[VBA]Zwcad2024 - podgląd rysowania przed wstawieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

W jakimś programie do rysowania żelbetu widziałem fajną opcję, że po ukryciu arkusza UserForm w celu kliknięcia w obszar roboczy Zwcada i narysowaniu czegoś z kodu przy kursorze podświetlany jest ślad pełnego rysunku jaki powstanie w miejscu kursora po kliknięciu myszki.

Podobna sytuacja jest w standardowych funkcjach programu jak np. chcę dodać obrazek poprzez funkcję Wstaw -> obraz rastrowy -> wybieram obrazek, klikam OK i przy kursorze pokazuje mi się ramka z obrazkiem, która jeszcze nie jest wstawiona ale będzie po kliknięciu myszą w obszar roboczy modelu.

Mam nadzieję, że to co napisałem jest zrozumiałe. Jak to zrobić? Można prosić jakiś mały kod programu wstawiający jakieś kształty w taki sposób?

W miarę łatwo można zrobić to w .Net. Tam mamy do dyspozycji JigEntity, które właśnie temu służy. O ile wiem w VBA nie ma tego mechanizmu.
Kiedyś próbowałem coś podobnego zasymulować w LISPie. Tu pewnie też zadziała,
Przygotowałem 2 funkcje. Jedna rysowała wszystko jak należy, ale na czas tymczasowego wyklikania parametrów użyłem innej funkcji, która z tych samych danych wejściowych rysowała wersję bardzo uproszczoną. Dopiero po wskazaniu wszystkich potrzebnych elementów wywołałem ostateczną funkcję.
Jeśli to co pod wskaźnikiem myszy miałoby służyć tylko przeniesieniu, wybraniu odpowiedniego punktu, warto użyć polecenia _Move dodać potrzebne elementy, wstawić punkt początkowy, a ostatni pozostawić do wskazania użytkownikowi. Niestety w tym przypadku na ekranie rysuje się tymczasowa linia od początku układu współrzędnych. Nie wiem jak się jej pozbyć w VBA i LISP.

Innym sposobem jaki zadziałał w LISP było użycie funkcji grread i grdraw ale o  ile wiem z VBA też tego nie ma. Potwierdzę jeszcze w ZWSOFT.

Tak, chcę przerzucić swoje kalkulatory i makra rysunkowe do VB.NET, dużo już o tym myślałem i widziałem dużo większe możliwości ale nie wiem jak się za to zabrać.

Jest tu gdzieś na forum jakieś łatwe wprowadzenie? Coś jak:

- dostać się do bibliotek zwcada

- stworzyć przykładowy rysunek na podstawie kilku prostych danych od użytkownika z userform

- wrzucić ikonkę do zwcada i otwierać program jak w VBA w aplikacji?

Jakbym miał taką ściągę to by poszło.

ZWSOFT udostępnia ZRXSDK, czyli pakiet materiałów dla programistów, dostępny tutaj:

https://www.dropbox.com/scl/fi/qhv7s1ezbzsbb3q9kby81/ZWCAD_2025_1.3_ZRXSDK.exe?rlkey=78xn7fbm21ih9uj5gfu84evmm&dl=1

Będzie potrzebne jeszcze Visual Studio, wystarczy darmowa wersja Community.

W ZRXSDK jest kreator projektu, wszystkie potrzebne biblioteki będą podłączone. Jest tam też sporo przykładów.