PiotrK Opublikowano Środa o 09:05 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:05 (edytowane) Dzień dobry, jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość 😉 Używam ZWCAD od dawna, bodajże od wersji 2011. W tej chwili pracuję na 2023 (i trochę na 2024). Robię rozeznanie, czy warto się zaktualizować na wersję 2026, więc zainstalowałem wersję testową. Na razie napotkałem dwa problemy, których nie potrafię rozwiązać. 1) Wyświetlanie tekstu W załączeniu przykład o co chodzi. Jeden plik z ZWCAD 2023, drugi ZWCAD 2026. Ten sam rysunek, ten sam monitor. Czcionka standard Arial. Problem dotyczy nie tylko tekstu na liniach wymiarowych, lecz ogólnie tekstu. Głównie dotyczy to obszaru arkusza (papieru), ale w obszarze modelu też jest ten problem, ale nie aż tak skrajnie widoczny. Same rysunki też w wersji 2026 wyglądają dziwnie, linie takie jakby pogrubione, rozmazane. Laptop HP, 32GB RAM, karta RTX2060 Próbowałem już wszystkiego co znalazłem w sieci na temat ustawień karty graficzne, aktualizacji sterowników,, czy włączania/wyłączania wspomagania sprzętowego itp. itd. Podkreślam, WSZYSTKIEGO nawet w desperacji poprosiłem o pomoc AI i też nie znalazł niczego, czego bym nie wypróbował. Problem z rozmazanymi liniami zauważyłem już w ZWCAD 2024 (dlatego głównie pracuję w wersji 2023. Ale wyświetlenie tekstu w wersji 2026 już mnie przerosło. Tak się nie da pracować, po miesiącu pewnie musiałbym odwiedzić okulistę Ewidentnie to wina ZWCAD 2026, bo inne wersje (jak również cad konkurencji, który ściągnąłem do testowania) wyświetla poprawnie. 2) drukowanie do pdf. Nie robię zwykle jakichś gigantycznych rysunków, ale sporo mniejszych. Drukowanie do pdf z nieprzesadnych rozdzielczościach, bez jakichś rastrów, 2000DPI ZWCAD PDF(High Quality).pc5 - przeciętnie w ZWCAD 2023 zajmują 300-600KB... Te same rysunki w wersji 2026 - już co najmniej kilka MB (w High Quality to już bliżej 10MB i powyżej) Testowałem generowanie pdf (format A3) z: ZWCAD PDF(General Documentation).pc5 ZWCAD PDF(High Quality).pc5 ZWCAD PDF(Smallest File).pc5 Microsoft Print to PDF DWG to PDF.pc5 + ręczne eksperymenty z różnymi DPI Efekt ten sam: w wersji 2023 (i w 2024) waga pliku super. W wersji 2026 tragedia. W miarę rozsądną wielkość pliku pdf w wersji 2026 uzyskałem dopiero ustawiając absurdalnie niskie DPI w okolicach 100, co jest absolutnie nieakceptowalne, bo się robi pikseloza straszna. Co robię nie tak? Podsumowując: tak się nie da pracować Edytowane Środa o 09:10 przez PiotrK Cytuj
RobS Opublikowano Środa o 09:26 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:26 Hej, Ad 1. Ustaw zmienną LINESMOOTHING na 0. Ponadto porównaj czy w obu programach masz włączone wyświetlanie Szerokości linii. Ad 2. Ciężko się do tego odnieść bez sprawdzenia na konkretnym rysunku. Jeśli możesz to wyślij przykładowy rysunek z którym jest problem. Czy przenosiłeś ustawienia pomiędzy wersjami? Sprawdź wersję programu poleceniem vernum i odpowiedź napisz tutaj. Cytuj
PiotrK Opublikowano Środa o 09:59 Autor Zgłoś Opublikowano Środa o 09:59 ad 1. LINESMOOTHING - dziękuję za podpowiedź, umknęło mi, bo skupiłem się na tym brzydkim wyświetlaniu tekstu. Zdecydowana poprawa w obszarze modelu - zarówno na linie jak i na tekst. Obszar papieru bez zmian😞- nadal tragedia. Co ciekawe, w wersji 2023 linie i tekst wyświetlają się prawidłowo nawet z LINESMOOTHING 1 ad 2. To nie jest problem jednego konkretnego rysunku. Jaki bym nie otworzył w wersji 2026 wygenerowane pdf-y mają nadmierną wagę. W 2023 i 2024 jest ok. Przed chwilą sprawdziłem też wygenerowanego pdfa z wersji 2019 - też waga jest OK. Ale dziękuję za podpowiedź, popróbuję z jakimiś "obcymi" rysunkami. Przy okazji zauważyłem, że pdf robiony z 2026 wygenerowany przez ZWCAD PDF(High Quality).pc5 - wychodzi pusta "kartka". ZWCAD PDF(General Documentation).pc5 i ZWCAD PDF(Smallest File).pc5 generuje poprawnie, ale z bardzo dużą wagą. W pozostałych wersjach wszystkie trzy generują poprawnie. Podczas instalacji 2026 nie przenosiłem ustawień. ZWCAD 2023 - 23.10_2022.08.18(#8543-b06ee8b7695)_x64 ZWCAD 2024 - 24.10_2024.11.18(#9465-152664fda50)_x64 ZWCAD 2026 - 26.00_2025.05.15(#18164-40fbb904a0a)_x64 Cytuj
dmatusz3 Opublikowano Środa o 10:21 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:21 Proszę pokazać okno ustawień wyświetlania grafiki. Można je włączyć poprzez tę ikonkę Okno wygląda np. tak. Cytuj
PiotrK Opublikowano Środa o 10:27 Autor Zgłoś Opublikowano Środa o 10:27 Pozwolę sobie dopisać (nie wiem czy tutaj jest zasada, że edytuje się wpis, czy można pisać jeden pod drugim - jakby co to przepraszam i się poprawię ad 1. - po kolejnych testach Wygląda na to, że arkusze papieru utworzone w poprzednich wersjach nie są prawidłowo interpretowane przez wersję 2026 Utworzenie nowego arkusza, poustawianie od nowa właściwości, drukarki (w moim przypadku w 99% generuję do pdf), formaty papieru, ramki z rzutniami - rozwiązały problem. Trochę to uciążliwe jeśli będę chciał na szybko "wydrukować" pdfa z jakiegoś starego rysunku, ale ważne że da się obejść. ad 2. - ten nowo utworzony arkusz generuje pdfa z właściwą wagą. Dziękuję za nakierowanie Cytuj
RobS Opublikowano Środa o 10:33 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:33 Możesz spróbować w wersji 2026 naprawić rysunki poleceniem TEST Cytuj
PiotrK Opublikowano Środa o 10:34 Autor Zgłoś Opublikowano Środa o 10:34 11 minut temu, dmatusz3 napisał: Proszę pokazać okno ustawień wyświetlania grafiki. Dziękuję za szybką reakcję. Te ustawienia przeklikałem w pierwszej kolejności. Wygląda na to, że problemem są arkusze papieru tworzone w poprzednich wersjach. Cytuj
pawmal Opublikowano Środa o 10:56 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:56 Można jeszcze sprawdzić przy DWG to PDF jakoś wydruku jak w zał. Cytuj
PiotrK Opublikowano Środa o 11:31 Autor Zgłoś Opublikowano Środa o 11:31 14 minut temu, pawmal napisał: Można jeszcze sprawdzić przy DWG to PDF jakoś wydruku jak w zał. Dziękuję, sprawdzałem - nie pomagało. Przeklikałem chyba wszystkie kombinacje zanim tu napisałem... Dopiero po napisaniu tutaj wpadłem na utworzenie całkiem od nowa arkusza. 43 minuty temu, RobS napisał: Możesz spróbować w wersji 2026 naprawić rysunki poleceniem TEST Polecenie: TEST Naprawić napotkane błędy? [Tak/Nie] <Nie>: T 18020 objects audited Total errors found during audit 0, fixed 0 Nie pomogło. Przy okazji: ZWCAD 2026: ZWCAD 2024 Da się te strzałki do przewijania lewo-prawo włączyć gdzieś w ustawieniach? Cytuj
pawmal Opublikowano Środa o 11:37 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:37 W ZWCAD 2026 arkusze przewijamy rolką myszy- jeśli jest ich na tyle dużo, że wymagają przewijania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi