SP2 fillet

alf

Recommended Posts

vernum = "2017.01.23(13656)_x64" (read only)

nadal nie działa f. fillet w pliku jak w załączeniu (plik jako WBLOCK kilku elementów z pliku pochodzącego ze starszej wersji zw - w obu ta sama przypadłość )

1. fillet dla dwóch linii (promień "0" i inne) - nie działa

2. fillet dla polilinii o zadanej szerokości z linią chyba też nie działa jak należy, tj dołącza do polilinii linię ale odcinek linii dołączany staje się plinią o szer 0. Polilinia z polinią o innej szerokości działa ok, przejmuje właściwości (szerokość) z polilinii którą pierwszą klikamy. Może jest na to jakieś globalne ustawienie?

PS. Chamfer z fazą "0" - sprawdziłam na szybko dwie krzyżujące się linie - jest analogicznie - obie fazy "0" i ustawienie metody fazowania na "trim", ucina tylko jeden z "wąsów" - do przetestowania

New block3.dwg

Edited by alf

po paru próbach ratunkowych doszłam do wniosku, że przenosi się ta zaraza razem z plikiem. Pomogło przeniesienie z pliku starego obiektów zaznaczonych oknem do nowego pliku. Jak przenosiłam metodą Ctrl+A błąd filetowania się też przenosił. To samo z WBLOCK wybranych elementów (nie powinno ale jednak.. )

Tak więc zaraza, która psuje filletowanie (i fazowanie) siedzi chyba w środku (zombi? czy baba jaga?) pliku, nawet nie wiem gdzie, i się śmieje

Tek, elementy skopiowane do nowego pliku dają się obrabiać bez problemu.

Niemniej nie wiem co jest przyczyną i podesłałem ten plik do "wyższej instancji" do sprawdzenia.

Zarówno fazowanie jak i zaokrąglanie powinno działać już z klawiszem shift, wtedy promień czy odległości ustawione są na 0.

• 3 weeks later...

czy i kiedy będzie poprawione działanie komendy fillet? Nie działa także fillet dla dwóch równoległych linii  - powinno zamykać te linie półokręgiem. A dwie równoległe pililinie zaokrągla w kosmosie

Edited by alf

Sprawdziłem to u siebie i 2017 dokładnie zachowuje się tak jak 2015.

• bez problemu zaokrąglimy promieniem 0 równoległe linie,
  • jeśli są 2 równoległe polilinie to nie można ich zaokrąglić. Przecięcie w kosmosie występuje gdy polilinie są prawie równoległe.

Po zastanowieniu mogą być tutaj 2 przypadki:

• linia ma inną współrzędną Z
  • problem występuje na jakimś konkretnym obiekcie - to prosiłbym o przesłanie rysunku.

Pokazałem to na filmie.