mrduck89 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Witam, mam mapkę sytuacyjno wysokościową w formacie tiff. W jaki sposób powiniene ją przygotować w programie graficznym (np. gimp) by możliwie mało "ważyła" łatwo się rysowało siec no i żeby jak obraz rastrowy normalnie jest biały, był bez tła białego a kreski czarne były białe - chodzi łatwość pracy w zw cad. No i oczywiście by nie drukowało się jako podkład na papierze tło na czarno - szkoda tuszu :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Witam Jeśli tiff jest 1-bitowy, to wystarczy wstawić go do rysunku w odpowiedniej skali i ustawić kolor warstwy w ZWCAD na odpowiedni kolor (w tym wypadku biały). Tło rastra powinno przyjąć kolor ustawionego tła ekranu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Ja robię to podobnie ale w IrfanView bo mi szybciej Edytowane 4 Czerwca 2014 przez Martin_S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrduck89 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Ale jak zrobić ten tiff jako obraz 1-bitowy? Czyli jak otworze tiff'a w IrfanView i zapisze ponownie tak jak wyżej to będzie już? Edytowane 4 Czerwca 2014 przez mrduck89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Witam Jeśli obraz nie jest 1-bitowy, to trzeba go najpierw przekonwertować. W GIMP można to zrobić w Obraz->Tryb->Indeksowany... W oknie proszę wybrać Paleta czarno-biała (1-bitowa). Po zapisie do *.tif jako Faks grupy 4 CCITT powinno być ok. Poniżej zrzuty. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi