perlon Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 Witam. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak w miarę strawny sposób zdefiniować funkcję jednej zmiennej o różnych wzorach dla wskazanych przedziałów stosowania. Konkretnie chodzi mi o taki przypadek funkcji i aby uzyskać np. wykres A, parametry (greckie)ni, ap,S,TB,TC,TD to stałe zależne od krzywej, T to argument funkcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 Rozumiem, że to jest już rozwiązany przykład. Na wstępie dysponujemy wykresem ew. punktami, a naszym celem jest sporządzenie wzorów dla różnych przedziałów, tak jak po lewej stronie wykresu? EDIT. Już chyba rozumiem, chodzi o znalezienie przepisu funkcji β(T) dla krzywej A na wykresie. Czyli do wzoru podstawimy wartość T i powinniśmy otrzymać wartość β. Kilka pytań: Czy o oto chodzi? Czy może to być zrobione w programie matematycznym? Jaka ma być dokładność? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perlon Posted September 26, 2016 Author Report Share Posted September 26, 2016 Chodzi o sposób definiowania w SMath funkcji w przedziałach stosowania. Prośba dotyczy raczej przepisu na edycję. W efekcie chciałbym uzyskać wartość funkcji beta(T) dla wybranego argumentu T potrzebną do dalszych obliczeń np: T1:=0,5s ap:=0,06m/s^2 c:=ap*beta(T1)= i tu uzyskać wartość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted September 26, 2016 Report Share Posted September 26, 2016 To tak na szybko, ale pomyślę nad wieloma przedziałami. przedzial.sm EDIT: Myślę, że można to zrobić w taki sposób: przedzial_1.sm Warunek if otrzymujemy poprzez wybór ikony z paska do programowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perlon Posted September 26, 2016 Author Report Share Posted September 26, 2016 Liczyłem że zapis mógłby być zbliżony do tego jak w pierwszym poście ale skoro nie ma takiego operatora to muszą wystarczyć if'y Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perlon Posted September 26, 2016 Author Report Share Posted September 26, 2016 Chyba pojawił mi się błąd wewnętrzny SMath'a OddziaływaniaSejsmiczne.sm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted September 26, 2016 Report Share Posted September 26, 2016 Hmm, nie mam pomysłu. Zastanowię się nad tym. Widziałem, że β(x) jest deklarowane dwa razy. Wykres β(x) wygląda w taki sposób. Może to coś pomoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perlon Posted September 26, 2016 Author Report Share Posted September 26, 2016 (edited) Ok. Żeby nie zaciemniać spawy przygotowałem prosty arkusz do analizy. Odwołanie się do elementu tablicy powoduje błąd (funkcja beta). Wpisanie wartości daje poprawny wynik (funkcja alfa). test.sm Edited September 26, 2016 by perlon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted September 27, 2016 Report Share Posted September 27, 2016 No faktycznie jest problem z elementami tablicy w takim kontekście. Mam nieco inny pomysł, niestety tylko dla funkcji liniowej. Ale może się przyda. Chodzi o interpolację. Odczytane punktu z wykresu wstawiamy do macierzy, a program potrafi wykonać interpolację liniową dla wartości pośredniej. interpolacja.sm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perlon Posted September 27, 2016 Author Report Share Posted September 27, 2016 Fajne ale w moim przypadku się nie przyda. Muszę mieć wartości z funkcji nieliniowych. Cóż napiszę sobie funkcje bez użycia tablic. Myślałem o zrobieniu kontenera na parametry żeby siedziały w jednym miejscu. W razie potrzeby łatwiej jest to znaleźć i zmienić. Dzięki za zainteresowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts