Lisp do ucinania

Rekomendowane odpowiedzi

(defun c:do_trim ()
  (command "_.TRIM" "T" "R") ;
)

Mimo że ustawiam tryb na R to i tak ucinanie mam w trybie Standard. Tryb rozszerzony mogę ustawić tylko gdy ręcznie wywołam utnij. Próbowałem również podać w kodzie samo "utnij" (lub ._trim) a następnie wpisać T (wybranie menu trybów) a następnie "R" i wybrać tryb Rozszerzony - nic z tego, cały czas wybiera sie tryb Standard. Rozszerzony mogę wybrać jedynie gdy wpiszę "utnij" (lub ._trim) ręcznie. 

Pracuję z ZWCAD 2024.

18 godzin temu, pawmal napisał:

Witam, wygląda na to, że z poziomu command nie można przełączyć się się na inny tryb ucinania niż "Standard". Zdaje się, w AC też to tak działa. Będziemy to jeszcze weryfikować.

Dzięki za odpowiedź.

A autocad 2024 jest funkcja extrim. Plik extrim.lsp udało mi się przerobić w sposób jaki chcę. Zrobiłem to w domu na wersji studenckiej. W pracy mam ZwCAD. Wiem, że w ZwCAD też wcześniej była funkcja extrim ale teraz została "wciągnięta" pod funkcję "utnij" i wygląda to tak jak w opisałem wyżej. Czy da się gdzieś znaleźć plik extrim.lsp do ZwCAD, która była używana wcześniej?

To nie takie proste. Może być tak, że polecenie extrim nie powstało w LISP, więc nigdy nie było extrim.lsp .
Ale pytanie jakie mi się nasuwa: czy

)

to już wszystko? Czy tylko wstęp do czegoś większego?
Pytanie jest o tyle zasadne, że podobny efekt możemy uzyskać prosto bez użycia LISP.
Możemy przygotować skrót - ikonkę , który będzie miał przypisane makro

^C^C_TRIM;_T;_R;

CUI Extrim.png

Jest to wstęp do czegoś większego. Chciałem zdefiniować w kodzie lisp również obiekt(poligon na konkretnej warstwie) i stronę obcinania. Chodzi o wyeliminowanie ingerencji użytkownika w wybór krawędzi obcinającej i strony (na zewnątrz/wewnątrz). Komenda ma sama "wiedzieć" co i jak trzeba przyciąć.

)

Irytuje mnie, że to nie działa.

Czy to jest tak że twórcy ZWCad celowo to zablokowali? To jest nawet nielogiczne że "symuluję" ręczne wpisywanie kolejnych etapów: utnij, następnie T, następnie R. I w przypadku lispa wybiera się Standard (CZEMU?! przeciez podałem literę R jak Rozszerzony), a ręcznie normalnie działa tryb Rozszerzony. 

Edytowane przez Macbux