Przedział stosowania funkcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak w miarę strawny sposób zdefiniować funkcję jednej zmiennej o różnych wzorach dla wskazanych przedziałów stosowania.

Konkretnie chodzi mi o taki przypadek funkcji i aby uzyskać np. wykres A, parametry (greckie)ni, ap,S,TB,TC,TD to stałe zależne od krzywej, T to argument funkcji.

post-234-0-01897700-1474638260_thumb.png

post-234-0-38233600-1474638452_thumb.png

Opublikowano

Rozumiem, że to jest już rozwiązany przykład.

Na wstępie dysponujemy wykresem ew. punktami, a naszym celem jest sporządzenie wzorów dla różnych przedziałów, tak jak po lewej stronie wykresu?

EDIT.

Już chyba rozumiem, chodzi o znalezienie przepisu funkcji β(T) dla krzywej A na wykresie.

Czyli do wzoru podstawimy wartość T i powinniśmy otrzymać wartość β.

Kilka pytań:

1. Czy o oto chodzi?
  2. Czy może to być zrobione w programie matematycznym?
  3. Jaka ma być dokładność?
Opublikowano

Chodzi o sposób definiowania w SMath funkcji w przedziałach stosowania. Prośba dotyczy raczej przepisu na edycję. W efekcie chciałbym uzyskać wartość funkcji  beta(T) dla wybranego argumentu T potrzebną do dalszych obliczeń np:

T1:=0,5s

ap:=0,06m/s^2

c:=ap*beta(T1)= i tu uzyskać wartość

Opublikowano (edytowane)

Ok. Żeby nie zaciemniać spawy przygotowałem prosty arkusz do analizy. Odwołanie się do elementu tablicy powoduje błąd (funkcja beta). Wpisanie wartości daje poprawny wynik (funkcja alfa).

test.sm

post-234-0-66987500-1474904355_thumb.png

Edytowane przez perlon
Opublikowano

No faktycznie jest problem z elementami tablicy w takim kontekście.

Mam nieco inny pomysł, niestety tylko dla funkcji liniowej. Ale może się przyda.

Chodzi o interpolację. Odczytane punktu z wykresu wstawiamy do macierzy, a program potrafi wykonać interpolację liniową dla wartości pośredniej.

post-1-0-00327500-1475004126_thumb.png

interpolacja.sm

Opublikowano

Fajne ale w moim przypadku się nie przyda. Muszę mieć wartości z funkcji nieliniowych. Cóż napiszę sobie funkcje bez użycia tablic. Myślałem o zrobieniu kontenera na parametry  żeby siedziały w jednym miejscu. W razie potrzeby łatwiej jest to znaleźć i zmienić. Dzięki za zainteresowanie.