Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

posiadam ZWCAD 2026 PRO ENG SP1.2 vernum = "26.10_2025.12.10(#20036-a180d385a42)_x64" (read only).

Windows 11 PRO, 25H2 aktualizowany na bieżąco.

Od momentu zainstalowania ZWCADA 2026 w wersji SP1.2, po aktualizacjach Windows pojawiają się u mnie problemy z działaniem ZWCADA.
Problem objawia się na dodatkowym wyświetlaczu w modelu. Błędnie wyświetlane jest tło modelu (widać to już od momentu uruchomienia programu ze startowym plikiem dwg).
Siatka (GRID) wyświetlana jest nieprawidłowo, dodatkowo w lewym górnym rogu gdzie jest informacja o sposobie wyświetlania i oraz stylu wyświetlania (TOP/2D Wireframe/WCS) napis jest rozmazany. Kolejnym objawem jest nieprawidłowe wyświetlanie linii. Program potrzebuje chwili bezczynności żeby zacząć wyświetlać poprawnie obraz modelu. Ruch myszką (przesunięcie modelu PAN) lub ZOOM IN/OUT ponownie powodują nieprawidłowe wyświetlanie. Po zatrzymaniu i chwili bezczynności program ponownie zaczyna wyświetlać obraz prawidłowo.

Po naprawie programu za pomocą instalatora (funkcja NAPRAW w pliku instalacyjnym) błędy wyświetlania nie występują.

Załączam zdjęcie monitora z błędnie oraz poprawnie wyświetlanym obrazem (kolorem czerwonym zakreśliłem miejsca do porównania).
Próbowałem nagrać ekran za pomocą programów przechwytujących obraz ekranu, ale tak nagrany obraz nie ujawniał błędu (w video obraz wyświetlany był prawidłowo).

ZWCAD 2026 SP1.2 - bład.jpg

ZWCAD 2026 SP1.2 - poprawny.jpg

Edytowane przez Chris
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, dmatusz3 napisał:

Górne zaznaczenia na zdjęciu jest jasne, ale nie potrafię dostrzec co jest złego w dolnym zakreśleniu.

Proszę przyjrzeć się liniom. Na tym z błędem linie są jakby pofalowane (słabo to widać na zdjęciu, ale w trakcie pracy linie wyglądały jak lekko pofalowane).
Ogólnie wyświetlanie było jakieś dziwne - krzyż nitkowy w trakcie przesuwania i chwilę po zatrzymaniu migotał. Normalnie brak takich objawów.

Linie wyświetlane były jakby pofalowane. Obszar modelu i siatka (GRID) wyświetlana była nierównomiernie (na przemian były obszary z liniami wyświetlanymi z dużą ostrością i z małą ostrością i nie było to efekt wyświetlania siatki z liniami mocniej i słabiej wyświetlanymi, bo to co się działo było mocno nieregularne).

Mam najnowsze sterowniki dostępne na stronie nVidia - wersja 595.79 - wydane 10.03.2026r. 
Poprzednia wersja sterowników była ze stycznia 2026r.

Dodam tylko, że u mnie takie objawy wystąpiły tylko po instalacji aktualizacji dla systemu Windows. Za każdym razem zaraz po zainstalowaniu aktualizacji program działał właśnie z takimi objawami jak na załączony zdjęciu. Reinstalacja (naprawa przy pomocy pliku instalacyjnego) rozwiązuje problem. Szkoda tylko czasu poświęconego na ponowne ustawianie programu...

Edytowane przez Chris