maxiu67 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam, Potrzebuję zaznaczyć wszystkie obiekty w aktualnym rysunku. Wydawałoby się, że następująca składnia (wg. helpa): Dim SS As ZwcadSelectionSet SS.Select Mode, , , FilType, Fildata gdzie: Mode = zcSelectionSetAll FilType, Fildata - też są zdefiniowane prawidłowo bo ten sam fragment kodu dla SelectOnScreen działa wyśmienicie) powinna zadziałać, ale niestety nie działa. Próbowałem już na różne sposoby ale niestety. Proszę o pomoc. Chodzi mi o zaznaczenie np: wszystkich bloków w rysunku bez wskazywania na ekranie (zcSelectionSetAll) dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 A może tak: Dim SS As ZwcadSelectionSet Set SS = Thisdocument.SelectionSets.Add("NazwaSelekcji") ' Tego brakowało w Pańskim kodzie a jest to niezbędne Dim FilterType() As Integer Dim FilterData() As Variant ReDim FilterType(0) ReDim FilterData(0) FilterType(0) = 0 FilterData(0) = "INSERT" ' dla bloków Mode = zcSelectionSetAll SS.Select Mode, , , FilterType, FilterData Jednym z ograniczeń SelectionSets jest to, że selekcjonowane mogą być tylko te obiekty, które są widoczne na ekranie. Umieszczenie obiektów na niewidocznych warstwach, lub poza wyświetlanym obszarem może powodować że część obiektów nie będzie zaznaczona. Nie jestem pewnie jak te cechy ograniczają tryb "zcSelectionSetAll", ale może to byc powodem Pańskich problemów. Jeśli te informacje nie rozwiążą Pańskich problemów, proszę bliżej opisac w czym jest problem ( czy nic nie wybiera? czy jest jakis komunikat błędu, jeśli jest to jaki? ). Ewentualnie proszę przekopiować dokładnie fragment kodu (włącznie z definicją filtrów). PS. Napisał Pan że chce zaznaczyć wszystkie obiekty, w tym wypadku określanie jakichkolwiek filtrów nie jest konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiu67 Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Bardzo dziękuję za pomoc. Teraz wszystko działa :) W sumie miałem linijkę z dodaniem SelectionSets ale nie miałem za to zadeklarowania zmiennej: Dim SS As ZwcadSelectionSet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi