toomas08 Posted May 27, 2013 Report Share Posted May 27, 2013 To mój pierwszy post więc serdecznie wszystkich witam. Jeszcze nie zacząłem swojej przygody z ZWCAD ale bacznie obserwuję program bo może się okazać, że biuro zmienio oprogramowanie. Obecnie pracuje na AutoCAD. ZWCAD testuje w wolnych chwilach. Ostatnio zastanawiam się jak przenieść pewną rzecz. Mam zrobione tabelki w których niektóre pola wypełniają się automatycznie (np. nr rysunku). Dane są pobierane z nazwy rysunku. W Autocadzie mam to zrobione z wykorzystaniem języka Diesel....Jak coś takiego zrobić w ZWCAD? Czy możecie coś podpowiedzieć? Z góry dzięki. Pozdrawiam Tomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted May 28, 2013 Report Share Posted May 28, 2013 Witam Nie korzystałem wcześniej z wyrażeń DIESEL choć spotkałem się z nimi. Być może udałoby mi się ustalić na czym polega problem, jeśli przesłałby Pan przykład pliku, kodu, w którym wykorzystuje Pan te wyrażenia. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toomas08 Posted May 28, 2013 Author Report Share Posted May 28, 2013 Witam. Ja te wyrażenia znalazłem w internecie i na tej podstawie zrobiłem sobie szablon tabelki. Dla przykładu wyrażenie które pobiera mi nr rys z nazwy pliku: $(substr,$(getvar,dwgname),14,6). Wyrażenie to pobiera ciąg 6 znaków począwszy od 14 znaku w nazwie pliku. Proste i skuteczne. Na tej podstawie można sobie dostosować to do własnych potrzeb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toomas08 Posted May 28, 2013 Author Report Share Posted May 28, 2013 Jeszcze jedno. Zainstalowałem sobie właśnie wersję demo nr 11367 i wydaje mi się, że Diesel działa. Otwarłem szablon przygotowany pod autocadem i na razie błędów nie widzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszynski Posted May 28, 2013 Report Share Posted May 28, 2013 Witam Sprawdziłem to też na wersji 2012 i tam też to działa. Można w MText wstawić pole, w liście wybrać Diesel expression i tam wstawić podaną przez Pana treść. Informacje wyświetlają się poprawnie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toomas08 Posted May 28, 2013 Author Report Share Posted May 28, 2013 Dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts