Wolf Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Witam posiadam wersje programu 2008i 2008.07.18(6248). Otwieram rysunek dwg z AutoCADa i otwiera sie on w sposób taki, że mapa rastrowa jest "oddzielnie", poniżej jest sam rysunek, a jeszcze niżej otwiera sie kreskowanie. To chyba nie jest normalne? Aby wszystko nałożyło sie na siebie muszę kombinować z ustawieniami widoku. Gdy to sie już uda, i chcę obrócić rysunek, kreskowanie wylewa sie poza granice i żadne kombinowanie z widokiem już tego nie zmieni. A gdy stworze własny rysunek w ZwCADzie, zakreskuje i obracam, wszystko jest ok. Co najlepsze, jak otworze rysunek z ZwCada w AC i próbuje obracać, z kreskowaniem dzieje sie to samo jak w przypadku otworzenia pliku AC w ZW! co z tym zrobić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Witam, proszę spróbować utworzyć blok, przed obróceniem rysunku. Czy mógłby Pan przesłać rysunek z acada (przed wczytaniem do zwcada), na maila? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolf Opublikowano 4 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 wysłałem na maila rysunek z acada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz_ Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Mam problem.. jak wstawić obrazek, żeby był "na twardo" powiązany z plikiem? Wstawiam obraz rastrowy w dokument, zapisuję, przenoszę plik na inny komputer, gdzie mogę otworzyć dwg w acadzie i okazuje się, że tam gdzie miał być obrazek, jest ścieżka dostępu do pliku rastrowego z poprzedniego komputera.... obrazka, oczywiście, ani śladu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmatusz3 Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Witam, odświeżył Pan temat z przed 3 lat (dotyczący wersji 2008). ZWCAD nie zapisuje rastrów w pliku DWG. Jeśli jest klika rastrów w rysunku i chcemy przesłać pliki na inny komputer (do kogoś innego) to możemy użyć opcji z menu Plik-->etransmituj. Polecenie to dowiąże wszystkie potrzebne pliki czcionek i rastrów i wstawi do jednego pliku ZIP. Inną metodą (obejściową) jest np. otworzenie rastra w przeglądarce graficznej np. IrfanView i skopiowanie obrazka (Ctrl+C) i wstawienia do ZWCADa (Ctrl+V). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KBR Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Najlepiej żeby raster i plik rysunku .dwg były w tym samym katalogu. Wtedy żeby wszytko działało poprawnie, należy oba pliki przekopiować do jednego katalogu na drugi komputerze. Można umieszczać pliki w różnych katalogach, a później edytować ścieżkę dostępu w pleceniem _image. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mccornik Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 niektóre intellicady mają możliwość referencyjnego ustawiania ścieżek dostępowych (ścieżka dostępu zaczyna się od ./obrazki/klamka.jpg, wtedy można przenosić pliki razem ze struktura katalogów) ... ale też nie wszystkie cady to czytają :P najprościej dwg i xrefa czy jpega wrzucić w jeden katalog (co boli przy większych i sieciowych projektach) no i na deser :cool: zostaje eTransmit (w menu File pod save as ;) - zbiera wszystko po dyskach i ładuje w jeden katalog (zzipowany) - idealne narzędzie do sprzątania i archiwizacji wersji ostatecznej działającego rysunku (na mój gust to powinien jeszcze dołączać *.CTB - i byłoby git) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi