Macbux Opublikowano 12 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada (defun c:do_trim () (command "_.TRIM" "T" "R") ; ) Mimo że ustawiam tryb na R to i tak ucinanie mam w trybie Standard. Tryb rozszerzony mogę ustawić tylko gdy ręcznie wywołam utnij. Próbowałem również podać w kodzie samo "utnij" (lub ._trim) a następnie wpisać T (wybranie menu trybów) a następnie "R" i wybrać tryb Rozszerzony - nic z tego, cały czas wybiera sie tryb Standard. Rozszerzony mogę wybrać jedynie gdy wpiszę "utnij" (lub ._trim) ręcznie. Pracuję z ZWCAD 2024. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 12 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada Witam, wygląda na to, że z poziomu command nie można przełączyć się się na inny tryb ucinania niż "Standard". Zdaje się, w AC też to tak działa. Będziemy to jeszcze weryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macbux Opublikowano 13 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 18 godzin temu, pawmal napisał: Witam, wygląda na to, że z poziomu command nie można przełączyć się się na inny tryb ucinania niż "Standard". Zdaje się, w AC też to tak działa. Będziemy to jeszcze weryfikować. Dzięki za odpowiedź. A autocad 2024 jest funkcja extrim. Plik extrim.lsp udało mi się przerobić w sposób jaki chcę. Zrobiłem to w domu na wersji studenckiej. W pracy mam ZwCAD. Wiem, że w ZwCAD też wcześniej była funkcja extrim ale teraz została "wciągnięta" pod funkcję "utnij" i wygląda to tak jak w opisałem wyżej. Czy da się gdzieś znaleźć plik extrim.lsp do ZwCAD, która była używana wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada EXTRIM jest obecnie dostępny jako tryb rozszerzony polecenia UTNIJ (zmienna TRIMEXTENDMODE na 2). Macbux 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macbux Opublikowano 13 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada A da się znaleźć gdzieś treść kodu extrim.lsp gdy jeszcze taka funkcja w ZwCAD funkcjonowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada To nie takie proste. Może być tak, że polecenie extrim nie powstało w LISP, więc nigdy nie było extrim.lsp . Ale pytanie jakie mi się nasuwa: czy (defun c:do_trim () (command "_.TRIM" "T" "R") ; ) to już wszystko? Czy tylko wstęp do czegoś większego? Pytanie jest o tyle zasadne, że podobny efekt możemy uzyskać prosto bez użycia LISP. Możemy przygotować skrót - ikonkę , który będzie miał przypisane makro ^C^C_TRIM;_T;_R; Macbux 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macbux Opublikowano 13 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada Jest to wstęp do czegoś większego. Chciałem zdefiniować w kodzie lisp również obiekt(poligon na konkretnej warstwie) i stronę obcinania. Chodzi o wyeliminowanie ingerencji użytkownika w wybór krawędzi obcinającej i strony (na zewnątrz/wewnątrz). Komenda ma sama "wiedzieć" co i jak trzeba przyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada (edytowane) hmm w architecture 2024 tego nie ma w beta 2025 było Edytowane 13 Listopada przez Martin_S Macbux 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macbux Opublikowano 13 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada (edytowane) (defun c:do_trim () (command "_.TRIM" "T" "R") ; ) Irytuje mnie, że to nie działa. Czy to jest tak że twórcy ZWCad celowo to zablokowali? To jest nawet nielogiczne że "symuluję" ręczne wpisywanie kolejnych etapów: utnij, następnie T, następnie R. I w przypadku lispa wybiera się Standard (CZEMU?! przeciez podałem literę R jak Rozszerzony), a ręcznie normalnie działa tryb Rozszerzony. Edytowane 13 Listopada przez Macbux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada piszesz o zwcad 2024...w nim nie ma rozszerzonej wersji.. uzywam architecture 2024 na"golasie" zwcad 2024 1.0 ...wersja 2025 ma to rozszerzenie...taka hipoteza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macbux Opublikowano 13 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada (edytowane) Jest rozszerzona wersja bo mogę użyć jej gdy wpisuję ręcznie te komendy: (command "_.TRIM" "T" "R") Gdy odpalam to samo ze skryptu to działa tylko tryb standard mimo że podaję "R". Edytowane 13 Listopada przez Macbux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_S Opublikowano 13 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada (edytowane) w architecture 2024 wygląda to tak: jaki masz vernum? Edytowane 13 Listopada przez Martin_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszynski Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada Otrzymaliśmy odpowiedź od producenta ZWCADa. Jest to znany problem. ID zgłoszenia pod którym można w przyszłości monitorować ten temat to SUP-75558. Niestety nie mamy deklaracji o przewidywanym czasie rozwiązania tego tematu. Macbux i RobS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macbux Opublikowano 14 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada (edytowane) Dzięki bardzo za info! Gdzie można śledzić temat korzystając z podanego id? Edytowane 14 Listopada przez Macbux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawmal Opublikowano 14 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada Można zapytać, też na priv, to podamy status. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi