lukasz215a Posted November 11 Report Share Posted November 11 Robię wszystko jak w instrukcji z linka ale nic się nie pojawia ktoś coś https://www.zwcad.pl/wyszukiwanie-w-bazie-wiedzy/jak-to-zrobic/1160-jak-wczytac-ortofotomape.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted November 12 Report Share Posted November 12 Witam, proszę sprawdzić działanie na zupełnie nowym rysunku. Po chwili mapa powinna się załadować. Plik można pobrać też z zał. mapa.dwg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz215a Posted November 12 Author Report Share Posted November 12 Dziękuję za plik Rzecz jest taka. Mam 2 komputery laptop i stacjonarny Oba na intelach tyle samo ramu ten sam windows ten sam zwcad ten sam vernum ta sama sieć na lapku GTX 1660Ti na stacjonarnym RTX 4070 ti s Na lapku wszystko działa na stacjonarnym się mapa nie wyświetla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz215a Posted November 12 Author Report Share Posted November 12 co ciekawe zwgeo wstawia mapy w dobrym miejscu a jak odpalę mapę z linku https://www.zwcad.pl/wyszukiwanie-w-bazie-wiedzy/jak-to-zrobic/1160-jak-wczytac-ortofotomape.html to kontur polski pojawia się u wybrzeży afryki przy zmianie strefy geo wszystko znika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted November 13 Report Share Posted November 13 Tutaj jest podłączona mapa z uwzględnieniem układów i jednostek. mapa_2180.dwg mapa_3857.dwg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz215a Posted November 13 Author Report Share Posted November 13 (edited) Nie wiem dlaczego tak? Mapa 3857 Mapa 2180 Edited November 13 by lukasz215a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawmal Posted November 14 Report Share Posted November 14 Proszę wykonać pomniejszenie i powiększenie widoku kilka razy rolką. Mapa powinna się załadować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz215a Posted November 14 Author Report Share Posted November 14 Wpadłem na to sam nic to nie daje Na lapku jaki bym nie wybrał format mapy w sensie strefy to się mapa ładuje. Nie cała i w innym miejscu (wiadomo strefy) ale się ładuje zawsze. Na kompie stacjonarnym (po lewej) tylko ta mapa 3857 się ładuje inne strefy są jako puste rysunki można scrollem kręcić nawet cały dzień. Zmiana jednostek też nic nie daje. Wszystkie ustawienia w opcjach zwcad są identyczne (łącznie z kolorem tła :)) wszystkie ustawienia windowsa są identyczne dla 2 kompów. ten sam antywirus ta sama sieć wifi. To jest jakieś ustawienie zwcada ale nie wiem gdzie siedzi. Aha na lapku jest jeszcze zainstalowany zwcad 2015 bo taki kiedyś kupiłem, ale nie wiem czy to ma coś do rzeczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted November 19 Report Share Posted November 19 (edited) u mnie wmsy i wmtsy geoportalu chodzą doskonale (zaleta nowego sprzętu). Nie wszystkie się wyświetlają, ale to wina geoportalu (czasem są problemy w usługach). Konwersja z układu 92 na 2000 bezproblemowa, tylko musi być jakiś element numeryczny narysowany, np granica Polski, lub cokolwiek innego Nie sprawdzałam dokładności ale resolution map jest ok., lepszy jest orto dla PL niż z Arcgisa. Da się zablokować skalę wyświetlania, tj dla danego powiększenia mamy np trzy rodzaje map topo. z właczonym "dynamic" zmieniają się one wraz z powiększeniem (dynamicznie). Ale nie jest to doskonałe, bo blokuje się wyświetlanie tylko zakres okna ekranu. Można by w przyszłosci wprowadzić definicję okna dla którego blokuje się skalę tu kolejne powiększenia la wmtsa topo, w skali 2178: Edited November 19 by alf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz215a Posted November 19 Author Report Share Posted November 19 Cieszę się że u Ciebie mapy chodzą doskonale Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted November 19 Report Share Posted November 19 spróbuj tej orto (obszar PL), tu masz wms lub wmts (link map service). Mi poszło bez problemu (win11) https://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/PZGIK/ORTO/WMS/HighResolution https://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/PZGIK/ORTO/WMTS/HighResolution Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz215a Posted November 27 Author Report Share Posted November 27 Sprawa niewyświetlającej mapy rozwiązana. Jak się okazało wyświetlanie map blokowała .... nazwa konta. Nie tyle nazwa co ścieżka na dysku C gdzie w nazwie były polskie znaki. Konkretnie litera Ł. Po zmianie konta z Łukasz na Lukasz wszystko działa. RobS 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alf Posted November 27 Report Share Posted November 27 Właśnie dlatego od dawna unikam we wszelkich nazwach plików, katalogów polskich ogonków. Jak się coś sypie, to zazwyczaj albo zbyt długa ścieżka, połączenie z mapowanym dyskiem lub właśnie polski znak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts