problem z selekcją

alex-no

Recommended Posts

Pytanie zapewne głupie, ale dopiero co przesiadłam się z autocada na zwcada i jestem bezradna.

Otóż w swoim zwcadzie mogę zaznaczać tylko obiekty w całości lub pojedynczy punkt - nie działa window selection, nie mogę też zaznaczyć odcinka, więc edycja polinii jest niemożliwa (przykład - jeżeli chcę rozsunąć boki prostokątnej polinii, muszę ciągnąć po kolei za jej narożniki, bo nie da się zaznaczyć boku ani obu narożników naraz - nie wyobrażam sobie edytować w ten sposób każdego prostokąta...). Ten zabieg http://www.zwsoft.com/zwcad_forum/thread-2356-1-1.html też nie działa- nie dzieje się absolutnie nic, więc muszę mieć coś spartaczone w ustawieniach selekcji - tylko co i gdzie tego szukać?

I na dokładkę jeszcze jedno z serii głupich pytań - czy w zwcadzie da się włączyća dynamiczne pokazywanie wymiarów w oknie roboczym, czy tylko w prawym dolnym narożniku?

Z góry bardzo dziękuję!

Po zaznaczeniu polilinii wierzchołki zaznaczamy przytrzymując SHIFT.

Uchwyty zmienią wtedy kolor na czerwony, i punkty będą przesuwane razem.

Ewentualnie można także użyć funkcji stretch - rozciągnij:

Link, który pani podała dotyczy zaznaczania elementów, które się nakładają - można zaznaczyć element będący pod innym elementem.