do których potrzebuję równoległość to takie częste zmiany są dosyć męczące i niepraktyczne. Próbowałem również na nowym rysunku z szablonu zwcad i jest to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Witam, sprawdzałem tę funkcję i jest tak samo zarówno w ZWCAD+ 2015 i Classic. Jeśli chciałem coś skopiować równolegle do linii o zadaną odległość to zawsze robiłem to w taki sposób jak poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik_123 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Nie skopiować tylko odsunąć. Zresztą działa tak samo. Ja przesiadłem się z 2012+ a tam nie było takiego myka. Skoro jest od wersji 2015 to widocznie jest na stałe. Trzeba uważać i się przyzwyczaić Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik_123 Opublikowano 2 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 vernum "2017.09.18(21849)_x64" (ZWCAD 2018) Nie stwierdzam powyższego błędu, zarówno przy przesuwaniu, jak i przy kopiowaniu. Ustawienia ZWCAD-a domyślne. Można zamknąć (oby na stałe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Dziękuję za informację, zamykam na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi