Marek-M Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 Witam, Mam kolejny problem :) Pobrałem rastry poprzez WMS2CAD do programu ZWCAD. Pliki z rastrami w Geoportalu są w formacie PNG. Mimo ustawionej przezroczystości rastrów cały czas one nie są przezroczyste w ZWCAD 2015+ [VERNUM = "2015.08.15(27483)"]. Sprawdziłem jak to wygląda w AutoCAD LT 2013 i tam wygląda prawidłowo. Z tego co szukałem w sieci, to znalazłem poniższe informacje: http://www.zwsoft.com/zwcad_forum/thread-2862-1-1.html Jenny08-07-2013 11:19 . am Reply 1# ioan.pais Hi ioan, thanks for the feedback, image transparency of ZWCAD+ could be improved. There are three kinds of transparent image, tif, gif and png. * gif image transparency is not supported yet. * tif is common image format for CAD drafting, and tif image transparency work wells on ZWCAD+, * png transparency effect is now supported by ZWCAD+ 2014, which will be released soon. Znalazłem też problem z wydrukami przezroczystych PNG, przy czym wyświetlanie ich miało być już ok:http://www.zwsoft.com/zwcad_forum/thread-3094-1-1.html PNG image lost transparency when plot or plot preview[/size]15-10-2013 08:25 . pmpng pictures to show up well on screen with transparency, but when printing the transparency disappears in the preview and in printing[...]Jenny19-10-2013 09:40 . amReply 3# fciges8138 hi, the resolved problem "5549: no transparency effect when ploting transparent-background images" is with tiff image, not png. ZWCAD+ still have problem when plotting with transparent png image. (ID:T7979/7076) We will fix this problem in future version, before the problem is resolved, is it possible for you to use tiff instead of png image? Powyższe wątki są z roku 2013 i dotyczą ZWCAD 2012+ i 2013+. W wersji 2014+ miało być to naprawione ale chyba coś się nie udało.A może ja robię coś nieprawidłowo? Poniżej przykłady użycia plików PNG i TIF z efektem przezroczystości:1. AutoCAD LT 2013 i wykorzystanie transparentności plików PNG. Od góry widoczne są następujące warstwy: a. numery budynków na przezroczystych plikach PNG b. obrysy budynków i ich wypełnienia na przezroczystych plikach PNG c. mapa wektorowa 2. ZWCAD 2015+ (ZWCAD Classic ma tena sam problem) i wykorzystanie transparentności plików PNG i TIF 1 bitowy. Od góry widoczne są następujące warstwy: a. numery budynków na "przezroczystych" plikach PNG + numery budynków na przezroczystym 1 bitowym pliku PNG b. obrysy budynków i ich wypełnienia na "przezroczystych" plikach PNG c. mapa wektorowa (której w ogóle nie widać) Czy da się coś zrobić z tą przezroczystością plików PNG? Nie uśmiecha mi się przetwarzanie PNG na TIFF 1 bitowy a później podmianka rozszerzeń w ścieżkach rastrów, które automatycznie są wstawiane przez aplikację WMS2CAD. Czy wersja ZWCAD 2017+ będzie już umiała obsługiwać przezroczystość plików PNG? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted April 1, 2016 Report Share Posted April 1, 2016 Czy mógłbym prosić o podesłanie kilku takich plików PNG na priva? Sprawdzimy jak działa to w 2015 i obecnej 2017 w poniedziałek, oraz zapytamy o plany odnośnie tej funkcjonalności (odpowiedź będzie pewnie wtorek - środa). Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek-M Posted April 2, 2016 Author Report Share Posted April 2, 2016 Wiadomość z plikami wysłana. Czekam na dobre wieści z ZWCAD :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts