pasiasia Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego Zauważyłem, ze program strasznie laguje przy niezadokowanym otwartym oknie właściwości. Wpisy we Właściwościach uzupełniane są strasznie wolno. Problem nie dotyczy "dużych" plików, występuje nawet na nowych rysunkach na których narysowane jest pięć lini. Po z zaczepieniu, zadokowaniu panelu właściwości z boku ekranu, okno właściwości kilkukrotnie wypełnia się powoli, po kilkukrotnym wyświetleniu problem znika, właściwości wypełniają się błyskawicznie. Znak ktoś rozwiązanie tego problemu ? Pozdrawiam Pasiasia Cytuj
Marek-M Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego (edytowane) U mnie niezależnie od tego, czy to okno jest zadokowane czy też nie, nie zauważam problemu. Testuję na pliku 43MB, więc jest takiej średniej wielkości. ZWCAD 2025 Prof EN vernum = "25.00_2025.01.06(#16246-14d3b8423b6)_x64" Edytowane 12 Lutego przez Marek-M dodanie wersji językowej ZWCAD dmatusz3 1 Cytuj
RobS Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego Hej, Jaką masz wersję programu? Sprawdź to poleceniem vernum. Podaj proszę specyfikację komputera. Cytuj
dmatusz3 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego Jeśli dobrze rozumiem, to problem występuje przez kilka sekund po uruchomieniu pliku? Potem wszystko wraca do normy. Nie zauważyliśmy takich objawów. ZWCAD wykorzystuje pamięć karty graficznej do przyśpieszania grafiki, być może kopiowanie danych do pamięci karty graficznej powoduje chwilowe opóźnienie. Proszę sprawdzić czy sterowniki grafiki są aktualne. Poniżej film z otwarcie pliku 177MB z niezadokowanym oknem właściwości. Cytuj
pasiasia Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego vernum = "25.00_2025.01.06(#16246-14d3b8423b6)_x64" Problem pojawia się po przemieszczeniu okna właściwości. Występuje do czasu zaznaczenia 5 - 7 razy jakiegoś elementu na rysunku. W zał dodaje film z nagraniem na którym widać, że pierwsze kilka zaznaczeń właściwości wypełniają się powoli, w tym czasie kursor jest przyspawany do linii. Po kilku zaznaczeniach jest już dobrze. Po przemieszczeniu okna właściwości problem pojawia się ponownie Film nagany w nowym pliku na którym jest 5 linii ! Komputer nie jest najnowszy AMD Ryzen 5 3600 6-Core, 24 GB Ram Nagrywanie 2025-02-12 090208.mp4 Cytuj
RobS Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego Czy w komputerze jest dedykowana karta graficzna i jest włączone przyspieszenie sprzętowe? Sprawdź proszę ile waży zawartość folderu z plikami tymczasowymi %TEMP%. Jeśli jego zawartość przekracza 500MB to warto go wyczyścić. Cytuj
pasiasia Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego temp jest czysty, grafika GT710, nie opisuje problemu z dużymi plikami tylko generalnie problem z oknem właściwości. Praca z dużymi plikami i wyłączonym oknem właściwości jest bez zastrzeżeń Cytuj
pasiasia Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego Zainstalowałem tą samą wersję ZWCad na starym laptopie i3 z zintegrowaną grafiką wszystko pięknie śmiga. W nowszym komputerze kicha 🙂 Cytuj
RobS Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego Czy były importowane ustawienia ze starszych wersji? Cytuj
pasiasia Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego Raczej tak, ale głowy nie dam sobie uciąć. Cytuj
pasiasia Opublikowano 13 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego Problem rozwiązany. Nie mam pojęcia w jaki sposób ale rozwiązany. Reinstalowałem program od wersji 1.2, aktualizowałem do 1.4 nie pomagało. W innym wątku przeczytałem o podobnym problemie gdzie winna miała być przeglądarka brave, idąc tą ścieżka odinstalowałem Edge. Dziś od rana wszystko śmiga aż miło. RobS 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi