Modyfikacja multilinii w ZWCAD+

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy można wprowadzić w programie możliwość edycji multilinii analogicznie jak było w starszej wersji programu.

Przy okazji druga sprawa:

Podczas selekcji oknem obiektu (od lewej do prawej) powinny być wybierane tylko obiekty,  które mieszczą się w całości wewnątrz prostokąta, a program "łapie" też wymiarowanie obiektu jeżeli choć jeden uchwyt znajdzie się wewnątrz okna zaznaczenia.

Która ze zmiennych systemowych jest za to odpowiedzialna?

post-306-0-09635400-1386068876_thumb.jpg

post-306-0-77221600-1386068887_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Skontaktujemy się z producentem programu w sprawie edycji multilinii w takim zakresie jak to było we wcześniejszych wersjach.

Jeśli chodzi o wybór oknem, to u mnie się to nie potwierdziło. Zaznaczenie z lewej do prawej możliwe jest tylko po zaznczeniu obiektu w całości. Proszę o sprawdzenie kompilacji programu przez wpisanie vernum w pasku poleceń. Najnowsza dostępna wersja jest z dnia 25.10.2013r.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam najnowszą wersję VERNUM = "2013.10.25(17150)" Angielską

Po kolejnym sprawdzeniu:

u mnie działa to w taki sposób :

że jak najpierw podam komendę np "copy"  a potem oknem zaznaczę obiekty to faktycznie jest OK

ale jak oknem zaznaczę najpierw obiekt , a potem wpiszę komendę copy to jest kopiowany obiekt a przy okazji wszystkie wymiary których choć jeden punkt charakterystyczny znajdował się wewnątrz okna. Chociaż same wymiary nie są podświetlane jako zaznaczone

Przy pisaniu tej odpowiedzi zauważyłem, że błąd występuje w plikach które były utworzone w ZWCAD 2011 a takich mam 99,9% ;(

jak zapisałem część rysunku na dysk (wblock) dla podpięcia pod post to stwierdziłem, że tam zaznaczanie jest prawidłowe.

Czyżby coś siedziało w samym pliku? 

Opublikowano (edytowane)

W załączeniu przesyłam plik

Proszę sprawdzić:

1.Przy widoczności wszystkich obiektów na ekranie selekcja jest prawidłowa.

2.Proszę powiększyć tak obraz by wymiar pionowy prawy znalazł się w całości poza ekranem

następnie  podać komendę copy i zaznaczyć np oknem tylko żółty kwadrat,  wykonać kopiowanie,

po wyświetleniu całości okaże się, że został skopiowany kwadrat wraz wymiarem

Problem się nasila u mnie przy dużych rysunkach gdzie mam sporo wymiarowania, kopiując na dużym powiększeniu łapane są wszystkie możliwe wymiary  

Pozdrawiam

1 -P.dwg

Edytowane przez twizer
Opublikowano

Witam

Dziękuję bardzo za szczegółowy opis. Jest to dosyć szczególny przypadek, ale faktycznie, jeśli wymiar jest powiązany z obiektem i znajduje się w całości poza obszarem widocznym (odsunięty początek linii pomocniczych), to jest zaznaczany także ten element. Informację przekażemy do producenta.

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.