PWiklo Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia Jestem inżynierem z zakresu HVAC i pracuję z dokumentacją techniczną w oprogramowaniu CAD. W moich projektach pojawiają się rurociągi różnych materiałów i różnych średnic. Najczęściej rurociągi te pojawiają się jako przypisane do konkretnej warstwy, a opis ich średnic znajduje się w innej warstwie. W mojej pracy muszę zliczać te rurociągi z rysunków, póki co robię to przy pomocy funkcji pomiar. Zastanawiam się, czy nie dałoby się tego zrobić nieco szybciej i automatycznie. Przyszło mi do głowy, żeby każdy z tych rurociągów o danej średnicy przyporządkować do danej warstwy i wtedy potrzebne byłaby funkcja, która sumuje linie w danej warstwie i pokazuje wynik. Czy istnieje taka funkcja? Ewentualnie czy macie jakiś inny, sprawdzony sposób na takie sytuacje? Dodatkowo w projektach pojawiają się bloki, czy istnieje funkcja, która pokazywałaby mi ilość danego bloku na rysunku? Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobS Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia Hej, Długości linii i polilinii możesz zsumować poleceniem LINESUM, wynik wyświetli się w pasku poleceń. Obiekty na tej samej warstwie najlepiej wybrać klikając Prawy przycisk myszy -> Szybki wybór i ustawiając odpowiednie filtry. Po wybraniu obiektów wpisz w pasku poleceń LINESUM. Następnie wpisz P i kliknij Enter, żeby wrócić do poprzedniego zbioru elementów który zniknął po wywołaniu funkcji sumowania. Całość sumowania widać na poniższym nagraniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-M Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) Może przyda Ci się lisp, który zlicza długości obiektów `LINE,POLYLINE,LWPOLYLINE,ARC,CIRCLE,ELLIPSE,SPLINE` i tworzy tabelkę CAD z rozpiską `WARSTWA|ŁĄCZNA_DŁUGOŚĆ`? Działa to całkiem fajnie wg mnie - wrzuciłem jako załącznik. Nie pamiętam źródła, skąd to pobrałem. Uruchomienie komendą LAYLENGTH LAYLENGTH -Sum Line Length and arrange in table by layer.LSP Edytowane 28 Sierpnia przez Marek-M dmatusz3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobS Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Do liczenia bloków na rysunku możesz użyć skryptu Block Counter autorstwa Lee Mac. Skrypt uruchamia polecenie BLKCOUNT. Wynik wstawiany jest w formie tabeli z podglądem wyglądu, nazwą i ilością bloków na rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi