Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Szukałem na tym forum jakichś doświadczeń i porad w kwestii stosowania Zapisanych Stanów Warstw i nic nie znalazłem. Czyżby nikt z nich nie korzystał, albo tylko ja mam problemy?

1. Zapisane stany warstw gubią kolory warstw w formacie True Color (X,Y,Z) na rzecz indeksowanych (N). Z praktycznych względów do normalnego rysowania używam kolorów warstw tzw. Indeksowanych, które drukuję jako linie czarne. Natomiast na potrzeby rysunków z elementami kolorowymi używam warstw z True Colorami. Niestety zapisane roboczo Stany Warstw zachowują się jak na wstępie. Tragedia zaczyna się już zupełnie, gdy trzeba poskładać kilka rysunków w jeden z zachowaniem kolorów. Drukuję rysunek kolorowy i dostaję czarno-biały.

2. Sortowanie w oknie Edycji zapisanego Stanu Warstw jest zupełnie odmienne od zasad, jakiekolwiek by one nie były, stosowanych w oknie Menadżera Warstw. Bardzo utrudnia to zachowanie porządku i wprowadzanie ręcznych korekt.

3. Czy ktoś zna możliwość, aby sterować procedura wyboru warstw, które mają być ujęte w danym Stanie Warstw? Szczególnie gdy rysunek jest złożony z kilku XRefów jest to tragiczne, gdyż pojawiają się wszystkie możliwe, nawet to z Rozładowanych XRefów. Spodziewałem się, że jest możliwość zapisania, np. tylko warstw aktualnie wyświetlanych w Menadźerze Warstw.

4. Dla uzupełnienia wpisuję jeszcze kwestię (opisana w innym temacie) dotyczącą możliwości eksportowania zawartości Stanu Warstw do Excela i zwrotnego importu zmodyfikowanej treści z powrotem do formatu .las. Byłaby to możliwość spisania sobie listy warstw, co często jest potrzebne do porównania warstw pomiędzy rysunkami, co do ich ilości, nazw i właściwości.

Czy ktoś spotkał się z rozwiązaniem - jakąś protezą - na takie funkcjonowanie?

Pozdrawiam, Piotr

Opublikowano

Dzień dobry,

Ad 1. Zmiana kolorów True Color na kolory indeksowane nie występuje w wersji 2024. W ramach licencji 2025 zabezpieczonej kodem programowym ma Pan prawo do korzystania z wersji 2024 (link do wersji 2024 SP 1.5). Działanie wersji 2025 został zgłoszony do producenta.

Ad 2. Warstwy w edycji stanu warstw sortują się domyślnie tak samo jak w Menadżerze Warstw. Najpierw wyświetlają się warstwy załączników zgodnie z kolejnością alfabetyczną, warstwy w XRef'ach również sortują się alfabetycznie, jako ostatnie wyświetlają się warstwy rysunku na którym obecnie pracujemy.

image.png.94ec83fd25e34cb9c54290f01f5f4334.png

Ad 3. Stan warstw zapisuje wszystkie warstwy w rysunku, włącznie z rozładowanymi XRefami. Po przejrzeniu ustawień nie znalazłem sposobu, żeby to zmienić.

Ad 4. Pliki LAS to warstwy opisane kodami DXF. Należało by tutaj przekonwertować wartości kodów lub odpowiednio zdefiniować tworzenie tabeli na podstawie kodu.

Kod DXF zastosowany w pliku LAS.

1 - Nazwa stanu warstw

8 - Nazwa warstwy

62 - Kolor

6 - Rodzaj linii

370 - Grubość linii ("-3" - domyślna, "18" - 0.18mm, "200" - 2.00mm itd.)

2 - Styl wydruku

90 - Stan warstwy (zapisany w systemie dwójkowym), warstwa włączona, niezamrożona, niezablokowana ma wartość 8