alf Posted January 25, 2017 Report Share Posted January 25, 2017 (edited) vernum = "2017.01.23(13656)_x64" (read only) nadal nie działa f. fillet w pliku jak w załączeniu (plik jako WBLOCK kilku elementów z pliku pochodzącego ze starszej wersji zw - w obu ta sama przypadłość ) 1. fillet dla dwóch linii (promień "0" i inne) - nie działa 2. fillet dla polilinii o zadanej szerokości z linią chyba też nie działa jak należy, tj dołącza do polilinii linię ale odcinek linii dołączany staje się plinią o szer 0. Polilinia z polinią o innej szerokości działa ok, przejmuje właściwości (szerokość) z polilinii którą pierwszą klikamy. Może jest na to jakieś globalne ustawienie? PS. Chamfer z fazą "0" - sprawdziłam na szybko dwie krzyżujące się linie - jest analogicznie - obie fazy "0" i ustawienie metody fazowania na "trim", ucina tylko jeden z "wąsów" - do przetestowania New block3.dwg Edited January 25, 2017 by alf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted January 25, 2017 Author Report Share Posted January 25, 2017 po paru próbach ratunkowych doszłam do wniosku, że przenosi się ta zaraza razem z plikiem. Pomogło przeniesienie z pliku starego obiektów zaznaczonych oknem do nowego pliku. Jak przenosiłam metodą Ctrl+A błąd filetowania się też przenosił. To samo z WBLOCK wybranych elementów (nie powinno ale jednak.. ) Tak więc zaraza, która psuje filletowanie (i fazowanie) siedzi chyba w środku (zombi? czy baba jaga?) pliku, nawet nie wiem gdzie, i się śmieje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted January 25, 2017 Report Share Posted January 25, 2017 Tek, elementy skopiowane do nowego pliku dają się obrabiać bez problemu. Niemniej nie wiem co jest przyczyną i podesłałem ten plik do "wyższej instancji" do sprawdzenia. Zarówno fazowanie jak i zaokrąglanie powinno działać już z klawiszem shift, wtedy promień czy odległości ustawione są na 0. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted January 25, 2017 Author Report Share Posted January 25, 2017 (edited) z shiftem raz zadziałało a potem już nie... Edited January 25, 2017 by alf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted February 14, 2017 Author Report Share Posted February 14, 2017 (edited) czy i kiedy będzie poprawione działanie komendy fillet? Nie działa także fillet dla dwóch równoległych linii - powinno zamykać te linie półokręgiem. A dwie równoległe pililinie zaokrągla w kosmosie Edited February 14, 2017 by alf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted February 15, 2017 Report Share Posted February 15, 2017 Sprawdziłem to u siebie i 2017 dokładnie zachowuje się tak jak 2015. bez problemu zaokrąglimy promieniem 0 równoległe linie, jeśli są 2 równoległe polilinie to nie można ich zaokrąglić. Przecięcie w kosmosie występuje gdy polilinie są prawie równoległe. Po zastanowieniu mogą być tutaj 2 przypadki: linia ma inną współrzędną Z problem występuje na jakimś konkretnym obiekcie - to prosiłbym o przesłanie rysunku. Pokazałem to na filmie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted February 16, 2017 Author Report Share Posted February 16, 2017 proszę spróbować na rys. który przesyłałam do analizy lub dowolnym innym przesłanym. W nowym pliku faktycznie to działa ale w starych z dxf-a lub robionych w zw2012 już nie. Była tak kiedyś uwaga formułowana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts