Martin_S Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Moje odpowiedzi do zapytań z SEMINARIUM z wczoraj 13-01-2015 dot. ZWCAD ARCHITECTURE 1. Czy jest inny sposób opisu stolarki okiennej. Obecny opis i zestawienie stolarki jest "specyficzny', z mojego rozeznania z GOOGLE wygląda na styl, który nazwałem "PACYFICZNO-AMERYKAŃSKI". Sposób opisywania stolarki, tak jak to jest robione np. w Hiszpanii i Polsce nie jest wprowadzony, może jako alternatywa w przyszlości. Sprawę opisałem i zgłosiłem 17 października 2013 tu: http://www.zwsoft.com/zwcad_forum/viewthread.php?tid=2972&page=2&extra=#pid18696 przykład: szpilki opisowe Tabela zestawieniowa stolarki Osobiście korzystam z nakładki e-cad_drewno od 14 miesięcy współpracującej z ZWCAD ARCHITECTURE (pomagałem w tworzeniu, bo czekać na wprowadzenie zmian do ZWCAD ARCHITECTURE trwa dość długo) przykład na gorąco szpilki opisowej i zestawienia (bazuje na blokach atrybutowych szpilek) Pyt. 2. Czy można zrobić sklepienia krzyżowe? Tak można, ale sposobem, wykorzystałem klasyczne narzędzia do brył oraz narzędzia ZWCAD ARCHITECTURE m.in. Wyrównanie ściany do dachu Nie spodziewałem się, że to proste wyzwanie, zdążyłem przed feriami. ponizej screeny widok sklepienia od spodu widok sklepienia od góry Rendering sklepienia krzyżowego w Artisan jako nakładka do ZWCAD ARCHITECTURE P.S. Dla mnie największym piorytetem w wersji 2015 SP1 są węgarki, które uważam, że można łatwo zaprogramować, pokazałem przykłady na bazie wersji 2015. Pozostałe zagadnienia są drugorzędne. Edytowane 14 Stycznia 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) 30-01-2015 Najnowsze spostrzeżenia po testach Podczas szkolenia studenta PWr z ZWCAD ARCHITECTURE 2015 natknąłem się na "niedociągnięcia" dotyczace generowania elewacji części podziemnej nad linią zdefiniowanego terenu, to zagadnienienie jest zgłoszone do naprawy wraz z przekrojami, nowa sprawa to generowanie stolarki na elewacjach z tylko liniami widocznymi, obecnie elewacje z 4 stron dotyczące elementów konstrukcyjnych - linie widoczne są pokazywane, a ukryte są nie generowane, czyli ok, natomiast stolarka generowana jest w postaci szkieletowej 2D z wszystkimi liniami widocznymi i ukrytymi - to nie jest "bug" - te okna trzeba podmienić na inne (poniżej sposób rozwiązania) Elewacje kondygnacji podziemnej ponad linią terenu należy uzupełnić ręcznie. Modele 3D okien i drzwi winny ukazywać w 2D na elewacjach tylko linie widoczne, co jest standardem CAD. Linie ukryte winny zniknąć. To trzeba jednak wykonać ręcznie po wygenerowaniu automatycznym elewacji, albo podmieniając blok lub rozbić wygenerowany blok i usunąć ukryte linie i będzie ok. z biblioteki: lub rozbicie bloku i kasowanie ukrytych linii tym czasem poniżej możliwości programu ZWCAD ARCH. 2015 + testowa uproszczona wizualizacja w ARTISAN Jak widać niestety coś nie tak jest z obiektami typu tarcza/Vertical Plate ponieważ następuje efekt rozmazania tekstury, ta sprawa jest "stara" i nie rozwiązana miedzy ZWSOFT a PICTOREX. Rozwiązaniem tego zagadnienia jest podmiana takiego obiektu na bryły solidowe, zmieniono teksturowanie dachówek lukarn na "metodę grawitacyjną" Rendering już jest poprawny po tych korektach. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awarch Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 30-01-2015 Najnowsze spostrzeżenia po testach Podczas szkolenia studenta PWr z ZWCAD ARCHITECTURE 2015 natknąłem się na "niedociągnięcia" dotyczace generowania elewacji części podziemnej nad linią zdefiniowanego terenu, to zagadnienienie jest zgłoszone do naprawy wraz z przekrojami, nowa sprawa to generowanie stolarki na elewacjach z tylko liniami widocznymi, obecnie elewacje z 4 stron dotyczące elementów konstrukcyjnych - linie widoczne są pokazywane, a ukryte są nie generowane, czyli ok, natomiast stolarka generowana jest w postaci szkieletowej 2D z wszystkimi liniami widocznymi i ukrytymi - to nie jest "bug" - te okna trzeba podmienić na inne (poniżej sposób rozwiązania) ELEWACJE.jpg ELEWACJE-2.jpg Elewacje kondygnacji podziemnej ponad linią terenu należy uzupełnić ręcznie. ELEWACJE-3.jpg Modele 3D okien i drzwi winny ukazywać w 2D na elewacjach tylko linie widoczne, co jest standardem CAD. Linie ukryte winny zniknąć. ELEWACJE-4.jpg To trzeba jednak wykonać ręcznie po wygenerowaniu automatycznym elewacji, albo podmieniając blok lub rozbić wygenerowany blok i usunąć ukryte linie i będzie ok. z biblioteki: ELEWACJE-6.jpg lub rozbicie bloku i kasowanie ukrytych linii ELEWACJE-5.jpg tym czasem poniżej możliwości programu ZWCAD ARCH. 2015 + testowa uproszczona wizualizacja w ARTISAN Jak widać niestety coś nie tak jest z obiektami typu tarcza/Vertical Plate ponieważ następuje efekt rozmazania tekstury, ta sprawa jest "stara" i nie rozwiązana miedzy ZWSOFT a PICTOREX. Rozwiązaniem tego zagadnienia jest podmiana takiego obiektu na bryły solidowe, zmieniono teksturowanie dachówek lukarn na "metodę grawitacyjną" Rendering już jest poprawny po tych korektach. Niestety nie udało mi się powtórzyć problemu. Na tym samym modelu nadane tekstury wyświetlają się poprawnie (bez konieczności rozbijania do brył solidowych). Podobnie sprawa wygląda z wygenerowaną osobno płytą pionową - tutaj również nie ma problemu z teksturami: Czy jednostki ustawione podczas otwierania programu Artisan zgadzają się z jednostkami w jakich był tworzony rysunek? Być może w Pańskim modelu nastąpiło jakieś "przekonwertowanie" płyty pionowej na jakiś inny obiekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Nie o to chodzi, Tarcze czyli Vertical Plate to obiekty jakby Polysolid, bryły powierzchniowe i one czasami, ale czasami ulegają "specyficznej Artisanowej konwersji" ze są poprawnie wyswietlane, natomiast narzucana tekstura ulega popsuciu, to także czasami występuje po poleceniu Align WALL to Roof / Wyrównanie ściany do dachu. Ściana/WALL, Belka/Beam, SLAB/Płyta konwertowane są jako typowe bryły solidowe ACIS, i z nimi nie ma problemu. Przypomne wątek teksturowania sciany do dachu jednospadowego, ściana ulega zamianie w bryłę powierzchniową i bywa że teksturowanie się psuje a czasem nie. Kreślę zgodnie z wymaganiami norm wg rozporządzenia z 2012r. - w mm. znalazłem to bylo w wersji pierwszej : http://forum.cad.info.pl/topic/815-co-warto-udoskonalić-w-zwcad-architecture/?p=5002 Spróbuję potwierdzić to znowu.... Edytowane 2 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awarch Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 W poprzednim poście napisał Pan: "Jak widać niestety coś nie tak jest z obiektami typu tarcza/Vertical Plate ponieważ następuje efekt rozmazania tekstury, ta sprawa jest "stara" i nie rozwiązana miedzy ZWSOFT a PICTOREX. Rozwiązaniem tego zagadnienia jest podmiana takiego obiektu na bryły solidowe, zmieniono teksturowanie dachówek lukarn na "metodę grawitacyjną" Rendering już jest poprawny po tych korektach." Wynika z niego, że tekstura renderowała się niepoprawnie, a problem udało się rozwiązać po rozbiciu płyty pionowej do obiektu solidowego. Niestety tak jak pisałam problem wynika najprawdopodobniej z Pańskich ustawień (pracowałam na Pańskim modelu) lub też rozbicia, które zastosował Pan do stworzenia modelu do wizualizacji. Problem teksturowania ściany dociągniętej do dachu jest nam znany, ale nie mogę potwierdzić powtarzalności problemu dla zwykłej ściany, płyty czy też belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) To dla mnie to nie jest żaden problem, po prostu zmieniam taką bryłę powierzchniową na solidową i problem znika. Teraz nie udało mi sie powtórzyć tego "problemu" Chciał bym sprostować. Ściana, belka płyta - po poleceniu 3D group stają się bryłami solidowymi, Vertical Plate - to bryła powierzchniowa, tak samo jak ściana po deformacji poleceniem Align Wall to Roof/Wyciaganie do dachu. Bryła powierzchniowa po rozbiciu staje sie bryłą składajacą się z osobnych ścian-powierzchni. Proponuje na tym zakończyć, bo najwyraźniej ja tylko to czasem napotykam ale sobie z tym radzę bez problemu. Pisząc w/w post miał służyć celom edukacyjnym jak sobie poradzić w takim wyjątkowym przypadku, gdy będzie coś nie tak z teksturą. Edytowane 2 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awarch Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Polecam nie rozbijanie tych obiektów do wizualizacji, ponieważ może to wprowadzić niepotrzebne zmiany w obiektach. Wystarczy użyć polecenia Grupa3D i wizualizację tworzyć na takim modelu. Po wielu próbach nie udało mi się powtórzyć problemu zarówno dla rozbicia ścian do modelu brył ACIS jak i do modelu powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 rozbicie bloku kondygnacji nie niszczy struktury wewnętrznej kondygnacji składającej się z mieszaniny brył solidowych i powierzchniowych. Ponieważ jest to "felerne" przesuniecie w "fazie" podczas wyswietlania kondygnacji w trybie GOURAUD. Rozbicie naprawia to. Ja robie własne bloki kondygnacji i nie mam z nimi problemów, co często opisywałem, jak obejść to przesuniecie w "fazie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awarch Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 W takim razie proponuję stworzenie sobie osobnego modelu 3D do wizualizacji za pomocą polecenia Grupa3D i osobnego modelu, który będzie Pan rozbijał do uzyskania widoku cieniowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Tak tez własnie to robię, do wizualizacji stosuję odrębny plik DWG w który służy tylko do celów wizualizacyjnych. To pomaga i przyspiesza pracę, co potwierdzam. Mam nadzieję, że Architekci zainteresują się tym wątkiem http://forum.cad.info.pl/topic/1302-polepszenie-automatycznego-generowania-elewacji-stolarka/ Edytowane 2 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Ciekawostka: Wymiarowanie architektoniczne w mm staje się światowym standardem. Tak jak w EU tak np. w Australii żródło: http://www.vcaa.vic.edu.au/documents/vce/visualcomm/technical_drawing_specifications.pdf http://www.hvaceducationaustralia.com/Resources/PDF/E107A%20Drawing%20_Electrical_%20Workbook%20Version%202%20BG.pdf tu np. przykład zawierający zestawienie stolarki w stylu amerykańsko-pacyficznym (zaznaczyłem na czerwono) - w Europie tak się nie zestawia stolarki a tak jest w ZWCAD ARCHITECTURE od wersji 2012 przykład ściany wielowarstwowej wg rozwiązania australijskiego Warunki techniczne w USA - schematy graficzne w calach i mm http://www.ada.gov/regs2010/2010ADAStandards/2010ADAstandards.htm np. Tu np. Standaryzacja architektoniczno-budowlana komitetu przy Ministerstwie Budownictwa Indii dotyczaca stolarki dla rezydencji w jęz. ang. (wymiarowanie w mm) http://cpwd.gov.in/Publication/manualdw.pdf wnioski: Powyższe przykłady "sprowadzają mnie na ziemię", dlaczego niektóre rozwiązania CAD w ZWCAD ARCHITECTURE są tak, a nie inaczej przez Chińczyków zaprogramowane, brakuje mi możliwości ustawień pod standardy europejskie, co jednak w najbliższej przyszłości będzie można wprowadzić wg założeń i filozofii aktualnej wersji programu 2015 :). Edytowane 4 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Filmy od Pictorex Podmiany tekstur i kolorów na przykładzie Pawilonu Barcelońskiego Mies van der Rohe Edytowane 24 Maja 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) TIP Lista zbiorcza komend ZWCAD ARCHITECTURE, mam nadzieję, że się przyda :) Line_Grid S41_ZXZWArc_Grid S41_HXZWWall_to_Grid S41_QSZWGrid_Dimension S41_ZWBZAxis_Number_Dimension S41_ZHBZAdd_Axis_Line S41_TJZXAxis_to_Linetype S41_ZGXXAdd_Axis_Number S41_TBZHDelete_Axis_Number S41_SCZHChange_Dimension_Side S41_BBZCSingle_Number_to_Side S41_DHBCReverse_Axis_Number S41_DPZH Standard_Column S41_BZZCorner_Column S41_JZConstructional_Column S41_GZZSpecial-Shaped_Column S41_YXZAlign_Column_to_Wall_Edge S41_ZQQBBoolean_Edit S41_BEBJModify_Height S41_GGD Create_Wall S41_CJQTSingle_Line_to_Wall S41_DXBQClear_Distance_Offset S41_JJPYWall_Segment S41_QTFDChamfer_Wall S41_DQJFillet_Wall S41_XQJAlign_Wall_Edge S41_QBDQWall_Insulation_Layer S41_QBWCModify_Wall_Thickness S41_GQHModify_Exterior_Wall_Thickness S41_GWQHWall_Shape S41_QTZXModify_Height S41_GGDModify_Exterior_Wall_Height S41_GWQGWall_UCS S41_QMUCSWall_Elevation S41_QTLMIdentify_Interior_and_Exterior_Wall S41_SBNWHighlight_Exterior_Wall S41_JLWQGenerate_Line_by_Offset S41_PYSXSeal_Wall_End S41_QDFK Door_and_Window S41_MCDoor_and_Window_Group S41_MCZHRibbon_Window S41_DXCCorner_Window S41_ZJCSpecial-Shaped_Hole S41_YXDChange_Door_and_Window_Number S41_GMCHPosition_Number S41_BHFWDoor_Line S41_MKXReverse_Left_and_Right S41_MZYFReverse_Inside_and_Outside S41_MNWFAdd_Door_and_Window_Set S41_JMCTDelete_Door_and_Window_Set S41_XMCTAdd_Decoration_Set S41_JZSTExpand_Window_Lattice S41_CLZKMap_Window_Lattice S41_CLYSDoor_and_Window_Check S41_MCJCDoor_and_Window_Table S41_MCBDoor_and_Window_Total_Table S41_MCZB2D_Door_and_Window_Library S41_MCK23D_Door_and_Window_Library S41_MCK3Door_and_Window_Prototype S41_MCYX Line_Stair S41_ZXTDArc_Stair S41_HXTDSpecial-Shaped_Stair S41_YXTDDouble-Run_Stair S41_SPLTMulti-Run_Stair S41_DPLTAdd_Handrail S41_TJFSJoin_Handrail S41_LJFSElevator S41_DTBalcony S41_YTStep S41_TJRamp S41_PDApron S41_SS Search_Roof_Outline S41_SWDXGable_Slope_Roof S41_RZPDGable_and_Hip_Roof S41_XSWDPyramidal_Roof S41_ZJWDMulti-Slope_Roof S41_DPWDAdd_Dormer S41_JLHC Search_Room S41_SSFJRoom_Area S41_FJMJApartment_Area S41_TNMJArea_Accumulation S41_MJLJAdd_Skirting S41_JTJXArrange_Sanitary_Ware S41_BZJJToilet_Partition S41_WSGD Building_Elevation S41_JZLMPart_Elevation S41_JBLMRain_Pipe S41_YSGXColumn_Elevation_Line S41_ZLMXBuilding_Section S41_JZPMPart_Section S41_JBPMSection_Wall S41_PMQSection_Door_and_Window S41_PMMCDoor_and_Window_Lintel S41_MCGLSection_Stair S41_PMLTStair_Railing S41_LTLGHandrail_Joint S41_FSJTSection_Bold S41_PMJCSection_Hatch S41_PMTC Text_Style S41_WZYSSingle_Line_Text S41_DHWZMultiline_Text S41_MTextConversion_between_Big5_and_GB2 S41_FJZHFind_and_Replace S41_CZTHNew_Table S41_XJBGExport_Excel S41_DCEXImport_Excel S41_DREX Arrow_Dimension S41_JTYZPractice_Dimension S41_ZFBZLeader_Dimension S41_YCBZDrawing_Name_Dimension S41_TMBZIndex_Symbol S41_SYFHDetailed_Drawing_Symbol S41_XTFHSection_Symbol S41_PQFHBroken_Symbol S41_ZDFHSymmetry_Symbol S41_DCFHCompass S41_ZBZ Door_and_Window_Dimension S41_MCBZInternal_Door_Dimension S41_NMBZWall_Thickness_Dimension S41_QHBZWall_Center_Dimension S41_QZBZPoint_by_Point_Dimension S41_ZDBZRadius_Dimension S41_BJBZDiameter_Dimension S41_ZJBZAngular_Dimension S41_JDBZArc_Length_Dimension S41_HCBZDimension_Style S41_DDIMTrim_and_Extend S41_CJYSDelete_Dimension S41_QXCCConnect_Dimension S41_LJCCAdd_Dimension S41_ZBCCSwitch_Corner_Label S41_QHJBDimension_Autoadjust S41_CCZTCancel_Autoadjust S41_QXZT Elevation_Dimension S41_BGBZCoordinate_Dimension S41_ZBBZCoordinate_Inspect S41_ZBJC Block_Translation S41_TKZHBlock_Mask S41_TKPBChange_Block_Layer S41_TKGCLibrary_Management S41_TKGLPattern_Management S41_TAGLPattern_Hatch S41_TATCAdd_Opening S41_TAJDDelete_Opening S41_TAXDWood_Grain_Hatch S41_MWTCLine_Pattern S41_XTARectangle_Mask S41_JXPBPrecise_Mask S41_JQPBCancel_Mask S41_QXPB Full_Screen_Observation S41_MPGCFull_Screen_Edit S41_MPBJZoom_Viewport_In S41_SKFDViewport_Restore S41_SKHFBounding_Box_Test S41_CBWHHide S41_YCKJVisible S41_HFKJFilter_Selection S41_GLXZObject_Query S41_DXCXObject_Edit S41_DXBJBoolean_Edit S41_BEBJ New_Rectangle S41_XJJXPath_Arrangement S41_LJPLLine_to_PL S41_XBPLJoin_Curve S41_LJQXBold_Curve S41_JCQXBreak_at_Intersection S41_JDDDDelete_Overlapping_Lines S41_XCCXUnified_Elevation S41_TYBGSearch_Profile S41_SSLKClip_Drawing S41_TXCJSlice_Drawing S41_TXQG Create_Floor_Frame S41_JLCK3D_Group S41_SWZHImport_Drawing S41_TXDRExport_Drawing S41_TXDCExplode_Object S41_FJDXDrawing_to_Line S41_TXBXLayer_Management S41_TCGLChange_Scale S41_GBBLPlace_Drawing S41_BZTXInsert_Frame S41_CRTKDrawing_Catalog S41_TZMLZoom_Viewport_In S41_SKFD Slab S41_PBVertical_Plate S41_SBPath_Surface S41_LJQMVariable_Section_Surface S41_BJMTEarth_Surface_Model S41_DBMX3D_Grid S41_SWWJLine_to_Surface S41_XZMSolid_to_Surface S41_STZMMerge_3DFace S41_MPHCEdit_Z_Direction S41_ZXBJSet_Elevation S41_SZLM3D_Slicing S41_SWQG Basic_Shape S41_JBXTSection_Stretch S41_JMLSSection_Rotate S41_JMXZSection_Lofting S41_JMFYSolid_Union S41_STBJSolid_Subtract S41_STCJSolid_Intersect S41_STJJObject_Edit S41_DXBJSolid_Slicing S41_STQGSeparate_Nearest S41_FLZJSeparate_Completely S41_WQFLDelete_Parameter S41_QCCS Camera_Perspective S41_XJTSMaterial_Management S41_CZGLMaterial_Attach S41_CZFZCreate_Light_Source S41_CJGYMap_Coordinate S41_TTZBBackground_Setting S41_BJSZAtomization_Setting S41_WHSZShadow_Elimination S41_YYPCView_Render S41_JDXRMake_Movie S41_DHZZ Building_Height S41_JZGDInsert_Window_in_Order S41_SXCCRearrange_Window_Number S41_CPCHSingle_Point_Analysis S41_DDFXWindow_Sunlight_Analysis S41_CZFXShadow_Profile S41_YYLKArea_Analysis S41_QYFXIsohel S41_DRZXSunlight_Simulation S41_RZFZShadow_Erasion S41_YYCCBuilding_Elevation S41_JZBG Tip_of_the_Day S41_RJYLVersion_Information S41_BBXX Ciekawostka: Większość poleceń jest aktywna, parę jest wpisanych ale jako nieznane np. Sunlight_Simulation S41_RZFZ czyli w opracowywaniu jest analiza nasłonecznienia??? Pierw przydałoby sie wprowadzenie przeźroczystości warstw dla np. szyb. Edytowane 9 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Wątek o tym był rok temu 15 XII 2013 http://forum.cad.info.pl/topic/815-co-warto-udoskonalić-w-zwcad-architecture/?p=5480 W sumie dzięki ten liście, widać prawdopodobną ścieżkę nowych poleceń która jest programowana :) ale priorytety na ten rok są inne. Edytowane 9 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awarch Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Wątek o tym był rok temu 15 XII 2013 http://forum.cad.info.pl/topic/815-co-warto-udoskonalić-w-zwcad-architecture/?p=5480 W sumie dzięki ten liście, widać prawdopodobną ścieżkę nowych poleceń która jest programowana :) ale priorytety na ten rok są inne. Witam, Analiza nasłonecznienia nie jest w chwili obecnej opracowywana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Witam, Analiza nasłonecznienia nie jest w chwili obecnej opracowywana. I bardzo dobrze, są ustalone inne piorytety na 2015r. np. związane z przekrojami i węgarkami/ościeżami stolarki. Krok po kroku kiedyś i to bedzie, ale to nie jest kluczowy problem na teraz. :hi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) Krótki wywiad ze mną po angielsku z Barry Shen ZWSOFT :D https://twitter.com/ZWSOFT/status/565435289913806848 http://www.zwsoft.com/zwcad/press-release/20150211/User%20Voice_ZWCAD_Products_CAD_Programs_That_Has_Been_Used_for_Over_6_Years.html Podsumowując krótko: Wiedząc, że ZWCAD ARCHITECTURE 2015 ma "niedociągnięcia", staż 2 lata, a konkurencja 15-30lat to przy wsparciu Artisanem od Pictorex i nakładkami E-CAD udaje się w środowisku natywnym DWG robić "podobne" rzeczy co konkurencyjne programy BIM, ale wymaga to ogromnego wysiłku i samozaparcia. Edytowane 12 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Polecam tą lekcję od @awarch http://forum.cad.info.pl/blog/4/entry-121-jak-utworzyć-wzór-linii-użytkownika/ Przykład z linku pasuje do normowego stylu linii: Maksymalna nieprzekraczalna linia zabudowy wg obowiązującej normy wg rozporządzenia z 2012r. tj. PN-B-01027:2002 (Rysunek budowlany -Oznaczenia graficzne stosowane w projektach zagospodarowania działki lub terenu) OOps, mam problem, którego nie wiem jak rozwiązać. W nawiązaniu do dzisiejszego tutoriala,nie jestem wstanie utworzyć "ogrodzenia" - styl linii w postaci kółek o średnicyna wydruku 1mm w rozstawie na wydruku w świetle miedzy kropkami 5mm,następuje dziwne, nielogiczne zjawisko deformacji bloku którego nie rozumiem. Potwierdzenie deformacji bloku na kierunku X i Y (nie sposób wykonać rozstawu dla skali 1:250 1250+250+1250+250... na kierunku X i Y) - to bug? p.s. w/w problem jeszcze nie rozwiązałem Podobnie dzieje się podczas próby utworzenia linii "Maksymalna nieprzekraczalna linia zabudowy" w postaci trójkątów równobocznych o rozmiarach na wydruku 2mm, w rozstawie w świetle co 12mm. P.S. Ciekawa funkcja tworzenia linii, ale nie jest dla mnie logiczna i zrozumiała, nie ma kontroli w kier. X i Y , coś nie wyszło programistom? Może po święcie wiosny się to rozwiąże, a to nie jest piorytetowy problem i tak na 2015r. Edytowane 18 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Post do kasacji Edytowane 21 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awarch Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Polecam tą lekcję od @awarch http://forum.cad.info.pl/blog/4/entry-121-jak-utworzyć-wzór-linii-użytkownika/ Przykład z linku pasuje do normowego stylu linii: Maksymalna nieprzekraczalna linia zabudowy wg obowiązującej normy wg rozporządzenia z 2012r. tj. PN-B-01027:2002 (Rysunek budowlany -Oznaczenia graficzne stosowane w projektach zagospodarowania działki lub terenu) OOps, mam problem, którego nie wiem jak rozwiązać. W nawiązaniu do dzisiejszego tutoriala, nie jestem wstanie utworzyć "ogrodzenia" - styl linii w postaci kółek o średnicy na wydruku 1mm w rozstawie na wydruku w świetle miedzy kropkami 5mm, następuje dziwne, nielogiczne zjawisko deformacji bloku którego nie rozumiem. PN-B-01027_2002_ogrodzenie-001.jpg PN-B-01027_2002_ogrodzenie-002.jpg PN-B-01027_2002_ogrodzenie-003.jpg Potwierdzenie deformacji bloku na kierunku X i Y (nie sposób wykonać rozstawu dla skali 1:250 1250+250+1250+250... na kierunku X i Y) - to bug? PN-B-01027_2002_ogrodzenie-004.jpg p.s. w/w problem jeszcze nie rozwiązałem Podobnie dzieje się podczas próby utworzenia linii "Maksymalna nieprzekraczalna linia zabudowy" w postaci trójkątów równobocznych o rozmiarach na wydruku 2mm, w rozstawie w świetle co 12mm. PN-B-01027_2002_granica.jpg PN-B-01027_2002_Max_granica_zabudowy_002.jpg PN-B-01027_2002_Max_granica_zabudowy_003.jpg P.S. Ciekawa funkcja tworzenia linii, ale nie jest dla mnie logiczna i zrozumiała, nie ma kontroli w kier. X i Y , coś nie wyszło programistom? Może po święcie wiosny się to rozwiąże, a to nie jest piorytetowy problem i tak na 2015r. Witam, Wystarczy zmienić we właściwościach linii opcję Samodostosowanie na "NIE" i linia będzie miała parametry bloku, z którego została utworzona: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Mam teraz problem z prawidlowym skalowaniem trójkątów równobocznych by w skali 1:250 miały rozmiar 500 (2mm wydruk) i rozstaw w świetle 3000 (12mm wydruk) Edytowane 19 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awarch Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Mam teraz problem z prawidlowym skalowaniem trójkątów równobocznych by w skali 1:250 miały rozmiar 500 (2mm wydruk) i rozstaw w świetle 3000 (12mm wydruk) PN-B-01027_2002_Max_granica_zabudowy_004.jpg Sprawa została zgłoszona. Jak tylko uda nam się znaleźć rozwiązanie przekażę informację na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Post do kasacji Edytowane 21 Lutego 2015 przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Udało się, rozgryzłem zasadę tworzenia bloku w taki sposób by zawsze pasowała pod dowolną skalę ...opis obrazkami niżej :) ... zasada jest w sumie prosta i działa prawidłowo, ale fakt faktem , że brak opisu tego w HELP utrudniło zrozumienie reguły rządzącej tym narzędziem do linii :) Tutorial krok po kroku obrazkami: Metoda założona przez chińskich programistów działa w 2015 prawidłowo, tylko była na początku dla mnie niezrozumiała, teraz zasada tworzenia linii jest jasna, przy najmniej dla mnie. Edytowane 21 Lutego 2015 przez Martin_S awarch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awarch Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Bardzo cieszę się, że udało się znaleźć sposób na utworzenie bloku :) Gratuluję!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi