Przezroczystość PNG

Marek-M

Recommended Posts

Witam,

Mam kolejny problem :) Pobrałem rastry poprzez WMS2CAD do programu ZWCAD. Pliki z rastrami w Geoportalu są w formacie PNG. Mimo ustawionej przezroczystości rastrów cały czas one nie są przezroczyste w ZWCAD 2015+ [VERNUM = "2015.08.15(27483)"]. Sprawdziłem jak to wygląda w AutoCAD LT 2013 i tam wygląda prawidłowo. Z tego co szukałem w sieci, to znalazłem poniższe informacje:

http://www.zwsoft.com/zwcad_forum/thread-2862-1-1.html

Jenny
08-07-2013 11:19 . am 
Reply 1# ioan.pais 

Hi ioan, thanks for the feedback, image transparency of ZWCAD+ could be improved. There are three kinds of transparent image, tif, gif and png. 

* gif image transparency is not supported yet. 
* tif is common image format for CAD drafting, and tif image transparency work wells on ZWCAD+, 
* png transparency effect is now supported by ZWCAD+ 2014, which will be released soon.

Znalazłem też problem z wydrukami przezroczystych PNG, przy czym wyświetlanie ich miało być już ok:
http://www.zwsoft.com/zwcad_forum/thread-3094-1-1.html

icon_n04.jpg PNG image lost transparency when plot or plot preview[/size]
15-10-2013 08:25 . pm
png pictures to show up well on screen with transparency, but when printing the transparency disappears in the preview and in printing

[...]

Jenny
19-10-2013 09:40 . am
Reply 3# fciges8138 

hi, the resolved problem "5549: no transparency effect when ploting transparent-background images" is with tiff image, not png. ZWCAD+ still have problem when plotting with transparent png image. (ID:T7979/7076) 
We will fix this problem in future version, before the problem is resolved, is it possible for you to use tiff instead of png image?

Powyższe wątki są z roku 2013 i dotyczą ZWCAD 2012+ i 2013+. W wersji 2014+ miało być to naprawione ale chyba coś się nie udało.

A może ja robię coś nieprawidłowo? Poniżej przykłady użycia plików PNG i TIF z efektem przezroczystości:

1. AutoCAD LT 2013 i wykorzystanie transparentności plików PNG. Od góry widoczne są następujące warstwy:

a. numery budynków na przezroczystych plikach PNG

b. obrysy budynków i ich wypełnienia na przezroczystych plikach PNG

c. mapa wektorowa

post-1463-0-87699300-1459520251_thumb.png

2. ZWCAD 2015+ (ZWCAD Classic ma tena sam problem) i wykorzystanie transparentności plików PNG i TIF 1 bitowy. Od góry widoczne są następujące warstwy:

a. numery budynków na "przezroczystych" plikach PNG + numery budynków na przezroczystym 1 bitowym pliku PNG 

b. obrysy budynków i ich wypełnienia na "przezroczystych" plikach PNG

c. mapa wektorowa (której w ogóle nie widać)

post-1463-0-45369600-1459520252_thumb.png

Czy da się coś zrobić z tą przezroczystością plików PNG? Nie uśmiecha mi się przetwarzanie PNG na TIFF 1 bitowy a później podmianka rozszerzeń w ścieżkach rastrów, które automatycznie są wstawiane przez aplikację WMS2CAD. Czy wersja ZWCAD 2017+ będzie już umiała obsługiwać przezroczystość plików PNG?