Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem, ze program strasznie laguje przy niezadokowanym otwartym oknie właściwości. Wpisy we Właściwościach uzupełniane są strasznie wolno.  Problem nie dotyczy "dużych" plików, występuje nawet na nowych rysunkach na których narysowane jest pięć lini.

Po z zaczepieniu, zadokowaniu panelu właściwości z boku ekranu, okno właściwości kilkukrotnie wypełnia się powoli, po kilkukrotnym wyświetleniu problem znika, właściwości wypełniają się błyskawicznie.

Znak ktoś rozwiązanie tego problemu ?

Pozdrawiam

Pasiasia

Opublikowano (edytowane)

U mnie niezależnie od tego, czy to okno jest zadokowane czy też nie, nie zauważam problemu. Testuję na pliku 43MB, więc jest takiej średniej wielkości.

ZWCAD 2025 Prof EN vernum = "25.00_2025.01.06(#16246-14d3b8423b6)_x64"

Edytowane przez Marek-M
dodanie wersji językowej ZWCAD
Opublikowano

Jeśli dobrze rozumiem, to problem występuje przez kilka sekund po uruchomieniu pliku? Potem wszystko wraca do normy.

Nie zauważyliśmy takich objawów. ZWCAD wykorzystuje pamięć karty graficznej do przyśpieszania grafiki, być może kopiowanie danych do pamięci karty graficznej powoduje chwilowe opóźnienie. Proszę sprawdzić czy sterowniki grafiki są aktualne.

Poniżej film z otwarcie pliku 177MB z niezadokowanym oknem właściwości.

image.gif

Opublikowano

vernum = "25.00_2025.01.06(#16246-14d3b8423b6)_x64"

Problem pojawia się po przemieszczeniu okna właściwości. Występuje do czasu zaznaczenia 5 - 7 razy jakiegoś elementu na rysunku. W zał dodaje film z nagraniem na którym widać, że pierwsze kilka zaznaczeń właściwości wypełniają się powoli, w tym czasie kursor jest przyspawany do linii. Po kilku zaznaczeniach jest już dobrze. Po przemieszczeniu okna właściwości problem pojawia się ponownie

Film nagany w nowym pliku na którym jest 5 linii !

Komputer nie jest najnowszy  AMD Ryzen 5 3600 6-Core, 24 GB Ram

Opublikowano

Czy w komputerze jest dedykowana karta graficzna i jest włączone przyspieszenie sprzętowe?

image.png.00b9b66367118ceb9cddc6b9b4a7404b.png

Sprawdź proszę ile waży zawartość folderu z plikami tymczasowymi %TEMP%. Jeśli jego zawartość przekracza 500MB to warto go wyczyścić.

image.png.e905056183a765268203225923547242.png

Opublikowano

temp jest czysty, grafika GT710, nie opisuje problemu z dużymi plikami tylko generalnie problem z oknem właściwości.

Praca z dużymi plikami i wyłączonym oknem właściwości jest bez zastrzeżeń

Opublikowano

Problem rozwiązany. Nie mam pojęcia w jaki sposób ale rozwiązany.

Reinstalowałem program od wersji 1.2, aktualizowałem do 1.4 nie pomagało.

W innym wątku przeczytałem o podobnym problemie gdzie winna miała być przeglądarka brave, idąc tą ścieżka odinstalowałem Edge.

Dziś od rana wszystko śmiga aż miło.