Critu Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Jestem nowy na forum, wiec pewnie zaraz zostanę zbluzgany i ustawiony do odpowiedniego poziomu. Z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość. Próbowałem u wujka google szukać i na różnych forach, pewnie robię to nieudolnie i już mnie to trochę zirytowało. Mam taki problem w Autocadzie 2015, że w opcjach ustawiłem drukarkę domyślną, i wszystko fajnie, jednak kiedy wykonam rysunek i chcę go wydrukować czy to przez Ctrl+P czy ikonkowo, to za każdym razem muszę rozwijać okienko i wybierać drukarkę. Czy można to jakoś na stałe ustawić a jeśli tak to w jaki sposób. Serdeczne dzięki za pomoc i nie jeździjcie proszę po nowicjuszu na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted March 14, 2015 Report Share Posted March 14, 2015 Tez mi się tak dzieje ale w ZWCAD+, ale jest taka rada, w ustawieniach wydruku tego danego pliku ustawić drukarkę zapisać, wtedy po kazdorazowym otwarciu plik bedzie "pamiętał" ustawiena wydruku z drukarką włącznie. Bardzo wygodna sprawa w szczegolnosci jak masz np. 20 rysunków w 1 pliku , to polecam ustawienie wydruku w poszczególnych 20 rzutniach (Layoutach), i drukowanie poleceniem PUBLISH. Drukujemy "hurtowo" wtedy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmatusz3 Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Witam na forum Czy można to jakoś na stałe ustawić a jeśli tak to w jaki sposób. zastanawiam się, czy nie można ustawić drukarki, zapisać pliku rysunkowego jako szablon i ustawić ten szablon jako domyślny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Można, mam tak ustwiony szablon wzorcowy startowy w ZWCAD ARCHITECTURE i ustawioną drukarkę PDF do formatki A3 w rzutni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Czy można to jakoś na stałe ustawić a jeśli tak to w jaki sposób. Witam Przypuszczam, że chodzi o przycisk Dodaj do arkusza w oknie drukowania (Ctrl+P). Po zapisaniu rysunku, drukarka powinna być zapamiętana i nie trzeba będzie za każdym razem dokonywać ustawień w danym rysunku. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Critu Posted March 16, 2015 Author Report Share Posted March 16, 2015 Próbowałem już tego, korzystam z ustawionego domyślnie szablonu z zapisaną drukarką w opcjach. Kiedy go otwieram i otwieram w nim opcje, drukarka domyślnie ustawiona jest. Kiedy wykonam rysunek i wciskam Ctrl+P czy chocby przycisk drukowania to wi miejscu domyślnej drukarki mam "Brak", Przed każdym wiec drukowaniem muszę szukac i wskazywac drukarke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Witam Proszę pobrać i uruchomić to: Pomoc zdalna oraz o kontakt tel. 33 474 04 03. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Critu Posted March 18, 2015 Author Report Share Posted March 18, 2015 Dziękuję wszystkim bardzo, problem rozwiązałem. Mój błąd w sumie banalny, ale kidy ustawialem w Ctrl+P domyślnie drukarkę, po zastosowaniu jej do szablonu, zapisywałem szablon, potwierdzałem i kiedy wyskakiwało ostatnie okienko z możliwością zapisania opisu, nie chcąc go pisać klikałem anuluj. Tym samym AC nie nadpisywał mi szablonu anulując wprowadzone zmiany. Gdy w ostatnim okienku kiknąłem też ok z pustym opiem, AC nadpisał zmiany i jest wszystko ok. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts