dmatusz3 Opublikowano Poniedziałek o 13:14 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 13:14 Nieco przerobione zapytanie z pomocy technicznej. Mamy okrąg i chcemy zwiększyć jego średnicę o wartość wskazanej odległości (zielony wymiar - rysunek poniżej). Jak to zrobić w jak najmniejszej ilości ruchów? Oto sam rysunek w dwg, żeby nie trzeba było za dużo rysować zwiekszenie-srednicy.dwg Cytuj
Chris Opublikowano Wtorek o 09:29 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 09:29 (edytowane) W trzech kliknięciach można wykonać to tak: zaznacz okrąg złap za prawy grip i dociągnij go do pionowej linii na włączonym ORTHO PS. Dodałbym gifa z prezentacją, ale niestety mam ograniczone możliwości dodawania plików (gif ma większy rozmiar niż restrykcyjne ograniczenie 63.95kB 😉). Edytowane Wtorek o 09:57 przez Chris Cytuj
Chris Opublikowano Wtorek o 09:43 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 09:43 (edytowane) W przypadku konkretnej wartości rozciągnięcia (nie mając punktu odniesienia w postaci linii lub innego obiektu) np. rozciągnięcie o 35 jednostek wystarczy wybrać okrąg (zaznaczyć żeby były podświetlone gripy), wybrać jeden z gripów, kliknąć B (w dolnym menu wyświetla się Base point w wersji angielskiej- nie wiem jak jest w wersji polskiej; możliwe, że punkt odniesienia/lub bazowy), wybrać raz jeszcze ten grip, wskazać kierunek rozciągnięcia i wpisać wartość 35 (lub inną wymaganą) zatwierdzając ENTERem. To wszystko przy wyłączonym wprowadzaniu dynamicznym, bo przy dynamicznym jest trochę inna procedura... Edytowane Wtorek o 09:45 przez Chris Cytuj
dmatusz3 Opublikowano Wtorek o 09:55 Autor Zgłoś Opublikowano Wtorek o 09:55 Dzięki za pomysł. Zwiększyłem limity, spokojnie może Pan dodać gifa. Chris 1 Cytuj
dmatusz3 Opublikowano Wtorek o 10:03 Autor Zgłoś Opublikowano Wtorek o 10:03 Teraz mi wskoczyły gify w poprzednim poście. W zagadce potrzeba zmienić średnicę większego okręgu o wartość zielonego wymiaru, nie zmieniając docelowo średnicy mniejszego okręgu. Cytuj
Chris Opublikowano Wtorek o 10:17 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 10:17 (edytowane) OK, teraz rozumiem. Można to wykonać podobnie, kopiując linię względem punktu odniesienia położonym na okręgu. Poniżej GIF z propozycją wykonania wskazanego zadania. Edytowane Wtorek o 10:21 przez Chris dmatusz3 1 Cytuj
Chris Opublikowano Wtorek o 10:24 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 10:24 (edytowane) Drugi sposób to z wykorzystaniem punktu bazowego (Base point). Zaznaczyć okrąg, który ma być zmodyfikowany o wskazaną wartość. Wybrać GRIPA, klinąć B (Base point), wybrać punkt bazowy/odniesienia i punkt końcowy, który znajduje się we wskazanej odległości. GIF prezentujący sposób wykonania zadania z wykorzystaniem punktu bazowego. Edytowane Wtorek o 10:28 przez Chris dmatusz3 1 Cytuj
dmatusz3 Opublikowano Wtorek o 10:35 Autor Zgłoś Opublikowano Wtorek o 10:35 O tak, właśnie ten ostatni sposób miałem na początku na myśli. Brawo! Może tylko jedna niewielka kosmetyczna zmiana z zaznaczaniem (jak poniżej), ale rozwiązanie świetne. Chris 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi