dmatusz3 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Dopadło mnie w sobotę rano - nagle wyłączyła się klawiatura i myszka oraz wszystkie urządzenia USB. Na szczęście mogłem się połączyć przez zdalny pulpit. Niczego w komputerze nie ruszałem wcześniej, sterowniki do USB były ale system twierdził, że są uszkodzone - kod 39. Przeinstalowanie sterowników w niczym nie pomogło. Włożyłem kartę USB na PCI - też nie działała. Po dwóch dniach "walki" rozwiązałem problem, trafiając przez przypadek na pewną podpowiedź. Winnym okazały się dwa wpisy w rejestrze HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{36FC9E60-C465-11CF-8056-444553540000} o nazwie LowerFilters UpperFilters Po usunięciu obu wpisów (LowerFilters, UpperFilters) nagle wszystkie urządzenia USB zaczęły działać (trzeba było uruchomić ponownie komputer). Podobno, gdyby uruchomienie komputera na nowo nie pomogło, to trzeba w menadżerze urządzeń wyłączyć i włączyć urządzenie USB. Tak więc jeśli ktoś ma problem z USB i błąd 39, to proszę sobie sprawdzić czy w rejestrze są wpisy jak powyżej. Na ekranie pokazałem zrzut ekranu z programu regedit.exe służącego do edycji rejestru (jest wpis tylko LowerFilters). Proszę pamiętać aby zachować ostrożność podczas pracy z rejestrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Jeszcze dodatkowa informacja. System operacyjny to Windows 7. Dzisiaj na innym komputerze wyłączyła się nagle myszka. W rejestrze jak powyżej pojawił się wpis "LowerFilters". Po jego usunięciu wpisu z rejestru i restarcie komputera myszka zaczęła działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayster Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 To jest wina działania malware czy jakichś komplikacji na linii system - sterownik? Nigdy nie miałem takich problemów, nie słyszałem też, żeby pojawiły się jakieś informacje o nowym "wirusie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Nie wiem z czym to jest związane, po prostu tak się dzieje. Tu info na stronie MS, ale nie chcieli zdradzić co te filtry oznaczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayster Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 W sumie jest kilka stron na których wytłumaczone jest jak najlepiej poradzić sobie z naprawą tego problemu. To rozwiązanie jest chyba najlepsze, ponieważ nie jest konieczne przeinstalowywanie systemu. A z tego co widzę przyczyn może być całkiem sporo, a najbardziej prawdopodobną jest uszkodzenie sterowników lub posiadanie ich starej wersji. Z pewnością to Cię dopadło, szczególnie jeżeli stało się to nagle. Chociaż też jest informacja o wirusie, ale wtedy pewnie problem by powrócił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi