mrduck89 Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Witam, mam mapkę sytuacyjno wysokościową w formacie tiff. W jaki sposób powiniene ją przygotować w programie graficznym (np. gimp) by możliwie mało "ważyła" łatwo się rysowało siec no i żeby jak obraz rastrowy normalnie jest biały, był bez tła białego a kreski czarne były białe - chodzi łatwość pracy w zw cad. No i oczywiście by nie drukowało się jako podkład na papierze tło na czarno - szkoda tuszu :). Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Witam Jeśli tiff jest 1-bitowy, to wystarczy wstawić go do rysunku w odpowiedniej skali i ustawić kolor warstwy w ZWCAD na odpowiedni kolor (w tym wypadku biały). Tło rastra powinno przyjąć kolor ustawionego tła ekranu. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin_S Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 (edited) Ja robię to podobnie ale w IrfanView bo mi szybciej Edited June 4, 2014 by Martin_S Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrduck89 Posted June 4, 2014 Author Report Share Posted June 4, 2014 (edited) Ale jak zrobić ten tiff jako obraz 1-bitowy? Czyli jak otworze tiff'a w IrfanView i zapisze ponownie tak jak wyżej to będzie już? Edited June 4, 2014 by mrduck89 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Witam Jeśli obraz nie jest 1-bitowy, to trzeba go najpierw przekonwertować. W GIMP można to zrobić w Obraz->Tryb->Indeksowany... W oknie proszę wybrać Paleta czarno-biała (1-bitowa). Po zapisie do *.tif jako Faks grupy 4 CCITT powinno być ok. Poniżej zrzuty. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts